Miért éppen Hollandia?

Hollandia Amszterdam városa látvány továbbtanulás
GO2UNI logo

Ha külföldi továbbtanulásról van szó, sokaknak elsőre az angolszász országok egyetemei ugranak be. Pedig sok jó lehetőség létezik még Európán belül, közülük is kiemelkednek Hollandia egyetemei, amelyek egy magyar fiatal számára is ideális megoldást jelenthetnek.

Hollandia világviszonylatban is a legélhetőbb országok közé tartozik, közoktatási rendszere is legendásan színvonalas. Olyannyira, hogy bár vannak magániskolák, még a királyi ház tagjai is inkább az állami intézményeket választják. Nem véletlen, hogy Hollandia a nemzetközi oktatási felmérésekben is rendszeresen az élbolyban szerepel.

Sokszínű felsőoktatás

Nincs ez másként a felsőoktatásban sem, amelynek szerkezete némileg különbözik az itthon megszokottaktól. Alapvetően két egyetemtípus létezik. A gyakorlatiasabb képzést nyújtó, elsősorban alkalmazott tudományokat oktató intézményeket hollandul hogescholennek hívják, és az olyan szakterületeken kívül, mint pl. a mezőgazdaság, vagy a tanárképzés, ezek alá tartoznak a különböző művészeti képzések is. A tudományegyetemeken ezzel szemben elméletibb, kutatáscentrikusabb, a hagyományos akadémiai tudományossághoz közelebb álló képzés folyik. Tehát nem az oktatás színvonala, hanem szemléletmódja között van különbség a két egyetemtípus között, az intézmények közötti átjárhatóságot egységes kreditrendszer biztosítja. És bár a holland közoktatás markánsan különbözik a magyartól, attól sem kell tartani, hogy a magyar érettségit ne fogadnák el.

A három legszínvonalasabb holland egyetem az amszterdami, a leideni és az utrechti, melyek mindegyike több száz éves múltra tekint vissza.

Angol nyelvű kurzusok, versenyképes tandíj

Hollandia azért is lehet vonzó célpont a külföldön továbbtanulni vágyó magyar fiatalok számára, mert nem kell feltétlenül tudni hollandul ahhoz, hogy az ember diplomát szerezzen az országban. Ugyanis egyedülállóan magas, 1500 felett van az angolul folyó képzések száma.

Az átlagos tandíj 2000 euró körül van évente, a holland állam viszont meglehetősen nagyvonalú az uniós állampolgárokkal: az első tanév tandíjának felét ugyanis kifizeti helyettük, ráadásul nagyon jó, munkavégzés mellett felvehető hitelkonstrukciók is hozzáférhetőek akár a te számodra is. A lakhatás és a mindennapos megélhetés nem olcsó, viszont a holland egyetemek többsége kifejezetten támogatja hallgatói munkavállalását, sokszor magán az intézményen belül. Igaz, ehhez általában elvárásként társul, hogy legalább alapszinten beszélj hollandul, amihez egyébként a külföldi diákok és munkavállalók számára a holland állam ingyenes nyelvtanfolyamot biztosít.

Viszont mivel Hollandia egy igazi multikulti ország, ami egyben közkedvelt turistacélpont is, az is könnyen talál munkát, aki nem beszél hollandul, és általában véve az angollal tökéletesen el lehet boldogulni, még a hivatalos ügyek intézésében is. Persze ha hosszabb távon szeretnél munkát vállalni és letelepedni Hollandiában, hasznos mielőbb belevágni a nyelvtanulásba, de ha a cél egy versenyképes diploma, majd egy karrier valahol máshol, akkor angol nyelvtudással a tarsolyodban Hollandia ideális célpont lehet számodra.

Szerteágazó felvételi rendszer

Hollandiában nincs egységes felvételi eljárás, az egyetemek maguk választják meg, hogy kit mikor milyen feltételekkel vesznek fel. Ez azt is jelenti, hogy ahány egyetem, annyiféle felvételi követelmény és határidő. Érdemes tehát időben elkezdeni a felkészülést, megírni a motivációs leveleket, önéletrajzokat, beszerezni a tanári ajánlást, mert ezeket sok holland egyetem is elvárja.

Holland egyetem hallgatók

Ha biztosra akarsz menni, válaszd az Euroexam International go2uni programját, mi segítünk az egyetem kiválasztásától a szükséges dokumentumok elkészítésén át a felvételi eljárás lebonyolításáig mindenben. Fordulj hozzánk bizalommal!

írta: Euroexam / 2019-05-28