Így győzd le a vizsgadrukkot!

vizsgadrukk nyelvvizsga diákok tippek

Izzadó tenyér, hevesen verő szív, kiszáradó torok és az érzés, hogy nem tudsz az égvilágon semmit. Kevés szerencsés kivételtől eltekintve az emberek többsége tapasztalja a fentieket vizsgahelyzetben, sőt ezeknél kellemetlenebb testi tünetek is vannak, amelyek megkeseríthetik az egyébként sem könnyű vizsganapokat. Íme pár tipp, amivel megakadályozhatod, hogy a vizsgastressz az utadba álljon.

Fontos leszögezni, hogy a stressz alapvetően nem rossz dolog, sőt fontos evolúciós vívmány, ami a túlélést szolgálja. A gond ott kezdődik, amikor a stresszreakció mértéke nincs arányban a kiváltó okkal, illetve amikor az általa okozott tünetek már nem elősegítik, hanem kifejezetten gátolják a jobb teljesítményt.

Ne stresszelj a stressztől!

A tartós stressz akár komolyan is károsíthatja az egészséget, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogyan gondolsz rá. Amint az az alábbi TED előadásból kiderül, a stressz akár még a barátod is lehet, ha tudatosítod, elsődleges feladata jobb teljesítményre sarkallni a testedet. Ezért pumpálja erősebben a vért a szíved, és ezért szabadulnak fel olyan hormonok, amelyek gyorsabbá, erősebbé tesznek, és még inkább kihozzák belőled a társas lényt.

Tehát ha megismered, és megtanulsz vele együtt élni, a stresszt – és így a vizsgadrukkot is! – a saját oldaladra állíthatod. De ez nyilván nem vigasztalja azokat, akik komoly fizikai tünetektől szenvednek vizsgahelyzetben, és akiket a heves izgalom rendszeresen megakadályoz abban, hogy megmutassák valódi tudásukat.

Hallgass a józan észre!

Van pár dolog, ami annyira magától értetődő, hogy egy-egy intenzív felkészülési időszakban eszedbe sem jut odafigyelni rá, pedig nagyban befolyásolja, milyen lesz a formád a nagy napon.

  • Aludj eleget! Persze mindenkinek más az elég, de ha már a felkészülés alatt kizsigereled a tested, garantáltan nem leszel olyan formában a vizsga napján, hogy megmutasd, mire  vagy képes. Alapszabály, hogy amit nem tettél meg a vizsga előtti napig, azt nem fogod egy éjszaka alatt pótolni, így a legjobb döntés az, ha inkább kialszod magad.

  • Egyél rendesen! Az agy igényli a cukrokat, ez tény, viszont ha a szénhidrátbevitel kimerül a rágcsa-csoki-üdítő hármasságában, akkor végül csak kövérebb leszel, okosabb nem. Kényeztesd magad rendszeresen a kedvenc csemegéiddel, de figyelj oda, hogy minőségi ételeket is egyél, és igyál jó sok vizet. Ha hajlamos vagy az emésztőszervi tünetekre stresszhelyzetben, különösen figyelj oda, mit és mennyit eszel a vizsga előtti napon, és vedd komolyan a következő pontot.

  • Óvatosan a koffeinnel! Vannak helyzetek, amelyek megoldásában kulcsfontosságú lehet egy méregerős kávé vagy egy jó pillanatban felhajtott energiaital. Éppen ezért fontos, hogy ezeket ne rutinszerűen, a pihenés kiváltására használd. Ellenkező esetben éberség helyett csak még nagyobb idegesség lesz a végeredmény, ami végül az alvás rovására mehet.

  • Tarts rendszeresen szünetet, és mozdulj ki! Már egy félórás sétának is jótékony hatásai vannak, ha pedig rendszeresen sportolsz, különösen fontos, hogy ne hanyagold el teljesen a vizsgafelkészülés kedvéért, hiszen köztudott, hogy a sport az egyik legjobb boldogsághormon-forrás, úgyhogy különösen hasznos a stresszes időszakokban.

  • Kerüld a stresszes embereket! A csapatszellem jó dolog, de ha lenyugtatni nem, csak hergelni tudjátok egymást, akkor jobb, ha inkább a magányos felkészülést, illetve ráhangolódást választod. Ráadásul az állandó összehasonlítgatás az egyik legnagyobb örömgyilkos, így jobban jársz, ha inkább akkor beszélitek meg a tapasztalataitokat, ha már mindenki túl van az adott vizsgán.

Légy jelen!

Mit lehet tenni akkor, ha minden előzetes óvintézkedés ellenére a vizsga időpontjában úrrá lesz rajtad a pánik vagy a kimerültség, esetleg mindkettő? Bármilyen furcsán hangzik is elsőre, akkor jársz legjobban, ha nem menekülsz a negatív érzések és a tested reakciói elől, ehelyett inkább megpróbálod megszelidíteni őket. Próbáld ki az alábbiakat.

  • Lélegezz! Már néhány tudatos lélegzetvétel is rengeteget tud lazítani a gyomortájékon és az izmokban jelentkező feszültségen.

  • Nézz körül! Segít a fókuszálásban, és elvonja a figyelmedet az esetleges testi tünetekről, ha pár percig megfigyeled a körülötted lévő világot: a színeket, a zajokat, az illatokat. Próbálj kis ideig arra gondolni, milyennek találnád mindezeket, ha nem egy ilyen kiélezett helyzetben találkoznál velük.

  • Válts perspektívát! Egy vizsga nyilván fontos, sok minden múlhat rajta, és te rengeteget készültél rá, de ha józanul végiggondolod, mi a legrosszabb, ami történhet, akkor rájössz, hogy nem fog összedőlni a világ akkor sem, ha elszúrod.

De ami a legfontosabb, miután egy vizsga végeztével kiléptél az ajtón, hagyd bent a kételyeket és a „Mi lett volna, ha…?” kezdetű kérdéseket. Az eredmények ismeretében majd nyilván hasznos lehet átgondolni a tapasztalatokat, mindazt, amit jól csináltál, és amit nem, de mivel a múlton nem tudsz változtatni, nem érdemes újabb stresszfaktort gyártanod belőle.

írta: Euroexam / 2019-04-10