Vissza a Blog főoldalra

Mansplaining - a pasik jobban tudják (?)

 

A 'mansplaining' jelenség

Krampusz voltam egy Mikulás ünnepségen. A Mikulást nem ismertem előtte, ám az ajándékosztás előtt pár percet együtt vártunk, és kedves kisvárosi emberek módjára csevegni kezdtünk:

-Óvónéni vagy?

-Nem, angoltanár.

-Á! ... Jó lenne  egy olyan nyelv, amit minden országban beszélnek! Egy közös nyelv, amin az emberek mindenütt megértik egymást. Ki kellene fejleszteni erre egy új nyelvet.

-Már kifejlesztettek ilyet, az eszerantót. Meg itt van az angol is, ami korunk lingua francája, ami azt jelenti....

-Nem, nem ilyet, hanem ami egyszerű.

-Az eszperantó egyszerű, nagyon gyorsan meg lehet tanulni, három hónap alatt középfok, de nem kell új nyelvet kitalálni, már van az angol...

-Az nem jó. Kellene egy új nyelv! Egy olyan nyelv kellene, amit mindenki ért.  

-Az angolt 1500 millió ember....

-Az angol erre nem jó!

Ekkor megértettem, hogy én ezt itt nem tudhatom, slussz passz! indecision Rossz érzés volt, szívesen elvalagásztam volna a Mikulás bácsit a virgáccsal, de annyi gyerek előtt nem tehettem...devilAkkor még nem tudtam, hogy amit a Télapó előadott, az mansplaining volt!enlightenedSzerencsére ritkán találkozom vele, és őszintén szólva nem mindig férfiak azok, akik így kommunikálnak, de kutatások szerint döntéshozó csoportokban a férfiak gyakran ilyen leereszkedő, “apa jobban tudja” stílusban uralják a beszélgetést.

Napjainkban, amikor az Egyesült Államok elnöki címére ugyanannyi nő pályázik, mint férfi, érdekes az elnöki vitákat a mansplaining jelenléte vagy hiánya szempontjából is figyelni.

A szó

Maga a szó viszonylag új, 2008-ból való,  a man és az explain szavak összeolvadása, a mintájára több hasonló szó is született: straightsplaining (amikor heteroszexuális okostojás magyaráz egy érintettnek  LGBT témában), whitesplaining (amikor okos fehérember világosít fel afro-amerikaiakat vagy hispánokat a saját problámáikról). Ugyancsak hasonlóak a manterrupting (amikor egy férfi egy nőt feleslegesen félbeszakít), vagy a bropropriating (amikor egy férfi egy nő ötletét a sajátjaként tűnteti fel).

Ez a videó szépen elmagyarázza a jelenséget, az utána található virtuális szókártya csomag pedig a fenti szavak mellé  a videóban szereplő pár szót is segít tudatosítani, hiszen  angoltanulás  fontos, egy közös nyelv, amit 1500 millió ember beszél a földön. Ámbár lehet, hogy ki kellene találni egy sokkal egyszerűbbet... wink

 

 

 

>>>A mansplaining szó a Jeopardy nevű tévés vetélkedőben is feltűnt a minap

>>>Ezen a Tumblr-en rengeteg mainsplaining történetet olvashatsz egyetlen szerzőtől

0
Hozzászólás