Vissza a Blog főoldalra

Linking words-ből sosem elég! Írásban sem.

Írni jó, de alapból persze nem könnyű. Remélhetőleg a blog poszt végén már egy fokkal könnyebbnek fogod találni. smiley

Tudjuk, sok összetevőből áll egy hatásos szöveg: logikus szerkezet, bekezdések, kapcsolódó gondolatok, megfelelő stílus, nyelvhelyesség és kifejező szókincs. Meg jó adag, célzottan elhelyezett kötőszó, kifejezés (nevezzük most őket linking words-öknek) enlightened Elméletben mindenki tudja, hogy ezek fontosak, a vizsgaszövegekben mégis főleg a Firstly, Secondly, Thirdly és a Moreover vagy Furthermore szavak fordulnak elő, amik nem alkalmasak a szövegen belüli hasznos kapcsolódások megteremtésére.

Sokkal fontosabb, hogy úgy válassz kötőszavakat, kifejezéseket, hogy azok az adott kapcsolódási pont céljának megfeleljenek, kifejezzék, hogy ott a szövegben pl. ok-okozat, következmény, ellentét, kihangsúlyozás vagy éppen példálózás történik. Kezdésnek itt a képen rögtön 40-et találsz, 4 funkció szerint csoportosítva.

Hogy minél konkrétabb segítséghez juss, nézd meg alaposan ezt az angol nyelvű táblázatot, amelyben az az egyedi, hogy egy adott kapcsolási célra (pl. ok-okozat vagy ellentét) 3 oszlopba sorolva (tagmondatok összekapcsolása / mondatok kapcsolása / bekezdések összekötése) ad meg linking word-öket és kifejezéseket. Így láthatod, hogy mikor mely szavak, kifejezések a legmegfelelőbbek egy szövegben. 

»»» Kattints a képre a megnyitáshoz és töltsd le a táblázatot!

 

>>> Ezek közül melyiket szoktad használni, és melyiket nem? Fusd végig a csoportokba szedett linking word-öket, és azokra koncentrálj, melyek újak neked, ezekkel kiegészítheted a "készletedet".  

>>> Ez az oldal nem csak a kommunikációs célok szerint (pl. giving a reason, contrasting stb.) csoportosítja a linking word-öket, hanem 1-1 példamondatot is tesz melléjük. yes 

>>> Hasonló hasznosságokkal gyarapíthatod a szókincsedet, és válhatsz jobb "szövegszerkesztővé": listák és további példamondatok.

>>> Önellenérzésre pedig egy egyszerű online mondatkapcsoló feladat, és a lelkeseknek még egy kicsit bonyolultabb, amiben van multiple-choice elem is. Menni fogsmiley

 

0
Hozzászólás