Hogyan válasszak nyelvvizsgát?

Letölthető vizsgateszteket kitöltő lány

Közeleg a májusi nyelvvizsga-időszak, esetleg jól jönnének a vizsgáért járó pluszpontok, de még nem döntöttél, melyik nyelvvizsga-típust próbáld meg? 

Próbavizsga és felkészülés

Mielőtt jelentkezel nyelvvizsgára, érdemes néhány dolgot alaposan átgondolnod. Először is mérd fel tudásszinted az adott nyelven. Ha az Euroexam nyelvvizsgáját választod, gyakorolhatsz akár bevezetésként az Interaktív Gyakorlóprogrammal, biztos, ami biztos alapon. Találsz teszt- és tankönyvet minden nyelvvizsgára, melyek egyrészt a felkészítésben segítenek, másrészt tudásod felmérésében is. Egy online próbavizsga is a rendelkezésedre áll, melynek használatával még hitelesebben tudod felmérni aktuális tudásodat a jelentkezés előtt.

Azt is tartsd szem előtt, hogy vizsgateszteket is kitölthetsz – a hozzájuk mellékelt megoldókulcs pedig ismét csak segít a jobb felkészüléshez.

Szótárhasználat vizsgán

Vannak olyan nyelvvizsgák, ahol bizonyos mértékben korlátozzák a szótárhasználatot, de az Euroexam nyelvvizsgáin minden vizsgarészen lehet bármilyen nyomtatott szótárt használni. Nem tanácsoljuk persze, hogy minden egyes szót a szótárból keress ki a nyelvvizsgán – erre nem is lesz időd. Ellenben, ha biztonságosabbnak érzed, hogy végszükség esetére mindig ott lehet egy szótár a kezed ügyében a nyelvvizsga alatt, nyugodtan hozd magaddal a kedvenc szótáraidat. Nézd meg a szótárhasználati tippeket is!

Nincs nyelvtani teszt?

Nem szereted a nyelvtani teszteket? Nem vagy egyedül, hidd el. Az Euroexamnál a sokak által annyira félelmetesnek talált nyelvtani teszt viszont nem szerepel a nyelvvizsga feladattípusai között: itt a valós életből vett kommunikációs helyzetek modellálása zajlik. Ez nagyjából azt jelenti neked, hogy a vizsgáztatók nem arra kíváncsiak, mindent bemagoltál-e, hanem hogy tudásodat képes vagy-e kommunikatív helyzetekben megfelelően használni. Ne feledd: a vizsgáztató soha nem arra kíváncsi, mit nem tudsz!

Egynyelvű? Kétnyelvű? Nemzetközi?

Sokan vannak olyanok, akiknek például (leendő) munkahelyükhöz kétnyelvű nyelvvizsga megléte a fontos, de bőven akadnak olyanok is, akik nem szeretnek a fordítással (vagy fordításhoz hasonló feladatokkal bajlódni), ezért az egynyelvű nyelvvizsgát preferálják.

Ha mindezt felmérted, jó tudni, hogy az Euroexam egy- és kétnyelvű nyelvvizsgát is kínál. Az Euroexam nyelvvizsgák ráadásul nemzetközileg is elismertek. Az Euroexam kétnyelvű nyelvvizsgája egyébként mindenben megegyezik az egynyelvű nemzetközi változattal, de van benne egy plusz – kétnyelvű – vizsgarész, a közvetítés.

 

írta: Euroexam / 2019-04-09