Vissza a Blog főoldalra

Kilépési egyezmény - Mi lesz a UK-ben tanulókkal a Brexit után?

Felgyorsultak a Brexit körüli történések az utóbbi hónapok miniszteri lemondásokkal tarkított, ám érdemi előrelépést nem hozó időszaka után.

Megszületett a Kilépési Egyezmény (Withdrawal Agreement)

November 14-én Theresa May brit miniszterelnök kormánya elé tárta az 585 oldalas Kilépési Egyezményt (Withdrawal Agreement).
A Brexit legnagyobb vitát kiváltó kérdéseit gordiuszi csomóként most úgy oldaná meg az Egyezmény, hogy az eredeti kilépési időpont 2019. március utánra tervezett, 2020 végéig tartó átmeneti időszak további, meghatározatlan idejű meghosszabbítását teszi lehetővé. Ennek óriási jelentősége van az ott tanuló,  vagy dolgozó EU polgárok számára. 

Mi vonatkozik rád, ha már a UK-ben tanulsz vagy a jövőben oda felvételiznél?

2020 végén lesz 5 éve, hogy az Egyesült Királyságban tanulsz vagy dolgozol: 
Jogaidat életed végéig védi az Egyezmény, további kintlétedet és szabad mozgásodat nem veszélyezteti a Brexit. Sőt, hozzátartozóid is bármikor csatlakozhatnak hozzád az Egyesült Királyságban, amennyiben a családi kötelék az átmeneti időszak végén (2020. december 31.) már fennállt. Az EU-ban szerzett végzettséget az átmeneti időszak végéig el kell ismertetni az Egyesült Királyságban.

Nemrég kezdtél vagy 2020. december 31-ig kezdesz el ott tanulni, dolgozni: 
Az átmeneti időszak alatt érkező magyar diákok és munkavállalók szabad mozgását is garantálja az Egyezmény. Azonban 2020. december 31. után nekik már regisztrálniuk kell magukat (residence status) a tartózkodási engedélyhez, 5 év után pedig állandó tartózkodási engedélyt kell kérniük (permanent residence status). A mostani diákok státusza munkavállalói státuszra cserélhető, ha időközben befejezik a tanulmányaikat és dolgozni kezdenek. 

Tandíj, egészség- és társadalombiztosítás:
Az egyik legfontosabb fejlemény, hogy az elfogadott tervezet legalább 2020 végéig – a messze nem esélytelen meghosszabbítása esetén további évekre – rögzíti, hogy az EU-s diákok továbbra is a brit tanulókkal azonos feltételeket élveznek. Jogosultak a tandíjhitelre és minden további támogatásra, valamint egészségbiztosítás, orvosi, kórházi ellátás terén is a britekkel azonos jogokat élveznek.

Az Egyezményt még meg is kell szavazni

A fenti terv csak akkor lép életbe, ha a brit Parlament 320 szavazattal decemberben megszavazza . Egyes elemzők szerint ennek nagyon kis esélye van. Theresa May under pressure after Gove rejects Brexit secretary job. BBC News, 16 November 2018. 
Ha a brit Parlamenten átmegy a szöveg, akkor az EU Parlamentjének és az Európa Tanácsnak is meg kell szavaznia. Jó hír azonban, hogy fentiek a tervezet legkevésbé kritikus részébe tartoznak. Igazán parázs vita az ír határ kérdéséről és az ettől elválaszthatatlan vámunióról zajlik. 

Mi történik, ha a brit Parlament elutasítja az Egyezmény szövegét?

Amennyiben a Parlament nem szavazza meg az Egyezményt, úgy négyféle forgatókönyv képzelhető el.

1. Az Egyesült Királyság egyezmény nélkül zuhan ki az Unióból, ennek minden következményével együtt. Ez olyan súlyos következményekkel járna, hogy nemcsak a britek, de a Brexit-szavazók többsége is elutasítja.   
Sainsbury's boss warns food 'can't be stockpiled' for no-deal Brexit. BBC News, 8 November 2018. 

2. Újabb népszavazás a Brexitről.

3. Theresa May miniszterelnök lemond vagy lemondatják, és új választást írnak ki. Az új miniszterelnöknek új Brexit-stratégiája is lehet, ami akár bennmaradást is eredményezhet.

4. Újratárgyalják az egész Egyezményt az EU-val.

A Kivonulási Egyezmény szövege 

Az Egyezmény teljes szövegét itt olvashatod, hivatalos magyarázat is készült hozzá. A rövid hivatalos kivonat itt érhető el: Brexit Negotiations: What is in the Withdrawal Agreement. European Commission, 14 November 2018

A lehetséges forgatókönyvekről bővebben: Brexit agreement: What foes the 585-page document say? BBC New, 15 November 2018.

 

Kép forrása

0
Hozzászólás