Vissza a Blog főoldalra

Irány a német tudás!

Focirajongók figyelem! „Ungarn spielt ______ (gegen / mit/ und) Schweden.” Ha kicsit gondolkodnod kell a megfejtésen, akkor pallérozd a foci-szókincsed a Müncheni egyetem kvíz feladatával. Ugyanezen az oldalon találsz nyelvtant gyakorló feladatokat is, könnyűtől a haladó szintig. Előbbi csoportnak szól a „wann-wenn-ob” szavak megkülönböztetését segítő szösszenet (a kép alatti linken még egy kis segítséget is kapsz). Hogy ki ne felejtsük a haladókat sem, íme egy Landeskunde feladat, tipikusan német dolgokról. Tudod, mi az a Bienenstich? Tükörfordításban méhcsípést jelentene, de nem (csak) az! Innen képet kaphatsz róla – szó szerint. 

Jojo a szerencsét keresi, azaz „Jojo sucht das Glück”. Ez a címe a Deutsche Welle honlapján található videó sorozatnak. A segítségével B1-B2 szinten gyakorolhatod a hallásértésedet az 5-6 perces részekkel. Minden epizódhoz megnézheted a szöveget és egy szószedetet, megoldhatsz hozzá feladatokat (a megoldókulcsot is megtalálod), és a videót, vagy csak a hanganyagát le is töltheted.

Most pedig tükröt tartunk eléd, vagyis egy B2-es szövegértés feladatot a tükörről. Igazi vizsgaszerű feladat, érdekes infókkal. Szókincsfejlesztéshez pedig ezt a feleletválasztós gyakorlatot ajánljuk. Ha célzottan szeretnéd gyakorolni a nyelvtant, ezen az oldalon témák szerint is kereshetsz, és a szabályokat is megtalálod.

 

  

>>> Ha ragozó-zsenivé szeretnél válni, akkor neked találták ki a Konjugations-Trainer oldalt, ahol te határozhatod meg, milyen igeidőben, módban, szám/személyben és hány igét szeretnél ragozni. Kezdheted a jelenidő / kijelentő móddal kezdőként, de belebonyolódhatsz a Plusquamperfektbe is. Óvatosan! A teszt még azt is számon tartja, mennyit puskáztál. 

 >>> Minden nyelvi szinthez találsz próba tesztanyagot a Lingorilla honlapján. Az a módszerük lényege, hogy úgy tanulj nyelvet, mint a kisgyerekek, sokat halld a célnyelvet, hogy a füledbe menjen a hangzása. Ezért sok videó van fent náluk, amelyeknél ki-bekapcsolhatod a feliratot, megnézhetsz hozzájuk szószedetet (német-angol), és feladatokat is találsz minden videóhoz. Pl. célzottan a véleményalkotást gyakorolhatod, hallásértéssel és egyéb gyakorlatokkal az egyik videóhoz kapcsolódóan. Így éred el az oldalon: a nyelvek közül válaszd a Deutsch nevezetűt, a megjelenő tesztek közül ez a „Deutsch für die fortgeschrittene Mittelstufe 4.2”, a Testen feliratra kattintva pedig kipróbálhatsz egy teszt-leckét.

 

0
Hozzászólás