7 tipp a szókincsbővítéshez

Szótár Tippek szókincsbővítéshez

A kommunikáció különböző szintjeihez szükséges szókincs megszerzése nem könnyű feladat, de távolról sem lehetetlen. Hét tipp arra, hogyan juthatsz el a vizsgához szükséges szókincs megszerzéséhez.

Amikor az ember egy idegen nyelv első szavaival találkozik – talán az újszerűség varázsa vagy a meglepetés ereje okán –, gyakran képes néhány, addig ismeretlen szót rövid távon memorizálni. De hogyan lesz ebből, a turistákra annyira jellemző, rövid távú szókincsből igazi, valódi, használható nyelvtudás?

1. Ismétlés a tudás anyja

A régi rómaiaknak nagyon is igazuk volt akkor, amikor azt mondták: repetitio est mater studiorum; ismétlés a tudás anyja.

Ha tanulmányaid során egy új, addig ismeretlen szóval találkozol, azt legkönnyebben úgy memorizálhatod, hogy többször is elismétled. Ez nem azt jelenti, hogy az új szó megismerésének pillanatában kell egymás után ötször vagy tízszer elismételni a megjegyezni kívánt szót – ezzel ugyanis gyakran nem sokra mész. Sokkal inkább azt, hogy bizonyos időközönként (például naponta legalább egyszer) újra és újra elővesszük.

A rendszeres ismétlés érdekében készíthet az ember saját magának is szótanuló kártyákat, de folyamodhat akár olyan applikációkhoz is, mint a Quizlet.

2. Szövegkörnyezet

Az önmagukban álló szavak memorizálása becsülendő próbálkozás, de a szavak igazi értelmet akkor nyernek, ha szövegkörnyezetben tanuljuk meg őket. Egyesek dalszövegekkel, mások reklámokkal képesek jól megjegyezni szavakat és kifejezéseket: bárhogy is legyen, ökölszabály, hogy szövegbe illesztve az egyes szavak értelme jobban megmarad a fejünkben. Természetesen nem arról van itt szó, hogy regényeket kellene fejből bebiflázni: sokkal inkább praktikus szókapcsolatokról, rövid kifejezésekről, amelyekben az egyes szavak szótári jelentése még nagyobb értelmet nyer.

Van egy jó tippünk: íme egy trükk, amivel kapásból feltornázhatod az esélyeidet! Végezd el a kimondottan a nyelvvizsgára felkészítő, ráadásul ingyenes Interaktív Gyakorlóprogramot! Olyan feladatokat gyakorolhatsz itt, amikkel a vizsgán fogsz majd találkozni.

3. Személyes szókincs

Még nagyobb sikerrel tudsz szavakat memorizálni, ha valamilyen módon személyessé teszed őket. A fül-orr-gégészet például nem egy kellemes hely, még külföldiül sem, magyarul pedig a helyesírása is egyenesen riasztó: önmagában megjegyezni nagy kihívás. Az már egy fokkal jobb, ha szövegkörnyezetbe helyezed: „A fül-orr-gégészeten dolgozik a híres Mandula doktor”, de még jobb, ha valamilyen személyes elemet is beleteszel: szerencsére csak az orrom folyik, nem kell a fül-orr-gégészetre mennem”. Még egy jó tipp: próbáld meg a szavakat olyan emberekhez, helyekhez, eseményekhez kötni, akiket ismersz és amelyek személyesen is érintenek – a dolog még jobban működik!

4. Olvass rendszeresen!

A szavak megjegyzéséhez az egyik legjobb segítség a rendszeres olvasás. Olvass sokat, sokszor, változatosan! Olvass mindenfélét, nagyon eltérő stílusú és témájú szövegeket! Használati utasítástól kezdve újságcikken át a regényekig: minden segít. Ne riasszon, ha ismeretlen szavakkal találod szemben magad: idővel javul majd a helyzet! Természetesen nagyon fontos, hogy azért egy kicsit érdeklődj is a szöveg tartalma iránt: ez nagyban segíti a memorizálást.

5. Kösd valamihez a szavakat!

A szótárban levő szavak bemagolása önmagában heroikus, de szinte reménytelen vállalkozás. A hatékonyabb memorizálás érdekében társítsd a szavakat valamilyen más, vizuális (kép) vagy auditív (zene) ingerhez! Minél több élményhez, ingerhez köthető egy adott szó, annál könnyebben meg is marad az agyban. Ha egy szóhoz még tapintással vagy szaglással is összeköthető élmény is társul, külön szerencse! Ha az élmény maradandó, a szó is nagyobb eséllyel marad meg.

6. Fő a gyakoriság!

Általános tapasztalat, hogy a nyelvekben vannak gyakrabban és ritkábban használt szavak, ahogy olyanok is, amelyek teljesen kikopnak a használatból. A hétköznapi közlendők java elmondható egy viszonylag limitált szókincsre hagyatkozva. Fókuszálj a leggyakrabban használatos szavakra: ezeket tanuld meg először! Ráadásul minél gyakrabban találkozol egy szóval, annál nagyobb a valószínűsége, hogy meg is marad a fejedben. Napi tíz új szóval pedig elég gyorsan el lehet jutni az alapszókincs megszerzéséhez. És visszatérve a fül-orr-gégészethez: nem muszáj ezzel kezdeni!

7. Játszva tanulj!

Ha nem a kényszer, hanem a játékosság jellemzi a szótanulást, még könnyebb a dolog. Keresztrejtvény, scrabble – ezek kiváló eszközök a játékos szótanulásra. Egy a lényeg: úgy állj a szótanuláshoz, hogy az semmi esetre sem büntetés, hanem sokkal inkább ajándék és szórakozás: minden egyes megtanult szóval egyrészt közelebb kerülsz a nyelvvizsgához, másrészt egyre jobban megnyílik előtted a világ!

Bevezető kép: Suzy Hazelwood, Pexels.com Pexels License.

írta: Euroexam / 2019-04-04