Vissza a Blog főoldalra

Online lehetőségek nyelvgyakorlásra

Dübörög a kánikula, beköszönt a nyár – miért nem hűtöd le magad egy kis internetes nyelvgyakorlással egy jó, hűvös szobában?

Ha a nyári nyelvvizsgára készülsz, jól jöhet a vizsgafelkészüléshez egy kis ingyenes, internetes nyelvgyakorlás. Mutatunk pár kevés idő- és energiaráfordítást igénylő, de annál hasznosabb lehetőséget.

Amit az Euroexam nyújt neked

Az Euroexam – Magyarország vezető nemzetközi nyelvvizsgaközpontja – rengeteg online eszközt kínál neked, amivel a nyelvvizsgád előtt segítheted a sikeres felkészülést.

  1. A heti gyakorlófeladatokkal rendszeresen és módszeresen készülhetsz a vizsgára: ha csak napi 10-15 perced van, az is elég.
  2. Ha hetente csak néhány órád van a felkészülésre, ingyenes online felkészítő tanfolyamainknak is nagy hasznát láthatod.
  3. Ha szeretnél az elkövetkező hetekben módszeresen felkészülni, neked ajánljuk edzéstervünket is – ennek követésével sem kell beáldoznod az egész nyarat, elég néhány óra hetente, és úgy is hatékonyan tudsz készülni.
  4. Nyelvvizsga-szimulátorunk segítségével pedig mind a négy vizsgarészből próbavizsgát tehetsz – aktuális tudásodat ennél pontosabban nem is nagyon tudod felmérni, mivel itt az éles vizsgával teljesen megegyező vizsgát tehetsz. Ráadaásul nem kell menned sehova: otthonról vagy akár a strandról is elvégezheted a teszteket, vagy – ha úgy adódik – akár félbe is hagyhatod, hogy később folytasd.

Amit az Euroexam még javasol neked

Az interneten a fentieken túl is találsz még számos olyan lehetőséget, amik a hasznos felkészülést ígérik. Persze nagyon sok kimondottan használhatatlan eszköz is felbukkan a netes választékban, ezért egyáltalán nem mindegy, melyik online eszközzel töltöd az idődet. Szerencsére az Euroexam honlapja itt is a segítségedre siet, mert a különböző készségekről, vizsgarészekről szóló cikkek rengeteg hasznos weboldalt ajánlanak, melyeketbátran felhasználhatsz a felkészülésben.

Az íráskészség vizsgarészben az ügyintéző email, a cikkírás, az esszé,a műkritika és az online komment feladatoknál is megadtunk számodra számos hasznos linket, amelyek segíthetnek a felkészülésben.

A beszédkészség vizsgarészben a bemelegítő beszélgetésre való felkészülés során is gondoltunk arra, hogy adjunk online tippeket a felkészüléshez, ahogy ellátunk munícióval a történetmesélés képek alapján, az ügyintéző párbeszédek és a vita és érvelés feladatokra is.

A hallásértés vizsgarésznél is pontokba szedtük tippjeinket azzal kapcsolatban, mit is érdemes hallgatnod, hogy sikerrel készülj a nyelvvizsgára.

YouTube, Quizlet, TED Talks, hírportálok, filmek

A YouTube-ot nem kell bemutatni senkinek – de gondoltál már arra, hogy miközben hosszabb-rövidebb, akár csak néhány perces videókat nézel kedvenceidről, a  hallásértésedet is javíthatod? Természetesen itt is igaz, hogy ismétlés a tudás anyja, és erre a YouTube videók tökéletesen alkalmasak.

Ez utóbbinál különösen hasznos lehet számodra, ha olyan rövid TED Talks-előadásokat hallgatsz, melyek témája érdekel (ilyet pedig garantáltan találsz). Figyeld meg, az egyes előadók milyen verbális (és nem verbális) eszközökkel teszik hatákonyabbá előadásukat. Ezek ellesése nagyban segíti a te beszédkészségedet is.

A szókincs tanulásához remek alkalmazás a Quizlet. Regisztrálás után akár mobilról is játszva tanulhatsz szavakat: a Quizlet bárhol, bármikor segít abban, hogy újabb és újabb szavak és kifejezések rögzüljenek a fejedben. Ezeket az új szavakat, kifejezeseket természetesen neked magadnak kell bevinned a rendszerbe – de így is tanulsz!

Íráskészséged és írott szövegértésed is jelentősen javul, ha online célnyelvi újságokat böngészel angol vagy német nyelven: a választék szinte végtelen, de bizonyára ismerősen cseng az olyan hírportálok neve, mint BBC, CNN, The Guardian, ZDF, Der Spiegel stb. Válassz ki téged érdeklő témájú írásokat, böngészd át őket alaposan, írj ki belőlük számodra ismeretlen kifejezéseket, szavakat! Ugyanezeken a portálokon olyan téged érdeklő videóhírek is szerepelnek, melyek az írás és olvasás fejlesztése mellett hallás- és beszédkészséged javára is szolgálnak.

És végezetül, de nem utolsó sorban: online játékokkal, (feliratos) filmnézéssel szintén bárhol és bármikor hozzátehetsz saját idegennyelvi tudásodhoz anélkül, hogy ki kellene tenned a lábad a lakásból, vagy el kellene hagynod a strand területét.

0
Hozzászólás