Vissza a Blog főoldalra

5 dolog, amit már ma megtehetsz a külföldi továbbtanulásért

A külföldi egyetem korántsem elérhetetlen álom, tudatos tervezéssel és energiaráfordítással bárki számára reális út lehet. Ne várj tovább, tedd meg az első lépést most.

Valószínűleg nincs olyan magyar diák, akiben ne merült volna fel a gondolat, hogy külföldi egyetemen tanuljon tovább. Sokak számára azonban az álomból soha nem lesz cél és ehhez vezető terv, hamar visszakoznak azt gondolván, hogy egy külhoni egyetem elérhetetlen számukra az anyagi körülményeik vagy a képességeik, tanulmányi eredményeik miatt.

A külföldi továbbtanuláshoz vezető út bizony gondos tervezéssel és tudatos munkával van kikövezve, de korántsem annyira elérhetetlen luxus, mint amilyennek elsőre tűnhet. Van pár dolog, ami nem kerül semmibe, viszont hatékonyan segíthet abban, hogy majdan álmaid egyetemén folytasd a tanulmányaidat.

1. Tanulj meg jól legalább egy idegen nyelvet!

Igen, ez evidensnek tűnik. A tapasztalatok mégis azt mutatják, az iskolapadban eltöltött évek alatt sokan nem veszik eléggé komolyan a nyelvtanulást. Pedig a B1-es szint az a minimum, amivel el lehet indulni a külföldi egyetemi tanulmányok felé. Mivel az angol a legtöbbek által használt közvetítő nyelv, ez tűnik a leglogikusabb választásnak, de lényegében a terveidtől függ, melyik nyelv elsajátításába érdemes energiát fektetned.

Még pénzt sem kell feltétlenül költened rá, ingyenesen hozzáférhető tartalmak és alkalmazások sora várja, hogy a segítségedre legyen. Az Euroexam International gondosan összeállított, bizonyítottan hatékony edzéstervekkel és felkészítő tréningekkel áll rendelkezésedre, amelyeknek akkor is nagy hasznát veszed, ha éppen nem készülsz nyelvvizsgára.

2. Ismerd meg a lehetőségeidet!

Lehetőségeid felfedezése valójában önmagad feltérképezésével kezdődik, vagyis fontos tisztázni, milyen terület érdekel, mely készségek az erősségeid, milyen értékek számodra a legfontosabbak. Akár körvonalazódtak már a terveid, akár nem, számtalan lehetőség áll előtted. Azt tudtad például, hogy a magyar érettségi a legtöbb országban érvényes, vagyis nem kell honosítani, és egy csomó olyan külföldi egyetem van, ahová nincs külön felvételi? És hogy a legtöbb helyen hozzáférhetőek olyan ösztöndíjak és hitelek, amelyek enyhítenek a tandíj- és megélhetési költségeken? Vagy hogy az interdiszciplináris képzéseknek hála, akár az sem lehetetlen, hogy egymástól egészen távoli tudományterületeken képezd magad egyszerre?

Az információk óceánja hatalmas, de tudatos tájékozódással és kitartó odafigyeléssel összeállítható egy olyan terv, ami álmaid egyeteméhez vezet. Ha nem szeretnél egyedül megküzdeni a feladattal, a go2uni mentorcsapata rendelkezésedre áll, első lépésként iratkozz fel egy tájékoztató, tanácsadó interjúra.

3. Építs kapcsolatokat!

Valószínűleg te is sokat vagy jelen a közösségi hálón, itt az ideje, hogy a jövőd szolgálatába állítsd ezeket a platformokat. Keresd a kapcsolatot azokkal, akik hasonló cipőben járnak, mint te. Ha egy szakterület vagy egyetem felkelti az érdeklődésedet, kövesd a közösségi oldalát, kérj információt, kommentelj, beszélgess, kommunikálj, próbálj szóba elegyedni olyanokkal, akik belülről ismerik az adott területet vagy intézményt. Több kifejezetten diákok számára fejlesztett közösségi platform is a rendelkezésedre áll, az egyik leghasznosabb ezek közül a 10 millió tagot számláló Student Room, amely a legnagyobb diákfórum Nagy-Britanniában. Itt egyetemek és szakok szerint kereshetsz információkat, és beszélgethetsz a különböző chatszobákban.

4. Vállalj munkát!

Hiába beszélsz jól egy idegen nyelvet, ha nincs alkalmad használni. Számos olyan diákmunka van az idegenvezetéstől a recepciós állásig, ahol alkalmad lehet idegen nyelven kommunikálni. Ragadd meg ezeket a lehetőségeket, így nemcsak a pénztárcát lehet vastagabb, de olyan készségeidet is fejlesztheted (nyelvtudás, kommunikációs készség), melyekre nagy szükséged lesz, ha idegen nyelvi közegben szeretnél továbbtanulni. Különösen sokat profitálhatsz abból, ha a majdani szakodhoz igazodva keresel munkát. Sok tudományos vagy művészeti intézmény (pl. kutatóintézetek, múzeumok, galériák) kínál önkéntes munkát, ami ugyan anyagi juttatással nem jár, de szerzett tapasztalatok bőven kárpótolhatnak, és megismerheted a majdani szakterületedet is.

5. Állíts össze egy shortlistet!

Ha már legalább nagyjából látod az irányt a jövődre vonatkozóan, itt az ideje kissé konkretizálni a terveket, és kiválasztani a komolyan szóba jövő lehetőségeket. Az a legszerencsésebb, ha a tervezett kezdésnél bő egy évvel korábban kikristályosodik, melyik az a 10-15 külföldi egyetem, ahol szívesen folytatnád a tanulmányaidat, és a prioritások is egyértelműek: melyik a legvágyottabb cél, mi a B terv, és így tovább.

A shortlist összeállításában számos szempont közrejátszhat. Az Euroexam International 2017-ben készített kutatása alapján, melyet a nagy presztízsű UKNARIC (National Recognition Centre for the United Kingdom) konferencián is előadtak, a külföldre készülő magyar diákok számára az oktatás minősége, a képzés nyelve, a diploma munkaerőpiaci presztízse, illetve a várható jövedelmi kilátások a legfontosabbak. Ugyanakkor van, aki számára például a jellemző időjárás is szempont lehet – ez ismételten önismeret kérdése.

A go2uni programját úgy állítottuk össze, hogy mindenki számára megoldást nyújtson. Ismerd meg közelebbről, és böngéssz az elérhető lehetőségek között.

0
Hozzászólás