Vissza a Blog főoldalra

Mikor érdemes szótáraznod a nyelvvizsgán?

Szótárral nyelvvizsgán? Mikor és mit érdemes előkeresni a szótárban? Mire figyeljen a nyelvvizsgán a szótárhasználó, ha a túlzott szótárhasználat miatt nem akar kifutni az időből sem, de a szótár mellőzése miatt sem akar tévedni? Tippek nyelvvizsgai szótározáshoz.

Az Euroexam nyelvvizsga minden vizsgarészén használható nyomtatott szótár, legyen az egy- vagy kétnyelvű. A szótár használatával kapcsolatban azonban vannak fontos tudnivalók. Mivel az egyes feladattípusoknál is más-más a szótár használatának feltétele, az alábbiakban részletesen sorra vesszük a szótárhasználati tudnivalókat.

Amikor már úgy érzed, jelentkezel nyelvvizsgára, nyilván eljutottál már egy olyan lexikális szintre, ami kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy próbára tedd tudásodat. Ez ideális esetben azt jelenti, hogy a nyelvvizsgán amúgy is keveset kell használnod a szótárt, de mindig adódhatnak olyan szavak, melyeket nem ismersz. Ilyen esetekben sem érdemes állandóan a szótárhoz kapkodni, mert a túlzott lapozgatás az eredményes feladatmegoldástól – és így a sikeres nyelvvizsga lehetőségétől – veszi el az időt. A szótár jó barát, de ha sok idő megy el vele, maga a nyelvvizsga kerülhet veszélybe.

Lexikális tudásnak – ebben az összefüggésben – azokat az ismereteket nevezzük, amelyek egy-egy szóhoz kapcsolódóan állnak rendelkezésre a fejünkben. A szókincsünk, amit ilyen feladatoknál segtségül hívhatunk, és ami a lexikális tudásunkat adja, lehet passzív (amikor elolvasol valamit és megérted, de magadtól a szó nem jutna az eszedbe, ha beszélsz vagy éppen írsz), illetve aktív (amikor beszéd vagy írás közben a dolog "magától" eszedbe jut).  

Szóbelin, amikor beszélsz, illetve amikor szöveget fogalmazol, az aktív szókincs a leghasznosabb, amit azonnal elő tudsz kapni a vizsgán, szótárazás nélkül. A passzív szókincsed is nagyon jól jön persze: különösen, amikor olvasol és szöveget értelmezel a vizsgán. Ez utóbbit például hatékonyan tudod noszogatni nagyon visszafogott mennyiségű szótárazással.

Szótárral az írásbelin

Az írásbeli nyelvvizsgán (olvasott szöveg értése és íráskészség vizsgarészek) a vizsga teljes ideje során használható nyomtatott szótár. Hurrá! Azért mégis azt javasoljuk, hogy – mivel olvasott szöveg értésekor úgy 40-50 perc áll rendelkezésre –, azért vigyázz, ki ne fuss az időből.

Először is értsd meg magát a feladatot: ha a feladat leírásában nem értesz valamit, szótárazz inkább, nehogy félreértsd és emiatt oldd meg rosszul a feladatot.

Az olvasott szöveg megértése során koncentrálj inkább az egész szöveg átfogó megértésére. Véletlenül se szótárazz ki minden ismeretlen szót, mert arra végképp nem lesz időd. Ha egy számodra ismeretlen szó többször is előfordul, és úgy tűnik, az a szó a kulcsa a megértésnek, természetesen nézz utána. Egyéb esetben próbálj meg – logikusan – következtetni a szövegkörnyezetből!

Az íráskészséget vizsgáló vizsgarész egy órája alatt, ahol a szótár használata szintén a teljes időtartam alatt megengedett, szintén csak akkor használd a szótárt, ha maga az instrukció nem világos. Próbálj meg saját meglevő lexikális tudásodból gazdálkodni; szótárhoz a feladatmegoldás során csak ellenőrzés vagy végszükség esetén nyúlj!

Szótárral a szóbelin

A szóbeli nyelvvizsgán a szótárhasználat feltételei eltérőek az írásbelihez képest. A hallott szöveg értésének kb. 35-40 perces vizsgarésze során csupán az utolsó 5 percben használhatsz szótárt: ekkor kell átvezetned végleges megoldásaidat a beadandó válaszlapra. A hallás utáni szövegértés során, amíg a hangfelvétel szól, szótár nem használató! Ne feledd: összesen öt perced van szótárazni és a végső megoldást a válaszlapra átvezetni, úgyhogy itt különösen figyelj az időbeosztásra!

A szóbeli nyelvvizsga beszédkészség vizsgarészén a vizsgarész második feladatának (történet elmondása képek alapján vagy prezentáció) megoldása során használhatsz nyomtatott szótárt: ne feledd, itt összesen tíz perc van az egész felkészülésre, úgyhogy sokat igazán nem is tudsz szótárazni. Sokkal jobban jársz, ha eleve olyan szókinccsel érkezel szóbelire, hogy kevésbé kell a szótárra támaszkodnod – mindenesetre a legjobb, ha saját, meglevő lexikális tudásodra hagyatkozol.

Kétnyelvű nyelvvizsga és a szótár

Azokra, akik kétnyelvű nyelvvizsgára jelentkeznek, hárul néhány plusz feladat. A közvetítés vizsgarész írásbeli részén a 20-30 perces levélfordítás során elvben nem találkozhatsz olyan szókinccsel, melyet alapos felkészülés után ne tudnál lefordítani fejből: a szótár használata inkább akkor javasolt, amikor – a fordítás elvégzése után – ellenőrizni kívánod a leírtakat.

Szóbelin az elhangzott szöveg hallgatása során szótár használata nem megengedett – itt csupán az amúgy is maximum 15 perces feladat utolsó kb. két percében használhatsz szótárt: ez tényleg az a pont, amikor a szinonimák és a saját szókincs használata sokkal inkább javasolt, mint a szótárazás, amire vélhetőleg nemigen lesz időd.

Tudtad, hogy az Euroexam International vizsgarendszere Magyarország vezető nemzetközi nyelvvizsgája? A vizsgát számos európai felsőoktatási intézmény fogadja el, továbbá 19 ország számtalan városában tehetsz Euroexam vizsgát,  ha éppen külföldön vagy és nem szeretnél csak ezért hazautazni. 

0
Hozzászólás