Mit csinálj, ha leblokkolsz a nyelvvizsgán?

Stressz vizsgadrukk diák segítség

Hónapokon át tanultál, úgy érzed, mindent megtettél, ami tőled telik, a vizsgateszt előtt ülve mégsem jut eszedbe semmi. Számtalanszor csevegtél már fesztelenül idegen nyelven egy adott témakörről, a szóbeli vizsgán mégsem jön ki hang a torkodon? Ne aggódj, mondunk pár tippet, hogyan húzd ki magad a bajból, amikor se kép, se hang.

Mindenki ismeri az érzést, amikor az agya leblokkol. Amikor ott, ahol a hónapokon át felhalmozott tudásnak kéne lennie, csak a nagy büdös semmi van. Ehhez jön még az izzadó tenyér, a kiszáradt torok és az arcpír vagy épp a falfehér bőr, ami a leggondosabban összeállított vizsgaöltözetet is megsemmisíti. Mi ez, és mit tehetsz ellene?

Ezért blokkol le az agy

Az agyadat eluraló fehér folt akkor keletkezik, amikor az agy különböző tevékenységekért felelős területei összerúgják a port. Az érzelmeket és az ezek következtében fellépő fizikai tüneteket összekötő hipotalamusz, a tanulásért felelős hipokampusz és a racionális viselkedést kézben tartó prefrontális cortex alapvetően nagyon jól dolgoznak együtt. Ha viszont a vizsgát erős stresszként éljük meg (mert mondjuk nagyon fontos a jövőnk szempontjából), akkor a stresszre adott hormonális reakció annyira erős lehet, hogy időlegesen törli a memóriát, és ellehetetleníti a racionális gondolkodást és viselkedést. Vagyis az agy leblokkolása teljesen normális jelenség.

Ez persze nem vigasztalja mindazokat, akik emiatt rendszeresen alulteljesítenek, vagy megbuknak a vizsgákon – ezért lássuk, mit lehet tenni ellene.

1. Stresszoldás

Ahány ember, annyi ingerküszöb és annyi stresszreakció – egyénenként változik, hogy ki mekkora nyomást bír, és hogyan reagál a feszültségre. Mindenképp hasznos elsajátítani néhány stresszoldó technikát, amivel csökkenthető a vizsgastressz, illetve a hétköznapokban rutinná tenni olyan boldogsághormon-termelő tevékenységeket, mint például a sport vagy a társas kapcsolatok ápolása.

2. Szimuláció

Minél nyugodtabb körülmények között zajlik a felkészülés, annál eredményesebb lesz. Ugyanakkor az is fontos, hogy a vizsga jelentette nyomás ne érjen felkészületlenül. Ezért általában véve is érdemes időnként feszegetni a határaidat, és ezért jelentenek egyedülállóan hasznos segítséget az olyan támogatások, mint például az online próbavizsga

3. Önismeret

    Minél inkább ismered a triggereidet, vagyis azt, hogy mi váltja ki nálad a teljes lefagyást, annál nagyobb esélyed van ellenük. Valószínűleg teljesen nem tudod kiiktatni őket, ezért hosszú távon jobban jársz, ha a 2-es pont szellemében időről időre elhagyod a komfortzónádat, és megküzdesz velük.

    4. Ne magolj!

    A nyelvtanulás különösen olyan terület, ahol nagyon korlátozott haszna van a mechanikusan bebiflázott tudásnak. A próbavizsga sem arra való, hogy bemagold a válaszokat, vagy szóról szóra megtanulj egy adott témakört a szóbeli vizsgára. Hosszú távon akkor jársz jól, ha mindig a logika, a koncepció megértésére törekszel, mert így ugyanarra a kérdésre több alternatív válasz közül választhatsz, és nem fenyeget az a veszély, hogy leblokkolsz, mert nem jut eszedbe egy adott szó. A jó hír az, hogy a legtöbb kérdésre számtalan ugyanolyan jó válasz létezik. További vizsgatippeket ezen az oldalon olvashatsz. 

    5. Nézz fel!

    Ha beüt baj, és jön a rettegett fehér köd, először is próbálj nyugodt maradni, vegyél pár mély levegőt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha felemeled a tekinteted a papírról, nagyobb eséllyel tudod előhívni a megtanult információt, úgyhogy ahelyett, hogy üveges tekintettel bámulod az előtted lévő lapot, nézz fel. Szerencsére a lefagyás sosem tart hosszú ideig, ha megfelelően felkészültél, a megszerzett információ rövidesen újra hozzáférhetővé válik.

    írta: Euroexam / 2019-07-10