Ezt hallgasd!

Telefon online német hallásértés hallgatnivalók blog

A Knallerfrauen című német online sorozat garantáltan olyan hallásértéssel szolgál, amit nem felejtesz el egyhamar, hiszen a poénok biztosan megmaradnak. B1 és B2 szinten lévők is garantáltan élvezni fogják. Az 1-3 perces kis videókban pár mondatos szövegeket találsz, a szituációk mindennapi eseteket fordítanak a fejük tetejére. Itt van például egy eset a bankautomatára várakozásról:

Hogy legyen benne egy kis kihívás, egészítsd ki a videó alapján a következő szöveget:

Frau 1: Entschuldigung. Was dauert da so _______? Wor____ liegt’s?

Frau 2: Die Sonne ________. Ich kann nicht sehen.

Frau 1: Ist’s ______ so?

Frau 2: Ja, danke.

Az általunk nagyon kedvelt Deutsche Welle sok hasznos audio-t tartogat számodra. Például van az ún. nap szava sorozat, amelyben 1-2 percben megvilágítják egy érdekes szó jelentését. Szerinted mit jelent pl. a „Der Pleitegeier”? Innen megtudhatod.

Dalszövegekkel nyelvet tanulni az egyik leghatásosabb módszer. Például a mannheimi énekes, Xavier Naidoo számában sok hasznos kifejezést és szót találsz, amelyek egy kapcsolati válság leírására szolgálnak. Ha szereted a soul és R&B stílust, és már B2 szinten vagy, akkor ajánljuk figyelmedbe:

Találd meg az alábbi kifejezéseket a dalszövegben:

  • minden követ megmozgatok
  • hazaviszlek
  • nincs értelme
  • megtalállak
  • ne gondolkodj sokáig
  • könyörgök neked
  • úgy lesz, ahogy te szeretnéd

Ha a rockzene szerelmese vagy, ahhoz is találsz német képviselőket, akik segítenek a nyelvtanulásban. Pl. a Die Toten Hosen egyik ismert száma, az Ilyen napok, avagy Tage wie diese című klasszikus rock himnusz kifejezetten jól kihallható szöveggel rendelkezik. B2-esek számára ajánljuk.

És még egy ajánlás a Deutsche Welle oldaláról: ha B2-C1 szinten vagy, akkor itt meghallgathatod az aktuális híreket szép érthetően elmondva, Németországból és a nagyvilágból.

Ha pedig kíváncsi vagy a vizsgáztatók jótanácsaira, látogass el a Tanulási és vizsgatippek oldalunkra!

írta: Euroexam / 2019-02-22