Miről szól a bevezető beszélgetés nyelvvizsgán?

bevezető beszélgetés

Bemelegítő beszélgetés? Görcsöldás? A hangulat megalapozása? Mindez szóbeli nyelvvizsgán? Végül is miről szól a beszédkészség vizsgarész első néhány perce?

Az Euroexam szóbeli nyelvvizsgájának beszédkészséget mérő vizsgarészén az első dolog, amivel nyelvvizsgázóként találkozni fogsz, egy bevezető, bemelegítő beszélgetés lesz. Míg mindenki tudja, hogy bemelegíteni – sportolást, intenzív mozgást megelőzően – a sérülések elkerülése érdekében érdemes, azt talán kevesebben tudják, hogy a bemelegítésnek egy nyelvvizsgán is fontos szerepe lehet.

A bemelegítés

A szóbeli nyelvvizsga beszédkészséget mérő vizsgarészén a bemelegítő beszélgetés tényleg azt a célt szolgálja, hogy a vizsgázó egy kicsit feloldódjon. Először is néhány személyes kérdés hangzik el a vizsgázó személyes és szakmai hátteréről (iskolák, munkahely, nyelvtanulás oka, szokások stb.). Ez a bevezető néhány kérdés, melyekre rövid, egy-két mondatos választ kell adnod, olyannyira csak a stresszoldást célozza, hogy az itt elkövetett hibákat a vizsgáztatók nem is veszik figyelembe.

További 2 kérdés

Az ismerkedő kérdések után tovább 2 kérdést kaptok, amelyek a véleménytekre és tapasztalataitokra kérdeznek (pl. hobbikról, sportolásról, életmódról, nyaralási szokásokról stb.). A lényeg, hogy tényleg saját tapasztalatból beszélj: nincs szükség betanult, hosszú monológokra. Ezek is rövid kérdések, rövid válaszokkal – de egyet jegyezz meg: nem csupán a hosszú előadások nem kívánatosak ebben a helyzetben, hanem a hallgatás, a néma csönd vagy az egy-két szavas, igen–nem válasz sem.

Csak nyugodtan, lazán: a bemelegítő kérdéseknek megfelelő válaszokra van csupán szükség.

Néhány további tanács

  • Nincs szükség hosszú, betanult szövegekre. Olyan kérdés-felelek játék ez, mint egy ismeretlennel folytatott első párbeszéd – egy afféle ismerkedő beszélgetés.
  • Arra válaszolj, amit kérdeznek, ne pedig azt mondd, amit szerinted hallani akarnak.
  • Nyugodtan beszélj a saját hátteredről, tapasztalataidról teljesen szubjektív módon – egyrészt, mert senki nem tudja ellenőrizni, másrészt meg azért, mert így legalább nem sablon szövegnek fog tűnni, amit mondasz. A vizsgáztatók ezt mindenképp méltányolják.
  • A legfontosabb: az egyszavas válasz nem válasz. A hallgatás még rosszabb. Nem kell hosszas értekezésbe fognod, de a válaszaid legyenek informatív jellegűek, melyekből a vizsgáztatók azt a következtetést tudják majd levonni, hogy a vizsgázó tud az adott célnyelven egyszerű kérdésekre egyszerű válaszokat adni.
  • A Tanulási és vizsgatippek oldalon részletesen elolvashatod vizsgáztató tanáraink jótanácsait minden vizsgarészhez.

Hogyan készülj?

  • A legjobb, ha mindaz, amit a szóbeli vizsga ezen részén elmondasz, nem tűnik túl mesterkéltnek, betanultnak. Éppen ezért semmi más teendőd nincs, mint a világ legegyszerűbb kérdéseire, melyek személyeddel, lakhelyeddel, munkahelyeddel vagy iskoláiddal stb. kapcsolatosak, a vizsga nyelvén válaszolsz röviden, szabatosan.
  • Talán nem utolsó segítség ebben a megfelelő vizsgapartner kiválasztása, akivel akár előre le is zongorázhattok hasonló párbeszédeket – a valóságban annál jobban fog menni az egész a vizsgáztatókkal is!
írta: Euroexam / 2019-05-06