5 nem hétköznapi szak, amiből akár te is diplomázhatsz Nagy-Britanniában

sörfőző

Korábban olvashattál már nálunk olyan egzotikusnak tűnő szakokról, amelyek amerikai egyetemek kurzusai közt szerepelnek. Azonban nem kell átszelned az Atlanti-óceánt, ha olyasmit szeretnél tanulni, ami kilóg az egyetemek többségének kínálatából.

Ha nem vonzanak olyan hagyományos szakmák, mint az ügyvéd, az orvos vagy a tanár, de az olyan mostanában népszerű szakok sem hoznak lázba, mint a közgazdász vagy a mérnök-informatikus, akkor sem kell elkeseredned. Még az is lehet, hogy valahol Európában létezik álmaid szakja, ahol azt tanulhatod, ami a szenvedélyed. Összegyűjtöttünk 5 olyan nem hétköznapi egyetemi képzést, ahol akár te is diplomát szerezhetsz. Ha nincs is közte az, amit keresel, arra jó lehet, hogy kedvet és reményt adjon a kutakodáshoz.

1. Sörfőzés és lepárlás (Heriot-Watt Egyetem, Edinburgh, Egyesült Királyság)

Igen, van olyan szak, ahol a sör a tananyag. Azonban ha azt hiszed, hogy ez a képzés csupa móka, kacagás és kocsmatúra, ki kell ábrándítsunk. Anyagismeret, vegyipari tervezés, üzleti tudományok és marketingismeretek adják azt az elegyet, ami ennek a kurzusnak a gerincét adja. A kézműves sörök utóbbi években megfigyelhető piaci szárnyalása hívta életre az igényt az olyan szakemberek képzésére, akik a mesterség alapjaival és a legmodernebb technikai megoldásokkal egyaránt tisztában vannak, és emellett az üzlethez is konyítanak valamelyest. Szóval ha szívügyed a folyékony kenyér, és piacképes diplomára vágysz, ez egy remek opció számodra.

2. Lópszichológia és sporttudomány (Nottingham Trent Egyetem, Egyesült Királyság)

Ha mindig arról álmodoztál, hogy igazi suttogó leszel, itt a helyed. A lovassportokhoz erősen kötődő alapképzés tananyagában a lovak viselkedésének és anatómiájának megismerése ötvöződik az intenzív terepmunkával. Az egyetem külön lovascentrummal rendelkezik a kampuszon belül, de a képzés részét képezi egy nemzetközi csereprogram is, amelynek során a hallgatók hat hónapot töltenek el Ausztráliában, Kanadában vagy Magyarországon. A megszerzett diploma jó kilátásokkal kecsegtet a munkaerőpiacon is, hiszen a lovassportok népszerűségének növekedésével egyre nagyobb kereslet mutatkozik a képzett szakemberek iránt.

Ha szeretnél böngészni a teljes brit felsőoktatás kínálatában, és szívesen járnál egyet a világ egyik leghíresebb egyetemén, gyere velünk Cambridge-be, a UCAS kiállításra!

3. Szörftudomány és -technológia (Cornwall College, Egyesült Királyság)

Jogos a kérdés, miért tanulna szörftudományt valaki a tengerpart nélküli Magyarországról. De egyrészt a szörfsport hazánkban is népszerű, komoly közössége van, másrészt ezen a kurzuson nem az a tananyag, hogyan kell fenn maradni a deszkán. Viszont egy csomó olyasmit tanítanak a kétéves képzés során, ami segíthet elhelyezkedni az iparágban, vagy akár saját vállalkozást indítani valamelyik tengerparton. A tananyag része természetesen a szörfözés kultúrtörténete, de a formatervezésbe, a különböző földrajzi és ökológiai összefüggésekbe, illetve az iparágspecifikus menedzsment titkaiba egyaránt betekintést nyer az, aki ezt a képzést választja.

4. Horológia (Birmingham City Egyetem, Egyesült Királyság)

A kissé misztikusan hangzó horológia nem más, mint az időmérés elméletének és gyakorlatának tudománya, vagyis óratan. Ezen az alapszakon kapsz egy jó adag történelmet és művészettörténetet, emellett anyagismeretet és mechanikát is. A cél, hogy az itt végzett hallgatók nagy jártasságot szerezzenek a kézzel készített, mechanikus órák terén a kezdetektől napjainkig, hogy aztán a luxusórák kétségkívül exkluzív, viszont roppant jövedelmező világában helyezkedjenek el.

5. Jachtüzemeltetés (South Devon College, Egyesült Királyság)

Azt nem ígérjük, hogy ettől a két éves alapképzéstől milliomos leszel, viszont megtanulhatsz mindent, amit a vitorlás és motoros jachtok vezetéséről, navigálásáról és karbantartásáról, valamit a szárazföldön elvégzendő teendőkről tudni érdemes. A kurzus plusz egy év rátanulással BA diplomát ad, és jó esélyt az üzletágban való elhelyezkedésre. Ahoy!

Ha a fenti szakok tananyagába nem is, az üzleti tudományok, a társadalomtudományok és a természettudományok angolszász egyetemeken jellemző képzési módszereibe, szakszókincsébe és tananyagába betekintést nyerhetsz az Euroexam International go2uni programjának intenzív kurzusain. Töltsd hasznosan a nyarat, találkozz velünk, és tegyél egy lépést az álmaid felé!

írta: Euroexam / 2019-05-30