Diplomamentő program szintfelmérő

Rövid tesztünk a hivatalos szintfelmérőhöz hasonló feladatokat tartalmaz és – bár kevesebb feladattal – de hozzávetőleges pontossággal mutatja meg, hogy tudásod hol tart a Diplomamentő program részvételi követelményéhez képest.

A szintfelmérő tesztet és a megoldókulcsot pdf, a hanganyagot MP3 formátumban találod. (A pdf megnyitásához szükséges programot, az acrobat readert, valamint a hanganyag lejátszásához a flash playert ingyenesen letöltheted a www.acrobat.com oldalról.)

Ha teheted, töltsd le a feladatlapot és nyomtasd ki, így talán könnyebb lesz dolgozni a feladatokon, és a válaszlapot is használhatod. A táblázatban a feladatlap melletti pdf ikonra kattintva - új ablakban - megnyílik a fájl. Az első két feladatot, az utasítások alapján, a megadott időkeretet is figyelembe véve oldd meg, a válaszaidat jegyezd le. A harmadik feladat esetén, miután pontosan tudod, mit kell tenned, kattints az mp3 ikonra. Új ablakban elindul a hanganyag lejátszása (amennyiben a flash player telepítve van a gépeden). - Ha a hanganyag lejátszása nem indulna el, akkor jobb klikk az ikonra és "Hivatkozás mentése más néven". Az így letöltött hanganyagot bármely lejátszó megnyitja. - A hanganyag instrukciókat tartalmaz, aszerint járj el a megoldás során. Csak akkor nyisd meg a megoldókulcsot, ha mindhárom feladattal végeztél. Így adhat a szintfelmérő számodra valós információkat.

DM angol szintfelmérő teszt:

Feladatlap

Hanganyag

Megoldókulcs

  

DM német szintfelmérő teszt:

Feladatlap

Hanganyag

Megoldókulcs

 

Miután megoldottad a feladatokat és a megoldókulcs segítségével megkaptad a helyes válaszok számát, abból számítsd ki a %-os sikerarányod, akárcsak a vizsgán (helyes válaszok száma / 27 szorozva 100-al).

 

Ha a kapott eredmény meghaladja a 60%-ot, akkor szinte biztos, hogy tudásod elegendő egy B1-es szintfelmérő megírásához (de ne feledd, hogy a hivatalos szintfelmérőn meg is kell szólalnod majd). Érdemes megfontolnod akár a 180 vagy 240 órás, rövidebb felkészítő tanfolyamokat is mikor jelentkezel a program valamelyik képzésére, mert könnyen lehet, hogy a tudásod elég erős ahhoz, hogy rövidebb idő alatt eljuss a nyelvvizsgához.

50-60% közötti eredmény esetén jók az esélyeid a 240 órás képzések B1-es szintfelmérőjén, de biztosan nem árt pár napos felfrissítés. Olvass el néhány rövid cikket, hírt az interneten, Facebookon angolul/németül, ha nagyon kell a megértéshez, keress is rá pár szóra, megnézhetsz pár Youtube videót eredeti (!) felirattal… Nem az a cél, hogy most „tanuld meg a nyelvet”, de akár csak pár napos újraismerkedés, az emlékek felfrissítése rengeteget tud segíteni, és lehet, épp ezen múlik, hogy részt vehess az ingyenes felkészítő programon! Ha úgy érzed, hogy az angollal/némettel újra foglalkozva jobban belejöttél, és az efféle feladatokkal könnyebben is megbírkóznál már, akkor feltétlenül a 240 órás tanfolyamot javasoljuk.

40-50% közötti összesített eredmény azt sejteti, hogy tudásod alapvetően A2-es szint körül van. Amikor jelentkezel a program valamelyik képzésére, figyelj arra, hogy 360 órásnál rövidebb tanfolyamot a mostani szintfelmérő alapján semmiképpen nem javasolunk számodra.

40% alatti eredmény azt mutatja, hogy a nyelvi alapjaid még hiányosak. Ha eredményed közel állt a 40%-hoz, akkor semmiképp ne add fel. Mindenképpen érdemes elvégezned a hivatalos szintfelmérőt egy adott nyelviskolában, mert az pontosabb képet ad a tudásodról és a lehetséges lépésekről a programban való részvételhez. Fontos azonban tudnod, hogy a 360 órás tanfolyam komoly kihívás lesz, keményen kell majd dolgoznod, hogy a végén sikeres B2-es (középfokú) nyelvvizsgát tegyél.