Vissza a Blog főoldalra

Amit ma biztosan lehet tudni az ingyenes nyelvvizsgáról

Március óta sokszor lehetett hallani a kormány tervéről, mely szerint 2018-tól „ingyenessé válik a nyelvvizsga” (pontosabban az állam visszatéríti a vizsga díját). Elfogadott törvényi szabályozás még nincs, de a jogszabály tervezet alapján a következőket lehet most biztosan tudni:

Mikortól ingyenes a nyelvvizsga?

Na fogalmazzuk is mindjárt át a kérdést: Mikortól fizetik vissza a sikeres nyelvvizsgám díját? Tehát csak a sikeres vizsga lesz ingyenes, az is utólag!

Ha ez megvan akkor a részletek hivatalosan: 2018. január elseje után letett vizsgákra vonatkozik a kormányrendelet – a dátum a vizsga időpontjára vonatkozik, nem a bizonyítvány kiállítás dátumára.

Én visszakaphatom a nyelvvizsga árát?

Ha még nem vagy 35 éves, és érted ezt a magyar nyelvű cikket, akkor szinte biztosan :) Sőt, ha nem magyar állampolgár vagy, jó eséllyel még akkor is!

A hivatalos megfogalmazás szerint: "35 év alatti magyar állampolgárok (és az Nftv. 39. § (1) bekezdés a)–h) pontjaiban meghatározott nem magyar állampolgárságú személyek" Utóbbiba tartoznak a szomszédos országokban élő magyarok és még sokan mások. Ha ez érint nézd meg a jogszabályt >>itt !

Milyen nyelvvizsga díját kaphatom vissza?

Röviden: akkreditált, komplex középfok (B2) és felsőfok (C1)
Milyen vizsga után ne kérd: a nem akkredtiált és az alapfokú (B1)

♦ 2018. január elseje után letett magyar akkreditációval rendelkező, B2 és C1 szintű
• komplex általános és szaknyelvi vizsga.
• egyesíthető írásbeli és szóbeli részvizsga.
♦ Angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, nemzetiségi nyelvek, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn nyelvből.
♦ Honosított nyelvvizsga honosításának díja.

Mennyi pénzt kapok vissza?

Ha sikeres komplex vizsgát teszel nálunk vagy más vezető nyelvvizsgaközpontnál, akkor tkp amennyit befizettél a vizsgára. Egész pontosan:

♦ A komplex vizsga díja, de maximum 34 500 forint (adómentes).
♦ Összevonható írásbeli és szóbeli részvizsga esetén a 2018. január 1. után letett részvizsga vagy részvizsgák (amennyiben a két részvizsga között nem telik el több, mint egy év) ára, de maximum 34 500 forint (adómentes) (tehát a 2018. január 1. előtt letett részvizsga díja nem visszaigényelhető).
♦ Külföldön szerzett nyelvvizsga esetén honosításának díja maximum 34 500 forintig (adómentesen).

Hogyan igényelhető vissza a vizsgadíj?

Nyelvvizsga-bizonyítványod megszerzése után egy éved van, hogy visszakérd a vizsgadíjat.

A befizetett díj visszautalását az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-től kell majd kérned. Ők 15 napon belül döntenek a visszaigénylés jogosságáról. És igen, a jogosultságot ellenőrizni fogják az OH nyelvvizsga-nyilvántartásában.

Mire várunk még?

Nyitott kérdés, hogy csak egy vagy esetleg több nyelvvizsgát is térít-e majd az állam.

A legutóbbi hírekben a korábbiakhoz képest újdonságként szerepelt, hogy „nem csak az első nyelvvizsgát térítik meg” – és ez értelmezhető úgy is, hogy a kedvezmény azokra is vonatkozik, akiknek már van egy nyelvvizsgája, de úgy is, hogy nemcsak az első, hanem további nyelvvizsgákat is lehet majd állami támogatással szerezni. Ennek pontos értelmezését csak a végleges jogszabály fogja megadni - reméljük, minél hamarabb.
 

A szabályoknak december 1-ig kellett volna megszületniük. Természetesen minden fejleményről azonnal hírt adunk majd, úgyhogy figyeljétek Facebook oldalunkat a friss hírekért!

A felkészülést viszont már most érdemes elkezdeni!

Sikeres vizsgádhoz mi is szeretnénk hozzájárulni felkészülési anyagainkkal, ingyenes online kurzusainkkal, edzésterveinkkel. Nézd meg, miért érdemes az Euroexamot választanod! 

0
Hozzászólás