Téma megbeszélése: vita és érvelés

Vita érvelés diákok a folyoson

A szóbeli nyelvvizsga beszédkészséget mérő vizsgarészén az egyik feladat, hogy egy vita szereplőjeként előadd érveidet.

Az Euroexam szóbeli nyelvvizsgáin a beszédkészség vizsgarész során négy feladattípussal találkozol: a bemelegítő beszélgetés mellett sor kerül egy történet elmesélésére képek alapján; aztán három rövidebb, úgynevezett ügyintéző párbeszéd lebonyolítására. Most a negyedikről, a vita és érvelés vizsgafeladatról árulunk el neked néhány hasznos műhelytitkot.

Miről is van szó?

A vita és érvelés vizsgafeladat kiomondottan izgalmas három perce során a két szóbeliző egymással vitázik egy előre megadott témában. A témakörök meglehetősen változatosak, sok témát feldobhatnak nektek, kezdve onnan, hogy vajon mik lehetnek az ideális szülő tulajdonságai, a külföldi és hazai nyelvtanulás kapcsán felmerülő problémákon át egészen a környezetvédelemig. Ez persze ne riasszon el: olyan témakörrel nem fogsz találkozni, amiről mukkot sem tudnál mondani. Vagyis háttértudást nem várnak el senkitől, csak olyan témákat dobnak majd fel, amikkel a hétköznapjaidban biztosan találkozol – tehát nem a téma kapcsán megszerzett tudásodat, hanem kimondottan az érvelési és vitakészségedet értékelik.

Elvben az lenne a cél, hogy a feladat megoldása során valamilyen egyeszségre jussatok vizsgapartnereddel, de ha ez nem megy, a vita zárásaként olyan nyelvi megoldást válasszatok, amellyel a vizsgáztatók felé szépen kifejezhetitek, hogy bizony azért nem jött létre konszenzus, mert nem álltok közös nevezőn.

A részletek

A feladatmegoldás során felmerülő ötleteidet ne felsorolásszerűen add elő, hanem javaslatként, érvekként próbáld meg elővezetni őket.

Mindig reagálj vizsgapartnered véleményére, érveire. Nem egymás mellett elbeszélve kell a feladatot megoldani, ahol mindenki papagáj módjára mondja a sajátját, hanem interakcióban.

Vezesd be ötleteidet, kérdezz rá a másik véleményére, fejezd ki egyetértésed, nemtetszésed. Vedd át a szót (udvariasan), foglald össze az elhangzottakat stb. – de eközben soha ne felejts el reagálni a társad véleményére!

Hogy minden remekül működjön majd élesben, még jóval a szóbeli előtt írj össze egy rakás olyan kifejezést, mely alkalmas az ilyen jellegű vita lebonyolítására. Mind angol, mind német nyelven számos gyakorlati felkészülési anyag áll rendelkezésedre a MyEuroexam fiókodban. De nézd meg a tanulási és vizsgatippeket is, ami segíteni fog már a felkészülés során is.

Célszerű egy olyan partnerrel együtt jelentkezni nyelvvizsgára, akivel már amúgy is remek, hasonló párbeszédeket tudsz lefolytatni.

Ha olyan vizsgapartnerrel hoz össze a sors, akivel korábban még nem találkoztál, készülj fel arra a lehetőségre, hogy a vitapartnered valamiért leblokkol, hallgat, esetleg nem túl bőbeszédű. Ilyen szituációkra is gyűjts muníciót, megfelelő kifejezéséket, amellyekkel a ki tudod mozdítani a társalgást a holtpontról.

Arra sem árt felkészülni, ha vizsgapartnered esetleg túlságosan is uralja a vita menetét: nehogy a vizsgázókban az a kép alakuljon ki, hogy te csak nézel magad elé és nem tudsz semmit hozzáfűzni. Ezért készülj olyan nyelvi fordulatokkal is, melyek használatával – ugyancsak udvariasan – képes vagy átvenni a társalgás menetét.

Ha figyelembe veszed a fentieket, a benned lakozó született vitázóbajnok biztosan sikerrel fogja megoldani ezt a vizsgafeladatot is!

írta: Euroexam / 2019-07-10