Vissza a Blog főoldalra

Hogyan írjunk cikket a nyelvvizsgán?

Nem születik mindenki újságírónak, de a nyelvvizsgán könnyen előfordulhat, hogy az írásbeli részeként cikket kell írnod. Az alábbiakban ehhez nyújtunk néhány hasznos tippet.

Az Euroexam nyelvvizsgáin az írásbeli vizsgarészben elképzelhető, hogy a megadott választási lehetőségek közül az egyik egy újságcikk – véleménycikk – megírása lesz. Nem kell pánikba esni: ha úgy érzed, van véleményed a megadott kérdésekről, a feladat pedig a véleményed újságcikk formájában történő megírása, bátran vágj bele! A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok vizsgázó választja is ezt a lehetőséget, mert egy újságcikk megszerkesztése (például az esszével összehasonlítva) jóval szabadabb szerkesztést és nyelvhasználatot enged meg.

Provokatív cím, egyoldalú álláspont

A vizsgafeladatok írói gyakran adnak olyan izgalmas, provokatív címet a megírandó újságcikknek, amiből könnyen építhető egy rövid véleménycikk, publicisztika. A megadott cím alapján könnyen el lehet indulni, ha röviden végiggondolod és felsorakoztatod magadban az érveket, ellenérveket. Ez a tulajdonság aztán különösen szerencsés választássá teszi az újságcikket sokak számára. Itt ugyanis – szemben az esszével – nem kell az érvek mellett az ellenérveket is felsorakoztatnod a témával kapcsolatban, így nyugodtan lehetsz egyoldalú. Mindegy, hogy pro vagy kontra: egy a lényeg, hogy mondandódat mindenkor logikusan építsd fel.

Erős felütés

Amikor már úgy érzed, nagyjából összeszedted gondolataidat, habozás nélkül csapj bele a lecsóba! Az első bekezdésben egészen bátran lehetsz anekdotikus, engedj meg bátran személyes hangvételt – a lényeg, hogy a potenciális olvasó rögtön tudja, a szóban forgó provokatív címmel kapcsolatban te milyen véleményen is állsz.

Figyelem: nem kell közvetlenül utalnod a címre, nem kell azt belefogalmaznod az írásodba. Viszont az azért fontos, hogy a témát mindenképpen eltaláld!

A cikk központi része

Miután az első bekezdésben egyértelművé tetted álláspontodat a címmel és a témával kapcsolatban, a cikk középső részét alkotó két–három bekezdésben az a feladatod, hogy logikusan kifejtsd részletes érveidet.

Ahogy említettük: nem muszáj az ellenérvekkel foglalkoznod. Az viszont fontos, hogy az itt szereplő néhány bekezdés logikusan illeszkedjék egymáshoz. Egy bekezdés tipikusan egy gondolati egységet fog át – a bekezdéseket pedig a megfelelő stilisztikai elemekkel kötheted egymáshoz. Nyugodtan lehetsz erőteljes, akár szenvedélyes vagy éppen rámenős az érvek megfogalmazása kapcsán; igen fontos cél, hogy a cikk „üssön”: legyen lendülete ennek a rövid irománynak. 

Finálé

Az utolsó bekezdésben már nyugodtan megkockáztathatod, hogy – megsemmisítő és mindent elsöprő érveid felsorolása után – egyenesen az olvasóhoz fordulj – akár úgy is, hogy magától az olvasótól kérsz valamit, hogy az adott témában valamit tegyen vagy ne tegyen. 

A lényeg, hogy egy véleményközlő cikk írásának során tartsd szem előtt, hogy meg akarod győzni az olvasót saját véleményedről.  

A cikk nyelvezete

Mivel a cikk legfőbb célja a meggyőzés, éppen ezért stílusára is jellemző lehet az erősebb, hatásvadász jellegű, a beszélt nyelvből kölcsönzött szavak és kifejezések (bizonyos keretek között történő) használata.

Ne szerénykedjünk és ne fukarkodjunk a bombasztikus, látványos, dagályos vagy éppen fellengzős kifejezésektől, melyek aztán tényleg „odatesznek”, hogy finoman fejezzük ki magunkat.

Újságcikk az üzleti nyelvvizsgán

Az Euroexam EuroPro üzleti nyelvvizsgán a megírandó újságcikk témája egy gazdasági profilú újságnak, honlapnak készülő szövegtípus. Itt a téma egyértelműen valamilyen gazdasági, üzleti ügy mellett vagy ellenében szóló érvelést (nem pedig ennél jóval általánosabb témát) jelent. Az elvárások ennek ellenére ugyanazok, mint az általános témában megírandó újságcikk esetében: logikus érvelés egy jól megfogalmazott álláspont védelmében.

Szótár, formai követelmények

Ne feledd, hogy az Euroexam nyelvvizsgáján használhatsz szótárt az újságcikk megírásához is – azonban az is nagyon fontos szempont, hogy ne a megírandó cikk összes szavát a szótárból próbáld meg kikeresni, mert arra aztán nem lesz idő. Használd saját aktív szókincsedet, a szótárhoz csak végszükség esetén nyúlj.

Azt se feledd, hogy egy angol B2-es újságcikk ajánlott terjedelme kb. 150 szó, egy német B2-esé 110-130 szó, egy angol C1-esé 200, egy német C1-esé pedig úgy 150-180 szó. Ha ennél esetleg többet írsz, nem fogják feltétlenül a fejedet venni. És még egy tanács: ne azzal tölts a drága időt a nyelvvizsgán, hogy egyfolytában a szavakat számolod újra és újra!

Hogyan gyakorolj?

Ha történetesen a májusi nyelvvizsgára készülsz, de ha még el sem döntötted, mikor méretteted meg magad, akkor is rendelkezésedre áll egy ingyenes online felkészítő tréning: itt angol B2 és C1, illetve német B2 szinten tudsz beküldeni – megadott szempontok alapján megírt – cikkeket, melyeket olyan vizsgáztatók értékelnek ki számodra, akik nagyon is jól tapasztaltak a vizsgát és a cikkírást illetően. A tapasztalatok pedig azt igazolják, hogy ez a nyelvvizsgára készülők számára igen fontos visszajelzés az ingyenes online felkészítő tréningen belül.

0
Hozzászólás