Vissza a Blog főoldalra

Kommunikációs feladatok: vita és érvelés

A szóbeli nyelvvizsga beszédkészséget mérő vizsgarészén az egyik feladat, hogy egy vita szereplőjeként előadd érveidet. 

Az Euroexam szóbeli nyelvvizsgáin a beszédkészség vizsgarész során négy feladattípussal találkozol: a bemelegítő beszélgetés mellett sor kerül egy történet elmesélésére képek alapján; aztán három rövidebb, úgynevezett ügyintéző párbeszéd lebonyolítására. Most a negyedikről, a vita és érvelés vizsgafeladatról árulunk el neked néhány hasznos műhelytitkot.

Miről is van szó?

A vita és érvelés vizsgafeladat kiomondottan izgalmas három perce során a két szóbeliző egymással vitázik egy előre megadott témában. A témakörök meglehetősen változatosak, sok témát feldobhatnak nektek, kezdve onnan, hogy vajon mik lehetnek az ideális szülő tulajdonságai, a külföldi és hazai nyelvtanulás kapcsán felmerülő problémákon át egészen a környezetvédelemig. Ez persze ne riasszon el: olyan témakörrel nem fogsz találkozni, amiről mukkot sem tudnál mondani. Vagyis háttértudást nem várnak el senkitől, csak olyan témákat dobnak majd fel, amikkel a hétköznapjaidban biztosan találkozol – tehát nem a téma kapcsán megszerzett tudásodat, hanem kimondottan az érvelési és vitakészségedet értékelik.

Elvben az lenne a cél, hogy a feladat megoldása során valamilyen egyeszségre jussatok vizsgapartnereddel, de ha ez nem megy, a vita zárásaként olyan nyelvi megoldást válasszatok, amellyel a vizsgáztatók felé szépen kifejezhetitek, hogy bizony azért nem jött létre konszenzus, mert nem álltok közös nevezőn.

A részletek

A feladatmegoldás során felmerülő ötleteidet ne felsorolásszerűen add elő, hanem javaslatként, érvekként próbáld meg elővezetni őket.

Mindig reagálj vizsgapartnered véleményére, érveire. Nem egymás mellett elbeszélve kell a feladatot megoldani, ahol mindenki papagáj módjára mondja a sajátját, hanem interakcióban.

Vezesd be ötleteidet, kérdezz rá a másik véleményére, fejezd ki egyetértésed, nemtetszésed. Vedd át a szót (udvariasan), foglald össze az elhangzottakat stb. – de eközben soha ne felejts el reagálni a társad véleményére!

Hogy minden remekül működjön majd élesben, még jóval a szóbeli előtt írj össze egy rakás olyan kifejezést, mely alkalmas az ilyen jellegű vita lebonyolítására. Mind angol, mind német nyelven számos gyakorlati felkészülési anyag és weboldal áll rendelkezésedre.

Célszerű egy olyan partnerrel együtt jelentkezni nyelvvizsgára, akivel már amúgy is remek, hasonló párbeszédeket tudsz lefolytatni.

Ha olyan vizsgapartnerrel hoz össze a sors, akivel korábban még nem találkoztál, készülj fel arra a lehetőségre, hogy a vitapartnered valamiért leblokkol,  hallgat, esetleg nem túl bőbeszédű. Ilyen szituációkra is gyűjts muníciót, megfelelő kifejezéséket, amellyekkel a ki tudod mozdítani a társalgást a holtpontról.

Arra sem árt felkészülni, ha vizsgapartnered esetleg túlságosan is uralja a vita menetét: nehogy a vizsgázókban az a kép alakuljon ki, hogy te csak nézel magad elé és nem tudsz semmit hozzáfűzni. Ezért készülj olyan nyelvi fordulatokkal is, melyek használatával – ugyancsak udvariasan – képes vagy átvenni a társalgás menetét.

Ha figyelembe veszed a fentieket, a benned lakozó született vitázóbajnok biztosan sikerrel fogja megoldani ezt a vizsgafeladatot is!

0
Hozzászólás