Vissza a Blog főoldalra

Bob Dylan irodalmi Nobel-díjas? The Times They Are A-Changing

Nem Dylan az első költő vagy író, aki 75 évesen kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. De tuti a legelső dalszövegíró, vagy trubadúr - ahogy nevezni szokták őt -, aki a nagy becsben tartott díjat elnyerte. Perszehogynaná! Ideje is volt, hogy a magas kultúra magához emelje a rockzenét, ami 2016. október 13-án megtörtént. Minden hipster ősatyja és nem utolsó sorban egy valódi rocksztár.

Nem kérdés, hogy aki a Like a Rolling Stone megrázó szövegét írta - ami a Rolling Stone magazin Greatest Song of All Time listáján a szerény 1. helyet foglalja el már elég régen -, méltó minden irodalmi elismerésre. Nézd meg a lyrics-szel együtt:

Bob Dylan - Like a Rolling Stone Lyrics HD from Jolly Sincere on Vimeo.

Nem mellesleg, a Rolling Stone egyéb téren is a legnagyobbak közt tartja számon, hiszen a 100 Gratest Artists listán a 2. helyre sorolják, és a dicshímnuszt Robbie Robertson, a legendás - és nem túl bonyolult nevű - zenekar, a The Band (Dylan 60-as évekbeli kísérőzenekara) gitárosa és vezetője írta. 

Dylan hatását a popkultúrára mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy különleges, "neméletrajzi-életrajzi" mozifilm is készült róla ''I'm not there" címmel, amiben 6 színészóriás (Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, and Ben Whishaw) játsza Dylant. Itt a tariler, ez sem semmi:

Visszatérve a poszt címéhez, biztos láttad a Zack Snyder rendezte Watchmen-t aminek főcímzenéje is Dylan-től van, éppen a The Times They Are A-Changing:

>>> Ha el szeretnél merülni Dylan életművében, a hivatalos oldalán megteheted.

>>> És íme a Guardian friss és okos elemzése arról, hogy mennyire megérdemelte Dylan a díjat. C1-es vizsgára készülőknek recommended reading. yes

 

0
Hozzászólás