Vissza a Blog főoldalra

BBC: kicsi nyelvtudással is szuperül érvényesülhetsz ezer élethelyzetben

Meghökkentő újdonság a BBC-től: akkor is sikeresen és hatékonyan érvelhetsz, tárgyalhatsz, ha nem az anyanyelveden, hanem akár B2-es szinten idegen nyelven kommunikálsz

Igen, tudjuk – tudjuk? –, hogy az idegennyelv-ismeret jól jön, ha a külföldre megyünk és meg akarjuk értetni magunkat, emellett okosabbak is leszünk tőle, ráadásul kutatások tömkelege igazolja, hogy a több nyelvet beszélő emberek agya gyorsabb, így könnyebben old meg problémákat, ráadásul segít két lábon járó multitaskingolóvá válni. Mindez jól jön az üzleti életben is.

A BBC összeszedett néhány kutatást, amik kimutatták, hogy ha érvelésről, meggyőzésről van szó, akkor az anyanyelv vs. idegen nyelv harcban az utóbbi kiütéssel győz. Az eredmények szerint bizonyos élethelyzetekben ügyesebben, hatékonyabban tudjuk céljainkat, szempontjainkat érvényesíteni akár B2 szinten alkalmazott idegen nyelven, mint az anyanyelvünkön.

Anyanyelv vs. idegen nyelv

Tulajdonképpen így is lefordíthatjuk magunknak a kérdést: Mikor, mire van szükségünk: az érzelmi kötődésre vagy a távolságtartásra? 

A The huge benefits of working in your second language c. cikkben egy spanyol anyanyelvű újságíró kutatásai  - és személyes tapasztalai -  azt mutatják, hogy tárgyalási, problémamegoldási és más hasonló munkahelyi vagy tanulási szituációkban kifejezetten előnyös lehet, ha ezt az általad beszélt első idegen nyelven folytatod. Vagyis, nem az anyanyelveden.

3 pont az idegen nyelvnek (de lehet több is):

  • Megfontoltabban kommunikálsz, mert végig kell gondolnod, pontosan mit és hogyan szeretnél kifejezni, ráadásul a választ is érteni szeretnéd, ezért még jobban koncentrálsz.
  • Célratörőbb vagy, hisz nem akarod bő lére ereszteni a mondandódat, csak a lényegre törsz, ami javít a pontosságon.
  • Nem vonódsz be érzelmileg, hisz azon gondolkozol, hogy fejezd ki magad érthetően.

Az egyik előtérbe került kutatás eredményei szerint, előnnyel indul egy nem anyanyelvi beszélő, amikor első idegen nyelvén - amit mondjuk legalább B2 szinten képes használni mind írásban, mind szóban - kell egy számára fontos helyzetben helyt állnia. Azért, mert amikor az általunk idegen nyelvként használt nyelven tárgyalunk, intézkedünk, magyarázunk, érvelünk, akkor a gondolkodás közben fennálló óvatosság, távolságtartás, kockázat-felmérés, a körültekintő megfogalmazás segíti a hatékonyságunkat, ezzel együtt eredményességünket. Röviden, könnyebben elérjük a kommunikációs célunkat, ha nem anyanyelvünkön kommunikálunk.

“In a foreign language, people seem to take more psychological distance when assessing risks, [...] “They have a lesser emotional impact and engage in a more analytical mind process.”

Vagyis, ellentétben az anyanyelv használatakor természetesen meglévő érzelmi azonosulással, amikor a fenti szituációkban idegen nyelven kell érvényesülnünk, akkor egy egészséges távolságtartással tesszük ezt, és a kutatók eredményei szerint ez megnöveli a hatékonyságot, eredményességet. Ezt jelezték a kutatásban megkérdezett, mindenféle nyelvet és kultúrát képviselő alanyok.

Mindezek újabb megerősítését adják annak, hogy milyen hasznos egy idegen nyelv magas szintű ismerete, amely új lehetőségeket nyit meg amunkaerőpiaci vagy tanulmányi helyzetekben, akár itthon, akár külföldi munkakvállalásnál, tanulmányok során.

>>> Ezt a posztot egy saját korábbi blog-bejegyzésünkben ismertetett hazai kutatás nyomasztó eredményeinek ellensúlyozására is írtuk. Abban éppen azért aggódtunk, hogy a 15-30 közti magyar fiatalok 39%-a egyáltalán nem akar megtanulni semmilyen idegen nyelven, mert nem érzi azt fontosnak, szükségesnek. Hát, itt fent kaptál további ellenérveket.

0
Hozzászólás