Vissza a Blog főoldalra

A vezető nélküli Google autó esete a rendőrrel


Ugye már láttad egy másik blog-bejegyzésünkben a videót, amiben a Friends szereplőit megállította a rendőr? Nem csak az ő Porche-juk járt ám így, hanem a Google vezető nélküli autója is.  Hogy micsoda??? A Google autókat gyárt? Vagy a Google Maps autót nem vezeti senki? Vagy ámokfutó önjáró autót kellett a rendőrségnek ártalmatlanítani?

Mielőtt bármilyen szöveget végigolvasol, óhatatlanul is felmerülnek benned ezekhez hasonló kérdések a szöveg címe alapján. Feltevéseid lesznek a szövegről, amiket aztán egy kis gyorolvasás vagy alapos átrágása után igazolhatsz vagy cáfolhatsz. Idegen nyelvű szöveg esetében nehezítik a játékot az ismeretlen szavak, de ezt a tényezőt fogd fel játéknak, mintha egy puzzle elemei hiányoznának

A) Most pedig olvasd el a szöveget, aztán döntsd el, hogy az utána felsorolt spekulációk küzül melyik igaz az olvasottak alapján és melyik nem. Lent megtalálod a megoldást is némi magyarázattal.

Google have been working on a driverless car project to improve road safety since 2009. There are too many road accidents caused by careless driving and human error, they think self-driving cars that make decisions based on technology can make the situation better. In California, one of these prototype cars was pulled over by a police officer for driving too slow. The officer contacted the operators of the small electric car to ask about its speed. Finally it was not fined, it was driving lawfully.

  1. Driverless cars cause too many accidents. Igaz? - Hamis?
  2. California police officers wear helmets. Igaz? - Hamis?
  3. The policeman stopped the car to get more information about its speed. Igaz? - Hamis?
  4. Driving too slow may cause traffic jams. Igaz? - Hamis?

B) Gyúrj a szókincsedre is!

Van a szövegben pár szó, aminek a jelentésében nem vagy biztos vagy nem ismered, de ki tudod következtetni. Ez remek stratégia olvasásértésnél, de ahhoz nem elég, hogy az új szó beépüljön a szókincsedbe. Az utóbbi cél eléréséhez sem kell vért izzadni, elég játszani.  Ide kattintva találsz egy játékot, lehet, hogy már ismered. Nincs más dolgod, mint a szavakat összehúzni a meghatározásukkal. Ha mobileszközt használsz, akkor úgy működik, mint egy memory játék. Időre megy! Állítsd fel a személyes rekordodat!

-----------

Megoldás:

  1. Nem, ez ellentmond a leírtaknak.
  2. Nem. Ez most hogy? Szó sincs ilyenről.
  3. Igen, ez igaz.
  4. Ez igaz, de a szövegben erről semmi nincs.

>>> QUIZLET: A szavakat megtalálod itt digitális tanulókártyák formájában is itt.

>>> Elolvashatod a The Telegraph cikkét az esetről.

>>> Olvass el róla egy videót!

>>> Mazsolázz a Google Self-Driving Car Project Google+ oldalán mindenféle anyag közül, amikkel gyakorolhatsz!

 

 

0
Hozzászólás