Csak szabályosan!

kocsi autó kresz vezetés és nyelvtanulás blog

KRESZ szabályokkal hatásosan lehet nyelvet tanulni – meg persze KRESZ-t is, B2 szinten. Ezzel az interaktív játékkal két legyet üthetsz egy csapásra! Választhatsz magadnak autót, amelynek a tulajdonságaival is megismerkedhetsz, vagy bicajt; a helyszínt is eldöntheted, nehézségi szint szerint; és a motiválásodról egy animált karakter gondoskodik, a válaszodra adott megfelelő reakcióval (pl. Irren ist menschlich, Übung macht den Meister, Du bist ein Genie, Pech gehabt).

Foci rajongóknak ajánljuk a Dribbelkönig, vagyis Cselezőkirály nevű online játékot. A bevezetőben megismerkedhetsz a szabályokkal, focis szakkifejezésekkel, aztán pedig indulhat a meccs. A motiváció még egy B1 szinten lévőt is arra fog sarkallni, hogy megértse a szabályokat.

Tudod, mi az a „Leichte Sprache”? Egy olyan leegyszerűsített nyelv, amelynek komoly szabályai vannak. Célja, hogy könnyen megértsék azok is, akiknek tanulási nehézségei vannak, vagy még csak tanulják az adott idegen nyelvet. Ez egy mozgalom egész Európában. Sok eredményt ért már el: vannak egyszerű szövegezésű újságcikkek, videók, sőt jogszabályok is. Ha lejjebb görgetsz, megnyithatsz egy kis történetet (Alexandra Lüthen_Bärenzart.pdf), amely „könnyű nyelven” íródott, B1 szinten is érthető. A könyvecskében, amelyben megjelent, még sok szerelemről szóló novella van. Olvasd el a szöveget, és ez alapján találd ki, mik a „Leichte Sprache” szabályai:

  1. Schreiben Sie in a) kurzen / b) komplexen Sätzen.
  2. Verwenden Sie a) die Literatursprache / b) die Alltagssprache.
  3. a) Verwenden / b) Vermeiden Sie Fremdwörter.
  4. Verwenden Sie immer a) ein Synonym / b) das gleiche Wort für die gleiche Sache.
  5. Nehmen Sie eine a) klare Schrift / b) Schnörkelschrift.
  6. Die Schrift muss a) groß / b) klein genug sein.
  7. Zwischen den Zeilen muss genug a) Platz / b) leer sein. Das macht das Lesen leichter.

Ismered a chat kommunikáció íratlan alapszabályait – ráadásul németül? Itt egy videó, amely elmagyarázza, mit hogyan szabad és mi a kerülendő a WhatsApp protokollban. Néhány tippet B1 szinten is hasznosíthatsz.

(A megfejtés: 1/a, 2/b, 3/b, 4/b, 5/a, 6/a, 7/a.)

Látogass el a Tanulási és vizsgatippek oldalra, ahol minden vizsgarészhez elolvashatod a vizsgáztatók jótanácsait.

írta: Euroexam / 2019-02-23