Játsszunk "szókincsfejlesztősdit" a Quizlet-tel!

quizlet weboldal képernyőkép

A nyelvtanuló, akinek a szókincs az erőssége, pont annyira valóságos lény, mint a csillámpóniegyszarvú. Na, jó, ez túlzás, de az biztos, hogy a szókicsbővítésnek sosincs vége. És ebben mi is segítünk egy szuper alkalmazás bemutatásával.

Egy olyan online eszközről lesz szó, amit egy 15 éves fiúcska fejlesztett 2005-ben, francia vizsgáinak sikere érdekében. Később a dolgot megosztotta a barátaival is, és ma már egész jól megél belőle. Úgy értjük, brutálisan jól, van átlag 20 millió felhasználója havonta. Ez az eszköz a Quizlet, egy szótanulást támogató rendszer, amiről már biztosan hallottál, de lehet, hogy még nem használod naponta. Úgyhogy, gyerünk, olvasd csak tovább!

De előtte nézzük, hogy is rögzülnek a fejünkben az új szavak, kifejezések? Nagyon nagy vonalakban, talán a legtöbb esetben így:

1. a szókincs elem azonosítása a szövegkörnyezetben >>> 2. jelentés hozzárendelése >>> 3. sorozatos felidézés, asszociációk, jelentésárnyalatok >>> 4. aktív használat, alkalmazás

A felidézés szakaszhoz használjuk általában a szótárfüzetet, amibe a hatékonyság fokozása érdekében a szó jelentése, meghatározása mellé még odakerülhetnek vele alkotott kifejezések, példamondatok, szinonímák stb. Ebben segít egy digitális szótanuló rendszer, mint pédául az említett Quizlet. Regisztrálás után elkészítheted saját szókészleteidet jelentéssel, meghatározással, képpel, példamondattal, aztán vagy hat feladat- vagy játéktípusból választhatsz, amikkel gyakorolhatod a szavakat. Ezek között van teszt, tanulókártya, játék, memory, de akár ki is nyomtathatod a szó- és jelentéskártyákat. Naná, hogy a Quizlet app-et a telódon vagy tableteden is használhatod.

Ha többet szeretnél tudni a Quizlet alapító Andrew Sutherland-ről, itt találsz egy cikket és egy videót is.

írta: Euroexam / 2019-11-29