5+1 szövegértési trükk nyelvvizsgázóknak

libra diákok

Hogyan dolgozhatod fel hatékonyan az olvasott szöveget a nyelvvizsgán? Hogyan lehet egyáltalán jobban és értőbben olvasni? Milyen trükkök léteznek az olvasott szövegek jobb megértéséhez?

Egy szöveg értelmezése – főleg vizsgahelyzetben – nem mindig egyszerű kihívás. Néha még a saját anyanyelvünkön is találkozunk olyan szövegekkel, melyeknek többször neki kell futnunk.

Hogyan hozhatjuk ki magunkból a maximumot a vizsgán? Az alábbiakban erre próbálunk néhány tippet kínálni.

1. Tekints bátran előre!

Ökölszabály, hogy egy szöveg az elején kezdődik, mégsem árt (különösen pedig egy vizsgán nem), ha átlátod az egész szöveget, mielőtt nekilátsz olvasni. Fusd át gyorsan, fogadd be az egészet egy pár pillanat alatt – így lesz egy általános benyomásod a szöveg egészéről. Ha ez megvan, már nyugodtan állhatsz neki és hatékonyabban fogsz olvasni.

2. Állj meg, kezdd újra!

Ha egy szöveg olvasása során eljutsz egy olyan pontra, ahol úgy érzed, most aztán elvesztetted a fonalat, azonnal állj meg! Ugorj vissza addig a pontig, amíg még képben voltál a dolgokkal. Mielőtt tovább olvasnál, gyorsan foglald össze fejben, hogy addig mit véltél érteni. Ha összeállt a kép, menj neki ismét a kritikus résznek, ahol elvesztetted a fonalat. Az addig olvasottak összefoglalása sokat segít, hogy továbblendülj!

3. Olvass hangosan!

Ha minden kötél szakad – mert hát ilyen is van –, ha olyan összetett mondattal, bekezdéssel stb. találkozol, amelynek megfejtése elsőre, másodikra, vagy akár harmadikra sem megy fejben, először is ne ess pánikba! Olvasd fel magadnak hangosan (na jó, a vizsgán esetleg csak suttogva, de a szavakat, mondatokat neked hallhatóan kiejtve) a vonatkozó részt! Gyakran elég hallani azt, amit olvasol ahhoz, hogy rájöjj, mi az, amivel eddig nem boldogultál – a hangosan kimondott szavak ugyanis segítenek értelmezni a leírtakat.

4. Újraolvasás, összegzés

A második pontban már bemutattuk, mennyire hasznos időnként összegezni az olvasottakat, ha elakadsz valahol. Az összegzés egyébként sem rossz technika önmagában sem: az olvasott szöveg jobb megértését segíti, ha időnként visszalépsz benne. Olvasd el az imént már elolvasott részt újra, összegezd az olvasottakat. Nem árt, ha gyorsan átfutod (szkenneled) az addig elolvasott szöveget – ez egyben segít a később olvasandó részek jobb megértésében is. Összegezni és újraolvasni még akkor sem kidobott idő, ha mindent érteni véltél. Persze ne ess túlzásba: néhány másodpercről beszélünk, nem hosszas és kimerítő gondolkodásról.

5. Légy kívülálló!

Egy olvasott szöveg értelmezése során mindig fennáll annak a veszélye, hogy félreértelmezed az olvasottakat. Különösen igaz ez, amikor egy olyan témáról van szó, amit jól ismersz – ilyenkor hajlamosabbak vagyunk az általunk jól ismert tényekkel „kitölteni a réseket”. Hiszen a feladatként kapott szövegben nem a tárgyi pontosság a lényeg, hanem az, kiszúrod-e a lényeget, akár pont a tárgyi tévedést. Ilyenkor jó tipp, hogy úgy csinálsz, mintha megpróbálnád valaki másnak elmagyarázni, miről is szól a szöveg. Gondolatban próbáld meg valaki más számára elmesélni, mit is olvastál: ha nem sikerül elmondanod, miről volt szó, vagy ha elsőre is nagyon nagy hülyeségnek tűnik, ami kisült belőle, akkor fuss neki még egyszer.

+1. Hagyd el!

Mi van akkor, ha a fentiek ellenére sem boldogulsz egy mondattal? Először is: ne ess pánikba. Olvasd tovább a szöveget a végéig a fenti tippeket is alkalmazva. Amikor már ismered az egész szöveget, a cselekményt vagy mondanivalót, ugorj vissza a zavaros részre és próbáld még egyszer elolvasni. A kontextus birtokában könnyen lehet, hogy könnyebben kibogozod, miről is volt szó ebben a részben. Ha így sem megy, oldd meg először a többi feladatot, majd a legvégén térj vissza a mumushoz: gyakori, ha pihenteted kicsit a zordabb feladatot, a következő nekifutásra már menni fog a dolog.

Tovább az olvasásértés vizsgatippekre itt!

írta: Euroexam / 2020-01-23