Ne a vizsgán találkozz először nyomtatott szótárral!

Szótárt használó diák

Szótárt használni a nyelvvizsgán számos előnnyel jár, de fontos, hogy elkerüld a felesleges szótárhasználatot, illetve a szótár nem megfelelő használatának igen kellemetlen következményeit. Néhány tipp a szótárral való megfelelő kapcsolat kialakításához.

Az Euroexam voltaképpen az egyetlen olyan nyelvvizsga, melynek minden részfeladata során használhatsz nyomtatott, akár több, egy- és kétnyelvű szótárakat is. Szótárt használni azonban a nyelvvizsgán rendelkezésre álló idő limitált jellege miatt csak indokolt esetben szükséges, és csak akkor érdemes, ha az ember jól használja a szótárt.

Barátom, a nyomtatott szótár

Bár online szótárak és szótárapplikációk úgyszólván végtelen mennyiségben állnak napjaink nyelvtanulói és a nyelvvizsgára készülők rendelkezésére, a nyelvvizsgán ilyenek nem használhatóak. Nem marad más, mint az évezredeken át jól bevált és hasznos nyomtatott szótár használata.

Mivel azonban a 21. században sok nyelvtanuló és nyelvvizsgára készülő már nemigen használ nyomtatott szótárt, nagyon fontos, hogy ne a nyelvvizsga legyen az első olyan időpont, amikor nyomtatott szótárral találkozol.

Függetlenül attól, hogy a nyelvvizsgán többféle, akár egy-, akár kétnyelvű szótárt is használhatsz, a legfontosabb talán mégis az, hogy olyan szótárral, szótárakkal érkezz a nyelvvizsgára, melyeket már ismersz, használatukkal mág megbarátkoztál a korábbiakban.

Mivel a nyomtatott szótárakban vannak a használatukat megkönnyítő rövidítések, a szavaknak adott esetben számos, példákkal illusztrált jelentése, arra kell gyúrnod a vizsgát megelőző hetekben, hogy ezekkel a buktatókkal is tisztában legyél a nagy lapozgatás közben.

Mikor és hogyan használd a szótárt a nyelvvizsgán?

Miután a nyelvvizsgát megelőző időszakban már kiválasztottad a neked leginkább testhezálló nyomtatott szótárt, szótárakat, melyek használatának igazi mesterévé nőtted ki magad, továbbra is ott a nagy kérdés: a nyelvvizsga során mikor és hogyan érdemes a szótárakat használni?

A legfontosabb tanács azonban mégis csak az, hogy bár a szótár nagy segítség, csak a legvégső esetben fordulj hozzá: sokkal egyszerűbb az életed, ha már eleve úgy érkezel a nyelvvizsgára, hogy csak néha-néha kell belekukkantani a szótárba. Nyelvvizsgán limitált idő áll rendelkezésedre, hogy bizonyságot tegyél tudásodról: ezt az időt kár lenne vég nélküli szótárlapozgatással eltölteni.

Ne feledd: a szótár helyetted nem fog lenyelvvizsgázni, csupán hasznos segítség lehet ahhoz, hogy a fejedben már meglevő nyelvtudást alkalmanként megtámogasd egy kis lexikális segítséggel.

Még részletesebb szótárhasználati tippekért látogass el a Tanulási és vizsgatippek oldalra!

írta: Euroexam / 2019-11-25