Vissza a Blog főoldalra

A legnehezebb nyelvek

 

 

 

 

Vannak EGÉSZEN nehéz nyelvek! Itt van például ez a mondat:

Ban bạn bán bàn bẩn.

Gondoltad volna, hogy azt jelenti, hogy “Ban barát koszos asztalokat árul”?Milyen nyelven? Azonnal megtudod!

 

De ez semmi. Van olyan nyelv, aminem több, mint 50000 írásjele van, egy művelt ember kb. 8000-et használ, de a sima újságolvasásho is kell vagy 3000. Vagy képes lennél megtanulni egy nyelvet, aminek mind a magánhangzói, mind a mássalhangzói lehetnek rövidek, közepesek (???!!!???)  és hosszúak? 13 igealak csak a jelenidőhöz? Vagy ahol NULLA köze van az írásnak a hangzó nyelvhez?

 

 [​IMG]

 

Nagyot néztél, hmm?

Az Atlas & Boots oldalon találtul az angol anyanyelvűek számára legnehezebben elsajátítható 10 nyelv listáját. Mielőtt megnéznéd melyek ezek, játssz egyet velünk. Kiválasztottunk négy nehéz nyelvet, mindegyikről olvashatsz egy bekezdést. Mind a négy bekezdésből töröltünk egy-egy nyúlfarknyi grammar word-öt, egy bekezdésen belül ugyanazt a szót. Ki tudod találni, hogy melyik bekezdésből melyik szó hiányzik? (Csak hogy az olvasásértésedet és a nyelvhelyességedet is turbózd egy kicsit.) 

 

A

In Chinese you need to know 3,000 characters to read a newspaper while a highly educated person might understand 8,000 of them. Another thing that makes its writing system difficult is ___ fact that ___ characters have not much to do with ___ spoken language. Those characters are simply not letters. Writing won’t help you memorize new vocabulary ;) Despite all these difficulties, every fifth person in ___ world speaks some sort of Chinese. Serious? They must be native speakers.

B

Estonian is a difficult language with its 14 noun cases. For ___  speaker of Hungarian it sounds less painful: we speak ___  language that has 27 of these, khmmmm). Consonants and vowels in Estonian can be short, long or very long), and often change the meaning of ___ word, which sounds intimidating. How hard ___ language can be! Would you be able to recognize the different lengths?

C

In Hungarian is thought to be a difficult language because ___ a lot ___  factors. One is the large number ___ suffixes we use instead ___  a strict word order. Hungarian vowel sounds (á,é,ó,ö,ő,ú,ü,ű,í) and consonant pairs (ty, gy, ny, sz, zs, dzs, dz, ly, cs)  are quite complicated for English speakers to read and pronounce. A bit ___ a nightmare!

D

 

Vietnamese ___ a tonal language. There are six tones that have different symbols. It ___  not easy to understand what ‘tonal’ means.  Tonal languages basically sing certain sounds. Let’s see an example. The sound ‘a’ in a higher pitched sound ___  completely different from the same sound in a lower voice. The sentence “Ban bạn bán bàn bn ___ in Vietnamese and it does make sense! ___  it possible to learn at all?

 

Megfejtés:

A the

B a

C of

D is

 

Ha ez a pár érdekesség felkeltette az érdeklődésedet, akkor olvasd el az eredeti cikket, amit itt találsz, persze angolul. Ami nehéz nyelv. Nehéz? Hozzánk hasonlóan latin abc-t használ, csupán 26 karaktert, a kínaival ellentétben ezek (többnyire) hangokat jelölnek, szertelenül burjánzó toldalékok helyett az angolban a szórendnek van jelentősebb szerepe. Ezért is volt olyan könnyű kitalálni a hiányzó szavakat. 

Szóval, nehéz nyelv az angol?

 

A szövegben található kulcsszavakat, kifejezéseket összegyűjtöttük neked az angol meghatározásukkal együtt, ezeket itt lejjebb találod egy párosítgató játék formájában.. Egyszerűen csak húzd össze az összeillő kártyákat. Mobileszközön megnyitva memóriajáték.

 

1
Hozzászólás

Comments

It's time to do some more. - Steven C Wyer