Linking words-ből sosem elég! Írásban sem. | Euroexam
Vissza a Blog főoldalra

Linking words-ből sosem elég! Írásban sem.

Írni jó, de alapból persze nem könnyű. Remélhetőleg a blog poszt végén már egy fokkal könnyebbnek fogod találni. smiley

Tudjuk, sok összetevőből áll egy hatásos szöveg: logikus szerkezet, bekezdések, kapcsolódó gondolatok, megfelelő stílus, nyelvhelyesség és kifejező szókincs. Meg jó adag jól elhelyezett kötőszó, kifejezés (nevezzük most őket linking words-öknek) enlightened Elméletben persze mindenki tudja, hogy ezek elengedhetelenek, a vizsgaszövegekben leggyakrabban mégis a Firstly, Secondly, Thirdly és a Moreover vagy Furthermore szavakra korlátozódik, amik nem alkalmasak a szövegen belüli értelmes kapcsolódások megteremtésére.

Sokkal fontosabb, hogy ha eljön a writing ideje, akkor úgy válassz kötőszavakat, kifejezéseket, hogy azok az adott kapcsolódási pont céljának megfeleljenek, kifejezzék, hogy ott ok-okozat, következmény, ellentét, kihangsúlyozás vagy éppen példálózás történik. Kezdésnek itt a képen rögtön 40-et találsz, 4 funkció szerint csoportosítva.

>>> Ezek közül melyiket szoktad használni, és melyiket nem? Fusd végig a 8 csoportba szedett linking word-öket, és azokra koncentrálj, melyek újak neked, ezzekkel kiegészítheted a "készletedet".  

>>> Ez az oldal nem csak a kommunikációs célok szerint (pl. giving a reason, contrasting stb.) csoportosítja a linking word-öket, hanem 1-1 példamondatot is tesz melléjük. yes 

>>> Hasonló hasznosságokkal gyarapíthatod a szókincsedet, és válhatsz jobb "szövegszerkesztővé": listák és további példamondatok.

>>> Önellenérzésre pedig egy egyszerű online mondatkapcsoló feladat, és a lelkeseknek még egy kicsit bonyolultabb, amiben van multiple-choice elem is. Menni fogsmiley

 

0
Hozzászólás