Hogyan fejleszd a hallásértésedet? – hasznos tippek nyári szünetre is!

fülhallgató lány hallásértés

Ha már úgy érzed, elég jól értesz idegen nyelvű szövegeket, képes vagy írásban is tűrhetően kifejezni magad, sőt szóban is el tudod mondani, mit is szeretnél, még mindig ott van annak a réme, hogy egy szót sem értesz abból, amit egy anyanyelvi beszélő mond neked. Jó hírünk van: a beszédértés prímán fejleszthető – a nyár pedig különösen alkalmas időszak arra, hogy ezzel bíbelődj.

Amikor idegen nyelvet tanulsz, két fogalommal biztosan találkozni fogsz: az írásbeli készségekkel (az olvasás és az írás), illetve a szóbeli készségekkel (mint a hallásértés és a beszédkészség). Amikor beszélgetsz valakivel, ugyanazon érmének két oldalát is látod: egyaránt számítanod kell beszédkészségedre és hallásértésedre is.

Külföldön turistaként bizonyára már te is szembesültél azzal, hogy még ha sikeresen fel is tettél egy kérdést (mennyibe kerül ez a cipő? hol van a gyógyszertár? mikor indul a vonat? stb.), a választ nem feltétlenül értetted meg. Az is előfordul, hogy egyes beszélőket könnyebben értesz meg, mint másokat.

A hallásértés fejleszthető, és mielőtt elcsüggednél, jobb ha tudod: még anyanyelvi beszélők között is lehetnek megértési problémák. A nyár pedig nem csak arra jó, hogy pihenj – kitűnően és hatékonyan készülhetsz a nyelvvizsgádra is.

Töltsd hasznosan a nyarat és készülj fel egy nyári, vagy ősz eleji nyelvvizsgára! Ehhez a legjobb buli, ha nekifogsz a MyEuroexam fiókodban elérhető, saját intenzív Felkészülési Programodnak – és nem lesz gond a nyelvvizsgával.

1. Hallgass minél többet!

Bármilyen nyilvánvalónak is tűnik, de igaz: a beszédértés sokaknak azért nem megy, mert egész egyszerűen nem hallgatnak elegendő idegen nyelvű szöveget.

Koncentrálj két dologra: hallgass szövegeket idegen nyelven rendszeresen (minden nap), és – amellett, hogy rendszeresen foglalkozol ezzel valamennyit – hallgass annyi szöveget, amennyire csak lehetőséged van. Ha csak naponta negyed órát hallgatsz idegen nyelvű szöveget például a nagy külföldi hírportálokon vagy a YouTube-on, az pont negyed órával több, mintha semmit sem tennél az ügy érdekében. Ha ugyanezt napi egy órában teszed, lehetőségeid a szövegértés fejlesztésére egyenes arányban bővülnek.

De mikor? Kinek van erre ideje? – szokott lenni a leggyakoribb ellenvetés. Erre is van megoldás.

2. Használd ki a holtidőt – és a nyarat!

Fontos, hogy amikor idegen nyelvű szövegeket hallgatsz, az ne csak háttérzaj legyen: figyelmedet arra koncentráld, amit hallasz. Éppen ezért jó ötlet megtalálni azokat az időszakokat napközben, amikor valami olyasmi történik veled, ami nem igényel túl sok odafigyelést. Olyan pillanatokat keress a napodban, amikor nyugodtan hallgathatsz idegen szövegeket: buszon, tömegközlekedésen, akár vezetés közben, de mosogatás és más házimunka végzése során, vagy egyszerűen sorbanálláskor, várakozás alatt.

Nyáron még több lehetőséged adódik arra, hogy gyakorold a hallásértésedet: ha külföldön jársz, rengeteg lehetőséged adódik a tanult nyelv gyakorlására. Járj nyitott szemmel és füllel, érdeklődj, rendelj a tanult nyelven. A múzeumokban, városnéző buszokon is választhatod a tanult nyelvet, nem feltétlenül kell a kényelmes (magyar) megoldást választanod.

3. Legyen szórakozás a szöveghallgatás!

Azt hallgassd, ami igazán érdekel. Bőven találhatsz a neten olyan anyagokat, amelyek fenntartják érdeklődésedet – amikor a beszédértésedet edzed, akkor is olyan témákat keress, amiket magyarul is szívesen meghallgatnál. Ha éppen nyaralsz, akkor a hobbijaidat is űzheted a tanult nyelven.

4. Fokozatosság a szövegértésben

Ne próbálkozz rögtön a legfurcsább, szokatlan és érthetetlen dialektusokkal. Aranyszabály, hogy kezdőként kerüld a számodra ismeretlen témákat: sokkal fontosabb, hogy hozzászoktasd füledet a célnyelv hangjaihoz, dallamához, ritmusához.

Később viszont már érdemes emelni a tétet: ha egyfolytában könnyen érthető szövegeket hallgatsz, mindig ugyanabban a témában, nem jutsz ötről hatra.

Ilyenkor már hasznos lehet, ha a különböző nyelvi változatokat is meghallgatod: standard (azaz a többség által beszélt, elterjedt dialektusok valamelyike) vagy valamely tájnyelvi kiejtés, formális (azaz udvarias stílusú) és informális (például baráti társaságban elhangzó) szövegek, különböző szövegtípusok (monológ, párbeszéd stb.) mind szerepeljenek a hallgatandó szövegek között. Így garantálható leginkább, hogy beszédértésed egyre magabiztosabbá válik és folyamatosan fejlődik.

írta: Euroexam / 2019-06-04