A kiejtés tanulásáról

kiejtés blog hangosbemondó kiabáló lány

Talán te is érezted már úgy, amikor egy anyanyelvi beszélőt hallgatsz, hogy „így nem is lehet beszélni, ilyen hangok márpedig nincsenek”. Ha jártál már így, ha bizonytalankodtál a kiejtésed miatt, akkor jó hírünk van számodra: ami igazán fontos, az az érthető kiejtés. Ráadásul a kiejtés mindig fejleszthető – a nyár például tökéletes időszak erre.

Bármelyik nyelvben találhatsz nyelvjárásokat: gondolj csak a németre, amely országonként és tájegységenként is jelentős különbségeket mutat fel a kiejtésben. Vagy itt van mindjárt az angol: még a kontinensek között is jelentős különbségek akadhatnak (amerikai angol, brit angol, ausztrál angol stb.). Milyen kiejtést tanuljon meg az ember?

Hogyan fejleszhető a kiejtés?

Sokan azért nem mernek még csak megszólalni sem, mert félnek, hogy nevetségessé válnak kiejtésük miatt. Ez sajnos igen gyakori félelmünk.

Nem kell aggódni: nincs tökéletes kiejtés, amit számít, az a könnyen érthető kiejtés. Ha pl. nyáron, szünidőben szánsz időt arra, hogy megfigyeld anyanyelvi beszélők kiejtését (vagy akár filmeket nézz eredeti nyelven, zenét hallgass stb.), már sokat tettél az ügy érdekében. Ha valahol sikerül leakasztani egy olyan ismerőst, akitől a kiejtést is könnyebben tanulhatod, az pláne nagy haszon. De mindenekelőtt azt kell figyelembe venni, hogy a könnyen érthető kiejtés elsajátításának legfőbb módja, ha elkezded kiejteni a szavakat, mondatokat. Ha kell, beszélj magadban, de a lényeg, hogy szólalj meg bátran: az eredmény nem marad el!

A másik jó trükk, amit bevethetsz, ha felveszed a beszédedet. A mobilod mindig kéznél van, diktafon funkció minden készülékről elérhető: hallgass anyanyelvi szövegeket és próbáld elismételni a hallottakat – még jobb, ha párbeszédbe elegyedsz valakivel. A lényeg: ha úgy gyakorolsz, hogy gyakran visszahallgatod, amit mondtál, sokkal könnyebb lesz alakítanod a kiejtésedet.

A kiejtés tanulásának célja

Bizony, voltak idők, amikor az anyanyelvihez hasonló kiejtés elsajátítása volt a cél a nyelvoktatásban – mára azonban sokat változott ez a hozzáállás. Nem muszáj anyanyelvi kiejtést produkálnod ahhoz, hogy megértsenek – de anyanyelvi beszélőket hallgatni sosem árt. Ahhoz, hogy fagyit vagy sört kérj nyaralás közben, vonatjegyet vegyél stb. nem feltétlenül kell anyanyelvi kiejtéssel kifejezned magadat. Sokkal fontosabb a megérthetőség. Ha sört kérsz és fagyit kapsz, akkor viszont nem kizárt, hogy valami gond lehet a kiejtéssel.

Körbejárta az netet az a híres eset, amikor egy skót és egy angol képviselő nem értették meg egymást a brit parlamentben. A tanulság, hogy még anyanyelvi beszélők között is simán lehetnek zavarok. Nem az a feladatod, hogy valamelyik létező kiejtést tökéletesen add vissza, hanem az, hogy érthetően beszélj – nem baj, ha nem tökéletes BBC English vagy kifogástalan Hochdeutsch a nyelv, amin megszólalsz. Az anyanyelvi hangzás teljesen másodlagos kérdés, a lényeg az, hogy a kiejtés ne zavarja a megértést. Így könnyen létrejöhet a kommunikáció a felek között.

Milyen tényezők befolyásolják a kiejtés tanulását?

Nyilván hallottál már „magyaros kiejtésről”, biztosan tudsz így beszélni te is. Nyilvánvaló, hogy anyanyelved hangjai nagyban befolyásolják a később megtanult nyelv kiejtését, ez ellen nincs mit tenni. Mivel – sajnos – mindannyian öregszünk, ez ellen pont nem tehetünk semmit.

Befolyásolja a kiejtés tanulását viszont az is, hogy milyen nyelvi közegben, hol kerül rá sor: ha soha nem hallasz anyanyelvi beszélőket, esélyed sem igen lehet közeledni az „ideális” kiejtéshez. Fontos, hogy kellően nyitott legyél a könnyen érthető kiejtés elsajátítására. Használd ki a nyarat: legyél önző és tölts több időt külföldiekkel nyelvgyakorlás (és a kiejtés gyakorlása) céljából.

S hogy mindez miért fontos: az a bizonyos könnyen érhető kiejtés nem csupán a nyelvvizsga megszerzéséhez, de a sikeres kommunikációhoz is feltétel.

Ha pedig a kiejtéssel kapcsolatos aggályaid elmúltak és úgy érzed, kellően felkészültél, vess még egy pillantást a nyelvvizsga értékelési szempontjaira! Gyúrj a nyelvvizsgádra személyre szabottan az összes felkészítőanyag és vizsgáztatóink segítségével!

írta: Euroexam / 2019-06-07