Büdös és finom. Milyen gyümölcs is az a durián?

durián gyümölcsök

Ízletes gyümölcsnek is lehet... mondjuk a szokásosnál erősebb illata, sőt, akár szaga is, ettől még imádhatják, ahogy ezt teszik több ázsiai országban. A technika nem engedi - még - meg, hogy a durián illatát is idevarázsoljuk, de felsőfokú (C1 szintű) angol vizsgánkra készülő tanulóink elmerülhetnek a durián körüli illatok ügyekben és kereskedelmi kérdésekben, hallásértésükre és szókincsükre gyúrva.

Watch and listen two or three times to the BBC Learning English video about this year's durian crop in Asia and then answer the following three questions. [Please, DON'T look at the full script right below the video while watching it.]

1. What makes the durian such a special fruit?

2. Why are durian prices going down?

3. Who's happier about it: buyers or sellers?

[You can find the answer key below the line ]

durián gyümölcs

Miért és mire jók ezek a BBC Learning English anyagok?

Elsőre listening gyakorlás, de aztán átmegy reading-be és persze végig vocabulary practice is Vagyis a meghallgatás és a kérdések megválaszolása után elolvassátok a szöveg átiratát, és ekkor már majdnem mindent értetek, ugye? Hiszen öt nehezebb kifejezést kiemeltek a készítők, amiket ugyan ki is lehet következtetni, de az angol definíciót is elolvashatjátok, már csak gyakorlási céllal is. Tanuljátok meg ezeket, majd gyorsan le is tesztelhetitek magatokat a "To do" alcím alatti feladattal. Ezekben a mondatokban egyébként szintén további hasznos, C1 szintű szavakat találtok.

Gratulálunk, máris öt hasznos kifejezéssel közelebb vagytok az áhított vizsgához - most már csak arra figyeljetek, hogy nem elég, ha sok szép szót tudtok: ez csak akkor ér valamit, ha a vizsgán ezeket használjátok is, mert csak ezzel tudjátok meggyőzni a vizsgáztatókat (mind a szóbelin, mind az írásbelin). C1 szinten különösen fontos a széles szókincs, ne hanyagoljátok el!

További hasznos szövegeket és szavakat, kifejezéseket találtok a Words in the News sorozat többi darabjában is, érdekes és vicces témák körítésében.
Ha a durián (igen, ez a magyar neve) felkeltette érdeklődésedet, az englishlearner.com egyik oldalán olvashatsz róla bővebben (nyelvgyakorlással egybekötve).


---------------
Key:

1. Their extremely strong smell.
2. Because of a bumper crop (in neighbouring Malaysia).
3. They're equally happy.

írta: Eszter / 2019-08-10