Vissza a Blog főoldalra

Egyenlő esélyekkel az Euroexam vizsgáin!

Az olvasási (diszlexia) és írási (diszgráfia) zavarral küzdők egy része a nyelvvizsga-kötelezettség alól részben vagy egészben is felmentést kaphat. A nyelvvizsgázó diszlexiások és diszgráfiások pedig indokolt esetben számíthatnak bizonyos kedvezményekre.  

Ha gyermeke vagy diákja diszlexiás vagy diszgráfiás, szülőként és nyelvtanárként is tudnia kell, hogy a diszlexiások és diszgráfiások is egyenlő esélyekkel indulnak az Euroexam nyelvvizsgán.

Mi a teendő?

A legfontosabb, hogy azok, akik diszgráfiával és diszlexiával küzdenek, orvosi igazolással (szakértői véleménnyel) alátámasztva jelezhetik speciális igényeiket a nyelvvizsgaközpont felé, ahol egyedi elbírálás alapján döntenek – korlátozott számban, a beérkezés sorrendjében – a továbbiakról.

Erre a jelentkezést követő öt munkanapon belül kerül sor: a vizsgaközpont a hozzá eljuttatott igazolás elbírálása alapján értesíti a vizsgára jelentkezőt.

Fontos, hogy a diszlexiát/diszgráfiát igazoló dokumentumok a jelentkezési lappal együtt érkezzenek meg a vizsgaközponthoz – utólagos, a vizsgát esetleg befolyásoló körülményt, igazolást, szakértői véleményt sajnos a vizsgaközpontnak nem áll módjában elfogadni.

Az igazolás/szakértői vélemény nem lehet régebbi három hónapnál.

A beérkezett kérelemmel kapcsolatosan a vizsgaközpont mindenkor a jelentkezővel való személyes egyeztetés után dönt a nyelvvizsgán biztosítható kedvezményekről.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A biztosítható kedvezmények széles skáláján különböző lehetőségek vannak. Ilyenek például:

- az írásbeli nyelvvizsgán a könnyebb olvashatóság érdekében a vizsgaanyag eltérő színű megjelenítése, könnyebben olvasható betűtípus, megnövelt sorköz,

- a szóbeli nyelvvizsgán felnagyított képregény, prezentáció.

Méltányolható esetekben többletidő, külön terem és külön felügyelő biztosítása, a helyesírás méltányos elbírálása is számításba jöhet. 

A diszlexiások és diszgráfiások mellett a vizsgaközpont igyekszik a rendelkezésre álló lehetőségekhez mérten segíteni azoknak is, akik esetleg látás- vagy hallássérültként jelentkeznek az Euroexam nyelvvizsgáira.

A látássérültek például az írásbeli nyelvvizsgán helyesírás-ellenőrző nélküli szövegszerkesztővel ellátott laptopot, a hallássérültek esetében pedig speciális fülhallgató erősítő áll rendelkezésre annak érdekében, hogy a nyelvvizsgáztatás folyamán biztosítsuk az egyenlő esélyeket.

A végleges fogyatékosságot, maradandó állapotot megállapító orvosi igazolás vagy szakvélemény esetében természetesen a vizsgaközpont eltekint attól, hogy az igazolás/szakvélemény nem lehet régebbi három hónapnál.

0
Hozzászólás