Vissza a Blog főoldalra

Hogyan válasszak nyelvvizsgát?

Közeleg a májusi nyelvvizsga-időszak, esetleg jól jönnének a vizsgáért járó pluszpontok, de még nem döntöttél, melyik nyelvvizsga-típust próbáld meg? Alábbi cikkünk a bizonytalankodóknak és azoknak szól, akik esetleg a TELC-re mentek volna, de más nyelvvizsgát kell hirtelen választaniuk.

A sikeres nyelvvizsgázók több mint 90%-a ma Magyarországon angol vagy német nyelvű nyelvvizsgát tesz. 2019 májusában az Euroexam angolból alap-, közép- és felsőfokú nyelvvizsgát is hirdet; németből közép- és felsőfokút.

Próbavizsga és felkészülés

Mielőtt jelentkezel nyelvvizsgára, érdemes néhány dolgot alaposan átgondolnod. Először is mérd fel tudásszinted az adott nyelven. Ha az Euroexam nyelvvizsgáját választod, elvégeszhetsz akár bevezetésként egy online felkészítő tanfolyamot, biztos, ami biztos alapon. Találsz teszt- és tankönyvet minden nyelvvizsgára, melyek egyrészt a felkészítésben segítenek, másrészt tudásod felmérésében is. Szóbeli próbavizsgát tehetsz angol és német nyelven is közép- és felsőfokon, sőt, angol nyelven már B2 (középfok) és C1 (felsőfok) komplett nyelvvizsga-szimulátor is a rendelkezésedre áll, melynek használatával még hitelesebben tudod felmérni aktuális tudásodat a jelentkezés előtt.

A szimulátor használata során azonnali és személyes visszajelzést kapsz olyan tanároktól, akik vizsgázatással is foglalkoznak.

Ha pedig belehúzol, a nyelvvizsgára felkészülés jegyében még arra is van időd, hogy elvégezz egy néhány hetes online, személyre szabott és rugalmas edzéstervet is.

Azt is tartsd szem előtt, hogy vizsgateszteket is kitölthetsz – a hozzájuk mellékelt megoldókulcs pedig ismét csak segít a jobb felkészüléshez.

Szótárhasználat vizsgán

Vannak olyan nyelvvizsgák, ahol bizonyos mértékben korlátozzák a szótárhasználatot, de az Euroexam nyelvvizsgáin minden vizsgarészen lehet bármilyen nyomtatott szótárt használni. Nem tanácsoljuk persze, hogy minden egyes szót a szótárból keress ki a nyelvvizsgán – erre nem is lesz időd. Ellenben, ha biztonságosabbnak érzed, hogy végszükség esetére mindig ott lehet egy szótár a kezed ügyében a nyelvvizsga alatt, nyugodtan hozd magaddal a kedvenc szótáraidat.

Nincs nyelvtani teszt?

Nem szereted a nyelvtani teszteket? Nem vagy egyedül, hidd el. Az Euroexamnál a sokak által annyira félelmetesnek talált nyelvtani teszt viszont nem szerepel a nyelvvizsga feladattípusai között: itt a valós életből vett kommunikációs helyzetek modellálása zajlik. Ez nagyjából azt jelenti neked, hogy a vizsgáztatók nem arra kíváncsiak, mindent bemagoltál-e, hanem hogy tudásodat képes vagy-e kommunikatív helyzetekben megfelelően használni. Ne feledd: a vizsgáztató soha nem arra kíváncsi, mit nem tudsz!

Az Euroexam nyelvvizsgája – abból a szempontból, hogy kommunikatív szempontokra koncentrál – hasonlít a korábban igen népszerű, de cikkünk megjelenése idején sajnos nem elérhető TELC nyelvvizsgára. Azok tehát, akik esetleg korábban a TELC-re készültek, de lemaradtak róla, válasszák bátran az Euroexam nyelvvizsgáját!

Egynyelvű? Kétnyelvű? Nemzetközi?

Sokan vannak olyanok, akiknek például (leendő) munkahelyükhöz kétnyelvű nyelvvizsga megléte a fontos, de bőven akadnak olyanok is, akik nem szeretnek a fordítással (vagy fordításhoz hasonló feladatokkal bajlódni), ezért az egynyelvű nyelvvizsgát preferálják.

Ha mindezt felmérted, jó tudni, hogy az Euroexam egy- és kétnyelvű nyelvvizsgát is kínál. Az Euroexam nyelvvizsgák ráadásul nemzetközileg is elismertek. Az Euroexam kétnyelvű nyelvvizsgája egyébként mindenben megegyezik az egynyelvű nemzetközi változattal, de van benne egy plusz – kétnyelvű – vizsgarész.

Nyelvvizsga-helyszínek: Kisvárdától Glasgow-ig, Barcelonától Novoszibirszkig

Végül pedig egy igen praktikus dolog: ha történetesen éppen Skóciában jársz, és valamilyen oknál fogva ott érzed azonnali szükségét annak, hogy azonnal nyelvvizsgát tegyél, nem is kell hazautaznod Magyarországra – ha úgy találja kedved, akár Glasgowban is levizsgázhatsz a kiterjedt euróőai vizsgahálózattal rendelkező Euroexam International jóvoltából. Idehaza Kisvárdától Sopronig, de a szomszédos országokban is több potenciális nyelvvizsga-helyszín között választhatsz, ha Euroexam nyelvvizsgát szeretnél tenni.

A nyelvvizsgára pedig – függetlenül attól, hogy a világ mely részén vagy éppen –, értelemszerűen, online jelentkezhesz.

0
Hozzászólás