Miért éppen Skócia?

university of glasgow
GO2UNI logo

Egy ország, amelynek a nemzeti állata az unikornis, eleve nem lehet rossz hely, de ennél komolyabb érvek is szólnak amellett, hogy érdemes Skóciában egyetemi tanulmányokat folytatni.

Jóllehet Skócia az Egyesült Királyság része, immár 20 éve saját parlamenttel és kormánnyal bír, melyeknek többek közt az oktatási ügyeket illetően is önálló döntési jogköre van. Skócia oktatási rendszere több szempontból is különbözik az Egyesült Királyság többi országáétól, a leglényegesebb eltérés az, hogy a tudás mélységével szemben a minél szélesebb körű ismeretszerzést helyezi előtérbe, időben kijjebb tolva a specializálódást, az egy-egy tudományterület vagy szakma melletti elköteleződést. Vagyis ha még nem igazán tudod, mi szeretnél lenni, „ha nagy leszel”, Skócia ideális hely számodra.

Középpontban a hallgató

Az országnak tizenöt egyeteme van, ezek harmada szerepel a Times Higher Education magazin 2019-es rangsorának első kétszáz helyén (összehasonlításul: a legjobb magyar egyetemnek tartott ELTE ugyanezen a listán nincs benne az első 600-ban). A két legnívósabb kétségkívül az Edinburgh-i (29. hely) és a Glasgow-i (93. hely) intézmény, de az ország legrégebbi egyeteme, a St. Andrews is igen jól teljesít (165. hely). Ráadásul a brit felsőoktatásban egyedülálló módon a skót állam meghitelezi a tandíjat az Európai Unióból érkező diákoknak.

Íme Skócia pulija, az unikornis – Mike McBey fotója a flickr-ről (CC BY 2.0)

Persze az oktatás színvonala és a tudományos tekintély csak az érem egyik oldala, az sem mellékes szempont, hogy milyen környezetben és hangulatban töltöd a felsőoktatási tanulmányaid éveit. Nos, Skócia egytől egyig állami fenntartású és nyilvános egyetemei ebből a szempontból is élen járnak.

Egyfelől a tanrend meglehetősen rugalmas, lehetővé teszi, hogy egymástól távoli tudományterületeket is tanulhass egyszerre, másfelől az oktatás színvonala mellett különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hallgatók testi és lelki egészségére, valamint közösségi életére is. A jól felszerelt egyetemi épületek és könyvtárak mellett legalább ennyire minőségi sportpályák és egyéb közösségi terek állnak az egyetemi hallgatók rendelkezésére.

Mindemellett a nagy hagyományokkal rendelkező „society”-k tág teret adnak a különböző érdeklődési körök mentén kialakuló önszerveződésre és közösségi életre. Az ezekben vállalt tagság, illetve vezető szerep egyrészt segít olyan hasznos készségek elmélyítésében, mint a kommunikáció, a közösségépítés vagy a vezetői kompetenciák, másrészt a későbbi munkakeresés során a CV-ben is jól mutat majd. A fentebb említett három egyetem mindegyikében működik például Hungarian Society, amely a kint tanuló magyar egyetemistákat segíti a boldogulásban és a szocializálódásban.

Nézd meg a saját szemeddel!

Skócia, különösen a Glasgow-i és az Edinburgh-i egyetem olyan hely, ahol jó egyetemistának lenni. Ráadásul mindez számodra is elérhető. Ha szeretnél személyesen betekintést nyerni e két tekintélyes intézmény mindennapjaiba, beszélgetni kint tanuló magyar egyetemistákkal, vagy enni egy jó fish and chipset egy hamisítatlan skót étteremben, gyere velünk a go2uni által szervezett egyetemlátogatásra tavasszal.

Cikkünk fejlécében a Glasgow-i Egyetem impozáns főépülete látható. Wikimedia Commons - CC0.
írta: Euroexam / 2019-03-26