Hogyan vehetem rá a gyerekemet a nyelvtanulásra?

diák tanulás nehézségek segítség laptop

Szülőként minden bizonnyal a nagy többség egyetért azzal, hogy idegen nyelveken tudni bizony jó dolog. Sokan gondolják ezt olyan szülők is, akik maguk ugyan nem beszélnek idegen nyelvet. Belátják, hogy gyermekük boldogulása szempontjából – napjaink egyre globálisabb világában és hazánk Európai Unión belül elfoglalt helyzetében – idegen nyelven tudni egyáltalán nem hátrány. Sőt.

Hogyan vegyük rá a gyermekünket a nyelvtanulására? A kérdés még azokban is gyakran felmerül, akik maguk nem beszélnek idegen nyelveket. Teljesen mindegy, hogy az iskolában vagy magánórákon tanul a gyerek, a lényeg, hogy maga érezzen rá: idegen nyelvet tudni jó, hasznos, sőt szórakoztató dolog is, nem pedig kényszer, magolás és biflázás. Ráadásul minél korábban kezdődik el az idegen nyelvvel való ismerkedés, annál kisebb az esélye, hogy a gyermek tiltakozzon az új dolog megismerése ellen. Az alábbiakban néhány ötletet adunk arra, hogyan tudjuk okosan motiválni gyermekeinket a nyelvtanulásra.

1. Legyen a nyelvtanulás vicces és kellemes tevékenység

Nyilvánvaló, hogy a tankönyv mellett való görnyedés általában keveseket motivál a tanulásra. Éppen ezért a célunk, hogy a nyelvtanulás vicces és kellemes tevékenység legyen. A játékos nyelvtanulás nagyban hozzájárulhat az akció sikeréhez: az olyan tevékenységek és játékok (akár online, akár nem), amelyek már eleve érdeklik a gyerekeket, kimondottan hasznosak lehetnek az idegen nyelvvel történő megbarátkozás során. Az idegen nyelvvel ápolt pozitív, inspiráló kapcsolatok sora (képregény, számítógépes vagy egyéb játék, film, zene stb.) kifejezetten segíti az érdeklődés és a motiváció fenntartását.

Sok gyerek szeret a számítógép előtt ülve készülni, tanulni. A MyEuroexam fiókban megtalálható az összes online eszköz és anyag a vizsgafelkészüléshez.

2. A szülő is legyen lelkes és érdeklődő

Szülőként érdemes nem csupán elvárásokat állítani a gyermek nyelvtanulásá elé, hanem jó példát állítani elé: soha nem késő elkezdeni nyelvet tanulni, még felnőttként sem! Napi tizenöt perc nyelvtanulás egyrészt a felnőtt agynak is kiváló edzés, másrészt ösztönzőleg hathat a gyermekre is, ha látja, szülei önszántukból hasonló dolgokkal foglalatoskodnak nap mint nap.

A mobiltelefon máris egy fokkal több értelmet nyer, ha a közösségi média bújása mellett az ember naponta csupán néhány percet a számtalan online szó- és nyelvtanuló alkalmazás valamelyikével tölt el, ahogy az idegen nyelvű oldalak böngészése is kitűnő ötlet: saját gyermekének is kiváló példa lesz ez. Ma már egyszerűen nézhetünk filmet, tévét is idegen nyelven, és az sem ördögtől való, ha idegen nyelven olvasunk online vagy nyomtatott sajtót. Ha a gyerek idegen nyelvű könyveket lát a szülő kezében, az biztosan befolyásolja majd a gyerek hozzállását is. Ha pedig maga a szülő is kommunikál idegen nyelven, az már egyenesen a példamutatás kánaánja a nyelvtanuló gyermek számára.

3. Kövessük a gyermek érdeklődésének megfelelő irányt

Minden gyermek más és más dolgokért lelkesedik, más az érdeklődése – éppen ezért nem érdemes ráerőszakolni ugyanazt, ami már bevált a testvérénél vagy a szomszéd gyereknél. Érdemes segíteni őt abban, hogy megtalálja az őt izgató témákat és azokon keresztül a nyelvtanulásnak azt a módját, amely számára a legkérdekesebb. Eltérő játékok, más-más jellegű elfoglaltságok a nyelvtanulás során: ezek azok a dolgok, amikre – a gyermek személyiségének ismeretében – odafigyelhet a szülő. Sport, mese, film, zene vagy bármely egyéb téma kiválóan alkalmas a nyelvtanulás előmozdítására.

