Glasgow-i egyetemisták kutatóexpedíciója Thaiföldön az Euroexam International támogatásával

búvárok
GO2UNI logo

A Glasgow-i Egyetem nyolctagú csapata idén nyáron Thaiföldre utazik, hogy egy hathetes expedíció keretében adatokat gyűjtsön a búvárturizmus tengeri élővilágra gyakorolt hatásáról. Az Euroexam International által is szponzorált projekt segítségével nemcsak a tengerek világába, hanem az előkészületekbe, ezáltal a brit egyetemisták életébe is bepillantást nyerhetünk.

Thaiföld a könnyűbúvárok egyik legkedveltebb úticélja. Csak Phuket szigetén 85 búvárközpont van, és becslések szerint százezer turista merül évente. Ez jó hír a thai gazdaságnak, ugyanakkor hihetetlenül megviseli a tenger ökoszisztémáját.

Az óvatlan búvárok rongálják a korallzátonyokat, a parton folyó rengeteg építkezés pedig üledékessé, zavarossá teszi a tenger vizét, ami szintén hozzájárul az élővilág, például a korallok pusztulásához.

Hogyan vizsgáljuk, mi történik a búvárparadicsomban?

A Glasgow-i egyetem nagy tapasztalattal bír az ökológiai kutatóexpedíciók terén, a tavalyi, egyiptomi túra több résztvevője is benne van a Thaiföldre készülő csapatban.

A team főleg tengerbiológus és zoológus hallgatókból áll, vannak köztük rutinos és kezdő búvárok egyaránt, sőt olyan is, aki többek közt épp az óceántól való félelmét igyekszik legyőzni az utazás során. Az expedíciónak magyar résztvevője is van. Emma a Glasgow-i Egyetem másodéves zoológushallgatója, és ő irányítja az adománygyűjtést, illetve felügyeli a források megfelelő felhasználását.

Az utazás elsődleges célja az adatgyűjtés. A merülések során a kezdő, illetve a haladó merülési helyeken vizsgálják, milyen hatást gyakorol a búvárturizmus a tenger élővilágára. Mindemellett a helyi búvárközpontokban interjúkat készítenek az oda érkező turistákkal, hogy megtudják, mennyire vannak tudatában a búvárkodás környezeti hatásainak. Egy harmadik projekt a cápauszony megszerzésére irányuló iparágat vizsgálja. A halászati adatok elemzése által azt próbálják feltérképezni, elsősorban mely fajokat érinti ez a tevékenység. Mindhárom cél megvalósításában együttműködnek több helyi szervezettel is.

A fentiek mellett a fiatal egyetemistákból álló team tagjai bíznak abban is, hogy sikerül felvenni a kapcsolatot helyi óvodákkal és általános iskolákkal, így a legfiatalabb korosztály körében végezhetnek szemléletformáló munkát, felhívva a figyelmet, mennyire fontos megőrizni a környező tengerek ökoszisztémáját.

Szerveződik az expedíció

Az expedíció költségeit részben a résztvevők által gyűjtött adományokból fedezik, többek közt a húsvéti ünnepkör vagy a Szent Patrik nap apropóján is szerveztek adománygyűjtő eseményeket a Glasgow-i Egyetemen. Mindez nyomon követhető az expedíció honlapján, illetve Facebook oldalán is.

Az Euroexam International által nyújtott támogatás teljes mértékben fedezi az adatgyűjtéshez szükséges berendezések költségeit, büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen előremutató kezdemény részesei lehetünk.

Külföldi egyetemen tanulni hatalmas versenyelőnyt jelenthet. Jó hír, hogy manapság már nem feltétlenül a leggazdagabbak luxusa a vezető egyetemeken történő tanulás. A go2uni csapata segít megtervezni a folyamatot és felkészít a rád váró kihívásokra.

írta: Euroexam / 2019-04-03