Vissza a Blog főoldalra

Bullying, ami több serdülő halálát okozza, mint a közúti balesetek

VIGYÁZAT! Tényleg nehéz téma következik:

Piszkafa! Dagadék! Tejcsárda! Deszka! Válogatott szekálások, amik mindannyiunkkal megtörténtek már az általánosban vagy a gimiben. És mindannyian tudjuk, hogy ennél sokkal durvábbak is vannak, ezek még a finomkodó, szinte politikailag korrekt megfogalmazások.

Bár nálunk nem annyira aggasztó a helyzet, az USA-ban több tizenéves lesz öngyilkos, mint ahányan balesetben halnak meg. A tragédiák oka sokszor a bullying, vagyis a jelenség, amit kb. az a szó ír körül a legjobban: megfélemlítés. Vagyis: valakinek az ismételt, sorozatos szóbeli, lelki vagy fizikai megfélemlítése egy egyén vagy csoport által. Lássuk a definíciót, angolul:

Bullying is repeated verbal, physical, social or psychological behaviour that is harmful and involves the misuse of power by an individual or group towards one or more persons.

Íme egy videó, amelyben POZITÍV PÉLDÁKAT láthattok, teljesen átlagos embereket az utcáról, akik kiállnak a gyengébb mellett.

A bullying ellen úgy léphetünk fel, ha nem vagyunk közönyösek, nem nézzük végig. Például odamegyünk, és azt mondjuk: MIÉRT BÁNTOD? ILYET NEM CSINÁLUNK MÁSOKKAL! A SAJÁT SÚLYCSOPORTODBAN PRÓBÁLKOZZ! KÉRJ BOCSÁNATOT!

A videó hemzseg ilyen kifejezésektől, mi pedig csináltunk egy kis játékot ezekból, hogy a nehéz téma élét enyhítsünk, és megmutassuk, miként védhetsz meg másokat vagy akár magadat, angolul is. Emlékszel, hogy melyik szereplő melyik kifejezést használta? Íme egy kis játék, amivel letesztelheted magadat:

Egyszerűnek tűnik, ugye? Hát, nem az. Civil és állami szervezetek ölnek sok pénzt és energiát a bullying visszaszorításába, számos anti-bullying hét és nap van világszerte. Péládul egy most novemberben is. Ráadásul léteznek anti-bullying aktivisták is. Az USA új first lady-je például a cyber-bullying elleni harcot tűzte zászlajára, vagy ott van Monika Lewinsky, akinek a tevékenységének hatására jómagam is nagyon elszégyelltem magam, amiért a 90-es években beálltam a sorba, és a jókat mosolyogtam a fehérházi gyakornoknő esetén.

Mellesleg a TED előadások (amellett, hogy elgondolkodtatóak) különösen alkalmasak nyelvtudásod komplex fejlesztésére. Ha nehéznek tűnnek, egy meghallgatás után használhatjuk a transcript-et, így a következő meghallgatásnál már jobban fogod érteni. De az angol nyelvű feliratot felrakhatod a képre (ilyenkor a hallásértésedet nem feltétlenül támogatja, de a szókincsednek jót tesz), a legtöbb esetben magyar nyelvű feliratot is találunk.

>>> A jelek szerint Kanadában nagyon komolyan veszik a bullying elleni harcot, erre utal az Erasebullying.ca oldal minden eleme.

>>> Az anti-bullying day-ek egyike Kanadában a Pink Shirt Day, amely minden évben február 22-re esik, és komoly események keretében hívják fel a figyelmet a teendőinkre a Pinkshirtday.ca oldalon.

0
Hozzászólás