5 nem hétköznapi szak, amiből akár te is diplomázhatsz az Egyesült Államokban

búvár régész
GO2UNI logo

Álmodoztál már arról, hogy a kedvenc hobbidból diplomázol? Esetleg arról, hogy már az egyetemi évek alatt jobbá teszed a Földet? Vagy simán csak szeretnél nagyon sok pénzt keresni azzal, hogy a világ előtt jársz egy lépéssel? Mutatunk pár amerikai egyetemet, ahol mindezek lehetségesek.

Vannak tudományok, melyeket már a legelső egyetemeken is oktattak, és a tananyag több száz, olykor több ezer év alatt kristályosodott ki. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek új problémái kitermeltek pár új tudományágat, melyekből akár diplomát is szerezhetsz. Összegyűjtöttünk belőlük ötöt, amelyek bár elsőre talán egzotikusnak hangzanak, nagyon is a munkaerőpiac igényei szülték őket.

1.Digitális térképészet (Kentucky-i Egyetem)

A Google térképtől a biztonsági szolgálatokig vagy a bűnügyi kockázatelemzésig számos olyan terület van, ahol kulcsfontosságú, szinte centire meghatározni és vizualizálni, mi, hol van pontosan. Ez a képzési program ötvözi magában a hagyományos földrajztudományt, az informatikát, a dizájnt, és egyéb más tudnivalókat, amelyek lehetővé teszik, hogy egyre újabb és hasznosabb formában ábrázoljuk a minket körülvevő világot.

2.Jövőbelátás (Houstoni Egyetem)

Bármily hihetetlennek tűnik, a „hivatásos futurista” nagyon is keresett szakma a különböző szervezetekben és az üzleti szférában egyaránt. Aki ezt a hivatást választja, az a jelen trendjeiből olvasva igyekszik kikövetkeztetni, milyen hatások és ellenhatások várhatóak a jövőben. Ily módon a megbízók időben felkészülhetnek azokra a kihívásokra is, amelyek ma még nem láthatók világosan.

3.Ökogasztronómia (New Hampshire-i Egyetem)

A New Hampshire-i Egyetem elkötelezett híve a slow food mozgalomnak, vagyis annak a törekvésnek, hogy az ételek elkészítésének és elfogyasztásának módja a lehető legjobb legyen az ember és a Föld számára egyaránt. Ezen az interdiszciplináris alapszakon a hallgatók megismerkedhetnek a környezettudatos élelmiszertermelés különböző formáival a komposztálástól a városi kertészkedésig, hogy aztán egyéb szakokkal párosítva olyan tudásra tegyenek szert, amellyel tevékenyen járulhatnak majd hozzá az élelmiszeripar fenntarthatóbbá tételéhez.

4.Tengeri régészet (Texasi A&M Egyetem)

A TAMU az innovatív régészet zászlóshajójának számít, az egyetemen található két olyan kutatóintézet is, amely a hajózás és a tengerek archeológiájával foglalkozik, és ez a szak pont annyira izgalmas, mint amilyennek tűnik. Évezredekig a hajó volt a leggyorsabb közlekedési eszköz, ha nagy távolságok megtételéről volt szó, vagyis az emberiség története összefonódik a hajózás történetével, a tengerek mélye pedig tele van még feltáratlan roncsokkal. Ez a képzés olyan ismeretekre fókuszál, mint a kereskedelmi útvonalak és kikötők, a különböző hajóépítési technikák, miközben minden gyakorlati tudást megad a régészeti leletek megtalálásával, kiemelésével és konzerválásával kapcsolatban.

5.Etikus hackelés (Dakotai Állami Egyetem)

Ez a teljesen online képzés azok számára elérhető, akiknek legalább BA diplomájuk van informatikából. A Dakotai Állami Egyetem egyébként is nagy tekintéllyel bír a számítógépes tudományok terén, ezzel a képzéssel pedig mindent megad, ami ahhoz kell, hogy valaki jó eséllyel kiszúrja a digitális rendszerek biztonsági réseit. Tanítanak cyberbiztonságot, különböző tesztelési módszereket, és azt is, hogyan lehet menedzselni egy biztonsági vészhelyzetet.

A fentiek csak egy nagyon szűk keresztmetszetet adnak az elérhető lehetőségekből, de már ennyiből is látszik, hogy a jól kereső állás nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy le kell mondanod az álmaidról.

Érdekel? Kérd a go2uni segítségét!

írta: Euroexam / 2019-04-05