Linking words-ből sosem elég!

Linking words blog postit tanulási tippek

Írni jó, de nem könnyű. A poszt végén talán egy dologban ügyesebb leszel írásban.

Egy hatásos szöveg logikusan kapcsolódó bekezdésekből áll, a műfajnak megfelelő stílusban, kifejező szókinccsel és a szükséges nyelvhelyességgel íródott. És célzottan elhelyezett kötőszóból, kifejezésből, vagyis linking words-ökből. Mindenki tudja, hogy ezek fontosak, a vizsgaszövegekben mégis főleg a Firstly, Secondly, Thirdly és a moreover stb. szavak fordulnak elő.

Inkább úgy válassz kötőszókat, hogy azok az adott kapcsolódási pont célját jelezzék az olvasónak: pl. ok-okozat, következmény, ellentét, kiemelés vagy eredmény.

Itt a segítség! Töltsd le ezt a szuper angol nyelvű táblázatot, amelyben a kapcsolás céljához (pl. ok-okozat vagy ellentét) 3 oszlopban (tagmondatok / mondatok / bekezdések összekötése) kapod a linking word-öket, így tudod, hogy mikor mely szavak, kifejezések a legmegfelelőbbek egy szövegben.

Ez az oldal nemcsak a célok szerint (pl. giving a reason, contrasting stb.) csoportosítja a linking word-öket, hanem 1-1 példamondatot is tesz melléjük. Egy tanárok által működtetett oldalon a szavak és kifejezések ABC sorrendben állnak, utánok a funkciójuk és példamondatok mindegyikkel.

Tedd színesebbé, feszesebbé szövegeidet, nyűgözd le az értékelőket ezekkel!

írta: Rádai tanár úr / 2024-04-05