Vissza a Blog főoldalra

10 tipp, hogyan írjunk online kommentet nyelvvizsgán

Az online kommentelés valahol olyan, mint a foci: mindenki úgy érzi, ért hozzá. Holott ez távolról sem igaz: ennek is megvannak a maga szabályai, melyek ismerete elengedhetetlen a nyelvvizsgán a sikeres feladatmegoldás érdekében. Tippek az online kommenteléshez!

Az Euroexam nyelvvizsgáin az íráskészség vizsgarészben az egyik elképzelhető feladat, melyet a vizsgázónak majd meg kell oldania: egy online komment megírása.

1. A komment hossza

A nyelvvizsgán írandó online komment távolról sem néhány rövid szóból, odavetett emotikonból vagy rövidítésből áll: B2-es szinten az online kommenthez ajánlott hossza kb. 150 szó, C1-es szinten pedig kb. 200. Nyilván nem múlik emberélet azon, ha ésszerű kereteken belül eltérsz az ajánlott mennyiségtől, éppen ezért ne is azzal töltsd a nyelvvizsgán az értékes időt, hogy egyfolytában a szavakat számolod.

2. Csak semmi személyeskedés!

Az online világban – sajnos – ma már teljesen hétköznapinak számító, személyeskedő és sértő hangnemű kommentet bárki képes írni: nyelvvizsgán azonban nem erre vagyunk kíváncsiak. A mondandódat úgy fogalmazd meg, hogy kerülsz minden ilyen jellegű megnyilvánulást!

3. Érvek, érvek!

Mivel a nyelvvizsgán az online komment megírásakor nem elfogadható a személyeskedő hangnem, nem marad más, csak a logikus érvelés. A 150–200 szavas kommentben úgy kell felépítened a mondandódat, hogy a megadott témához kapcsolódóan logikus érvek mentén haladva fejtsd ki gondolataidat. Érvelhetsz valami mellett vagy ellen – ez rád van bízva –, de a lényeg, hogy mondanivalód logikus legyen.

4. A komment szerkezete

A nyelvvizsgán megírandó online kommenttel szemben – éppen a terjedelmi keretei miatt – szerkezeti elvárások is felmerülnek. A logikusan előadott érveket – a fent említett szószámok figyelembe vételén túl – 4–5 bekezdésbe érdemes foglalnod.

5. A felütés

Ne feledd, hogy nyelvvizsgán az „eredeti” cikk, bejegyzés, blogposzt, amelyhez kommentet kell írnod, voltaképpen nem létezik: csak a téma megjelölése, amelyhez a reakciódat ki kell fejtened az online kommentben.

Kommented írásakor így az a javasolt eljárás, hogy az első bekezdésben (max. két mondat) utalj a témára, melyre reagálni kívánsz, illetve arra is, hogy ezt pro vagy kontra teszed. Ha nagyon bő lére akarod ereszteni a bevezető gondolatokat, még azt is megemlítheted, hogy mely szempontok mentén kívánod kifejteni fő mondandódat.

6. A gondolatok kifejtése

A komment középső és egyben legnagyobb, de így sem több mint 2–3 bekezdésnyi főszövegében fejted ki a megadott témával kapcsolatos gondolataid lényegét. Ha már a felütésben megemlítettél néhány szempontot, itt most ezeket van alkalmad bővebben is kifejteni, ha pedig még nem dobtad be az elején a szempontjaidat, most – logikus kifejtésük mellett – ezt is meg kell tenned.

7. Konklúzió

Miután érveidet az előző néhány bekezdésben elmondtad, az utolsóra tartogathatod összefoglaló véleményed az eredeti – fiktív – cikkel, bejegyzéssel, blogposzttal kapcsolatban. Ne önmagad ismételd, inkább legyél frappáns!

8. A komment nyelvezete

Az online komment nyelvezetét – műfajából eredendően – kifejezetten az informális, szabad nyelvhasználat jellemzi. Ugyan logikusan felépített érvek mentén haladó kommentről van szó a nyelvvizsgán, de nem száraz, tudományos stílust várnak a vizsgáztatók. Úgy írd meg a kommentet, mintha azt közvetlen ismerőseidnek írnád, de ügyelve arra, hogy az írást mások is olvashatják.

9. A stílus maga az ember

Fentiekből az is következik, hogy bár nem tudományos értekezés megírásáról van szó egy online komment használata során, a vizsgán azért mellőzd a szlenget, a hanyag szóhasználatot. Bár informális szóhasználatú komment megírásáról van szó, mégis egy vizsgán ülsz, ahol nem sziporkázó szlengismereteddel, hanem nyelvtudásoddal kell villantanod. A szókincs pedig mindenkor illeszkedjen az adott témához!

10. Szótár

Ne feledd, hogy a nyelvvizsga során lehetőséged van nyomtatott szótár használatára. Ez persze nem azt jelenti, hogy a 150–200 szavas online komment minden egyes szavát a szótárból kell kikeresned: használd aktív szókincsedet, a szótárhoz pedig csak akkor fordulj, ha ellenőrizni akarsz valamit, vagy végképp nem tudsz másként mondani valamit. Az idő drága, a nyelvvizsgán pedig tényleg minden perc számít!

 
0
Hozzászólás