Cambridge, Warwick, Imperial? Itt a STEP felvételi matekvizsga a go2unival!

diák táblánál

Ha komolyan foglalkoztat a külföldi továbbtanulás gondolata, és a matematika, az informatika, esetleg valamelyik mérnöki tudomány területén képzeled el a jövődet, akkor minden bizonnyal hallottál már a STEP vizsgáról. Jó hírünk van: nálunk is megírhatod a három STEP vizsgát!

A Sixth Term Examination Paper, vagyis STEP vizsga nevével ellentétben nem a tánctudásod megcsillogtatására szolgál. Sajnos és szerencsére. Sajnos, hiszen a rövidítés valójában egy olyan meglehetősen kemény, írásbeli matekvizsgát takar, amiből rutint ugyan nem ad a magyar közoktatás, még ha tartalmilag akár fel is lehet készülni rá az ott tanultak alapján. És szerencsére, mert ha jól megírod, akkor olyan egyetemek alapképzéseire juthatsz be, mint a Cambridge, a Warwick vagy az Imperial.

Ez a teszt az angol érettségi rendszer követelményeire épül, és három szintje van, a legnehezebb a STEP 3. Egyetemenként eltér, hogy melyik szintet követelik meg, de értelemszerűen azt a szintet érdemes megírni, amit a megcélzott intézmény megkövetel. Nemrég csiszoltak kicsit a követelményrendszeren, 2019-től a STEP 3 vizsga az A szintű és az A szintű emelt matematika tudásszintjén alapul. A korábbi 13 helyett ettől az évtől 12 feladat szerepel a vizsgán, az alábbi eloszlásban: 8db matematika (pure mathematics), 2db mechanika és 2db valószínűségszámítás/statisztika.

A tesztre 180 perc áll rendelkezésre, és 12 feladatból tetszőleges mennyiségűt oldhat meg a vizsgázó. Érdemes azonban hatot kiválasztani, és arra koncentrálni, ugyanis az értékelésben a 6 legjobb megoldást veszik figyelembe, és (a magyar érettségivel ellentétben), preferálják a teljes feladatmegoldást a helyes részmegoldásokkal szemben. Minden megoldott feladatra 20 pont kapható, így az elérhető maximális pontszám 120 pont. Ez a teszt azonban egy ú.n. versenyvizsga, vagyis nem pusztán az elért százalék számít, hanem a vizsgázók egy adott százaléka kapja a legjobb minősítést, nagyobb százalékban kapják a második legjobbat, és így tovább.

A STEP vizsgán négyféle minősítés érhető el: S, 1, 2, 3, U (unsatisfactory). Az S a legjobb, az U pedig a bukással egyenlő. A fentebb említett egyetemek esetében többnyire az 1-es, esetleg a 2-es eredmény a minimális elvárás.

A magyar közoktatás általános követelményrendszere egyértelműen alatta marad a STEP vizsgán elvárt tudásszintnek, ráadásul utóbbin a lexikai tudáson és logikán kívül jó adag kreativitásra és problémamegoldó-készségre is szükség van. Azok számára viszont, akik komolyan veszik a fakultációt, és van némi rutinjuk a matematika, esetleg fizika tanulmányi versenyek (OKTV, Arany Dániel) terén, egy jó STEP eredmény korántsem reménytelen, sőt.

A go2uni számodra is lehetővé teszi a három STEP vizsgára való felkészülést, és a teszt megírását. Bár a hazai matektanítás világszínvonalú, a STEP vizsga itthon ismeretlen - így a magyar diákok, ha a matekban nem is, a teszt ismeretét tekintve mindenképpen hátrányban vannak a brit felvételizőkkel szemben. A tesztek ismerete pedig fél siker!

A go2uni felkészítése során korábbi STEP vizsgákat írhatsz meg, vizsgánként kettőt (az egyes próbavizsgák alkalmával eltérőeket), és ezeket Cambridge-ben és Oxfordban dolgozó szakemberek javítják, és adnak visszajelzést. Tapasztalataink szerint a próbavizsga során a diákok begyakorolják a vizsga kérdéseinek típusát, megismerik saját tipikus hibáit és ki is javítják őket, és a gyakorlás és visszajelzés során csökken az éles vizsgán tapasztalt vizsgadrukk, ami szintén hozzájárul a sikerhez. A próbavizsgákat májusban tartjuk.

Ne habozz, tanulj velünk, és valósítsd meg az álmaidat!

További információk itt.

írta: Euroexam / 2019-04-24