4. Fontos a lelkiállapot

Az sem feltétlen hasznos, ha a gyerek órákon át küzd a tanulással: a kevesebb néha több! Ha túlzásba visszük az elvárásokat, a figyelem ellankad, a hosszú órákon át történő gyakorlás során az érdeklődés helyére egyre inkább az unalom és az érdektelenség lép: ez pedig nem lehet a cél. Legyen a nyelvtanulás rendszeres, nem feltételnül hosszú ideig tartó, de jókedvű tevékenység!

5. Nem az iskolának, az életnek tanulunk

Már a nagy filozófus, Seneca is panaszkodott arra, hogy az iskolában túl sok felesleges dolgot kell megtanulni, ami nem az életre készít fel, ezért keserűen állapítja meg: nem az életnek, hanem az iskolának tanulunk. Seneca nyomán érdemes emlékezni: nem az iskolának, az életnek tanulunk. Gyermekünk fejében nem árt azt is tudatosítani, hogy idegen nyelvet nem azért kell tudni, mert az egy tantárgy, hanem mert egy kommunikációs eszköz, aminek segítségével a szó szoros értelmében megnyílik előtte a világ.

Ennek érdekében minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy ezt a való világban is bizonyíthassuk neki. Keveredjünk vele gyakran olyan helyzetekbe, ahol sikerélménye lehet: legyen szó nyaralás során egy vásárlásról, éttermi rendelésről, információ kéréséről vagy nyújtásáról, online kutakodásról vagy bármilyen, idegen nyelven sikeresen elvégezhető tevékenységről. Dicsérjük meg, mennyire ügyes, vegyük észre, milyen jól oldja meg a helyzetet idegen nyelven.

6. Az internet: kapu a nyelvek világára

Ha történetesen olyan helyen lakik az ember, ahol még véletlenül sem bukkan fel egyetlen külföldi sem, vagy esetleg nincs mód külföldi utazásra, akkor is fontos, hogy megerősítsük a gyereket. Szerencsére mindig kéznél van az internet. A világ számos nyelvén hatalmas mennyiségű anyagra lelhetünk a neten, bárki megtalálhatja a saját érdkelődésének megfelelő témát, módszert, amiben elmélyülve bátran haladhat előre a nyelvtanulásban. Buzdítsuk arra a gyereket, hogy maga nézzen utána dolgoknak a tanult nyelven, kérjük meg, hogy olvasson, nézzen utána olyan dolgoknak, amik amúgy is érdekelnék. A sikeres feladatmegoldást pedig minden esetben dicsérettel jutalmazzuk.

7. Használjuk a nyelvet

Fontos, hogy szülőként ösztönözzük és bátorítsuk a gyermeket arra, hogy használja a nyelvet. Beszélgethet, kommunikálhat akár saját barátaival is: a filmnézés, a dalszövegek értelmezése, fordítása, a közös – akár online – játék mindennapos dolog a gyerekek életében. Bátorítsuk arra, hogy nézzen utána egyedül, vagy barátaival, miről is szól a kedvenc száma, zenéinek dalszövege. Nézessük vele kedvenc filmjét, sorozatát a tanult nyelven..De manapság könnyen lehet a világ másik feléről új ismerősöket is szerezni: az idegen nyelvű kommunikáció mind hozzájárul a nyelv jobb megismeréséhez és használatához. Sok szülőt zavar, hogy a gyermeke sokat játszik online játékokkal – kevesebben veszik észre, hogy olyan online játékok is vannak, amelyek köré kiterjedt, nemzetközi társaságok is szerveződnek, ahol a gyermekük teljesen magától értetődő módon kommunikál idegen nyelven. Figyeljünk oda, hogy lehetőség szerint ilyen játékokkal játsszon a gyermek. Amúgy sem árt figyelemmel kísérni, hogy minden beszélgetés valóban ártalmatlan közegben zajlik – ha már „előszűrjük” a gyermek számára ezeket a fórumokat, igyekezzünk olyanokat engedélyezni a számára, ahol tényleg gyakorolhatja a nyelveket, és inkább hanyagoljuk a magyar nyelvű csatornákat.

A lényeg, hogy nem tanulhatunk a gyerekünk helyett. Ugyanakkor érdekessé tehetjük számára a nyelvtanulást. Hiszen szülőként semmi mást nem tehet az ember: csupán bátoríthatja az idegen nyelvek használatát.

írta: Euroexam / 2019-05-20