Vissza a Blog főoldalra

Buliszervezéssel is gyűlik a pénz a Glasgow-i egyetemisták expedíciójára

Remekül haladnak a Glasgow-i Egyetem thaiföldi expedíciójának előkészületei. Az Euroexam International támogatásával megvalósuló kutatóút résztvevői folytatták az adománygyűjtést, a csapattagok felkészítését, és közben beszerezték a szükséges felszerelést is.

Közeleg a nap, amikor a Glasgow-i Egyetem hallgatói elrepülnek a thaiföldi Phuket-szigetre, hogy hat hétig tanulmányozzák a tengerek élővilágát. Az expedíció során elsősorban azt vizsgálják, milyen hatást gyakorol az intenzív búvárturizmus a tengerek élővilágára, illetve szemléletformáló programokat is szerveznek majd a helybéli iskolások számára.

Te is szeretnél egy olyan, színvonalas külföldi egyetemre járni, mint a Glasgow-i Egyetem? Ha igen, akkor érdemes felvételizned a go2uni Útlevél a sikerhez programjába: a 2018/19-es évfolyam valamennyi tagja bejutott valamelyik általa megjelölt külföldi egyetemre. 

Az Euroexam International is támogatja a kutatást, a csapattagok pedig elárulták, mire fordítják a szponzorációs összeget: a pénzből két víz alatt használható kamerát vásároltak, melyek nélkülözhetetlenek a tervezett kutatáshoz. Az ezekkel készülő felvételeket egy laborba küldik tovább, ahol behatóan elemzik a vizsgált területek hal- és korallfajainak változatosságát, felvázolva az utóbbi évben tapasztalható tendenciákat.

A kamerákon kívül pólókat és mellényeket vásároltak a kapott összegből, melyeket az adománygyűjtő eseményeken, illetve a thaiföldi tartózkodás alatt viselnek majd.

Sok elvégzett feladat áll már a teamtagok háta mögött, lezajlott az utolsó adománygyűjtő esemény is, egy telihold-parti formájában. A vizsgaidőszak végét ünneplő beach tematikájú bulin többek közt UV testfestékek és limbóverseny gondoskodott a remek hangulatról, a belépődíjakból befolyó pénzt teljes egészében az expedícióra fordítják a szervezők. A fotóbódéban ellőtt képek tanúsága szerint jól érezte magát a nagyérdemű, miközben egy jó ügyet is szolgált.

A thaiföldi expedíció csapata a továbbiakban sem ül tétlenül az indulásig. Mielőtt repülőre szállnak, tartanak még egy szemléletformáló előadást általános iskolások számára. Itt nemcsak a mikroműanyagok okozta károkról beszélnek, hanem a tudományos karriert is igyekeznek vonzóvá tenni a gyerekek számára.

Utána már csak egy előkészítő workshop van hátra, ahol a csapattagokkal (akik értelemszerűen túl vannak már egy búvártanfolyamon) átbeszélik az etikus adatgyűjtés alapszabályait, illetve az esetleges vészhelyzet esetén alkalmazandó protokollt is.

Aztán június 3-án útra kelnek, hogy egy nap múlva Thaiföldre érjenek, és elkezdődjön a hathetes kaland, amiről mi is folyamatosan beszámolunk majd, hogy megmutassunk, milyen a diákélet az egyik legjobb skót egyetemen.

0
Hozzászólás