Vissza a Blog főoldalra

He or she = they

Everybody has his or her right to his or her own cat.

Everybody has their right to their own cat.

Melyik a helyes? Mindkettő. Melyik hangzik hülyén? Szerintem speciel az első, de ha grammar nerd lennék, akkor valószínűleg kiakadnék, Azt gondolnám, hogy a második nem szép, nem méltó, bla-bla-bla.

Szóval van némi vita, vajon melyik a helyes: a he or she, a him or her vagy a his or her helyett a they vagy a them. De nincs mese, a nyelvészeket tömörítő American Dialect Society több mint 200 tag részvételével megszavazta a singular they-t  (egyes számú ők cheeky) a 2015-ös év szavának.

Mit jelent az, hogy valami az év szava?

A nyilvánosság által használt legfontosabb szó az adott évben, olyan szó, kifejezés, hashtag vagy emoji, ami jellemzi a kort, amiben élünk, képviseli a nyelvi trendet. Például 2012-ben a hashtag volt az év szava, tavaly pedig a #blacklivesmatter.

A nyertes

A singular they-t ugyan már Shakespeare is használta, de 2015-re a nem-bináris (nő-férfi) nemi identitású emberek társadalmi elfogadottságának korában már nem számít vérlázítónak, ha valaki transszexuális, queer, tehát nem érzi magát tisztán egyik nemhez tartozónak sem.

Kik voltak a versenytársak?

Az indulók listáján meglepően sok a meglehetősen kevéssé szalonképes szó, kifejezés, hashtag, és van egy malac emoji is. blush  (Mármint nem az állat malac. devil)

Néhány példa:

ghost: (verb) abruptly end a relationship by cutting off communication, especially online.

yass, yaass, yaaass, etc.: expression of excitement, approval or strong agreement

dadbod: the flabby physique of a typical dad.

fish gape: posed expression with cheeks sucked in and lips slightly apart

Ami a magyar fordításukat jelenti.... Őőőőő, ötlet? Te hogyan fordítanád őket?

Az ötleteket itt vagy a Facebook oldalunkon, kommentek formájában várjuk!

>>> Egy videó, amiben egy Tom Scott nevű vlogger kifejti a véleményét arról, hogy az egyes szám harmadik személyű névmásnak neme van

>>> Az American Dialect Society cikke a 2015- ös trendi szavakról

0
Hozzászólás