Öt tipp, hogy mit NE tegyél a szóbeli nyelvvizsgán

nevető diák vizsgán

Rengeteg tippet, ötletet kaptál már, hogyan is éld túl sikeresen a szóbeli vizsgaszituációt. Az alábbiakban arról olvashatsz, mit NE tegyél szóbeli nyelvvizsgán.

A szóbeli nyelvvizsga természetesen gondos előkészületeket feltételez. Szorgalmas munka, sok-sok serényen eltöltött óra áll mögötted, amikor leülsz a szóbeli nyelvvizsgán a bizottság elé. Számtalan tippet olvastál már, hogyan lehetsz sikeres a szóbeli nyelvvizsgán: mit tegyél, mit mondj, hogyan készülj és viselkedj. Íme, néhány hasznos tipp arra, mit ne tegyél a sikeres szóbeli érdekében.

1. Ne magolj a szóbelire!

A szóbelin való túléléshez a gondos előkészületek mellett más is kell: a sikerhez rögtönzésre is szükség van. Éppen ezért azt tanácsolhatjuk, ne bemagolt, kész válaszokkal indulj neki a szóbelinek – minden kérdésre amúgy sem lehet felkészülni. A kívülről megtanult, előre elkészített és bemagolt válaszok úgy hatnak, mintha egy papagájt hallgatna a vizsgáztató (és vizsgázópárod is, ha páros vizsgát választottál). Ráadásul abban is biztos lehetsz, hogy a vizsgáztató már betéve tudja az összes olyan "jól kigondolt" és előre bemagolt szöveget, amit előre "bekészítesz" neki. Törekedj a lazaságra! A válaszok legyenek természetesek, semmint előre legyártottak. Fogd fel úgy az egészet, mintha az utcán, a való életben találkoznál egy idegennel, s vele kellene beszélgetned. Ebben igen nagy segítséget jelenthet, hogy ha páros szóbelit választasz és ismered vizsgapartnered, így vele természetesebbnek érzed majd a kommunikációt.

2. Se sokat, se keveset!

Ne feledd: azért jöttél szóbelizni, hogy megmutasd, mire vagy képes a vizsganyelven. Ezért a vizsgán elhangzott kérdésekre lehetőleg ne egyszavas válaszokkal, igen-nem formátumban válaszolj, mert az könnyen azt a benyomást keltheti, hogy más kifejezéseket, szavakat nem is ismersz. Az sem jó taktika, ha hatalmas körmondatokkal próbálkozol: ezzel azt kockáztatod, hogy a vizsgáztató esetleg kénytelen lesz lelőni a közepén (ne feledd: négy feladatot kell megoldanod, és ha páros vizsgát választottál, akkor a rendelkezésre álló idő két vizsgázó között oszlik meg), és persze az sem mellékes, hogy az ilyen mondatokba még akkor is könnyen belegabalyodik az ember, ha egyébként tökéletesen bírja a nyelvet. Tagold inkább a mondandódat rövid, de kerek mondatokra.

Ha biztosra akarsz menni, és szereted jó előre kiismerni a rád váró kihívásokat, akkor biztosan neked való az online próbavizsga! A próbavizsgán minden pontosan úgy történik, mint az igazi nyelvvizsgán – azzal a különbséggel, hogy otthonról online egy próbavizsgán és nem élesben vizsgázol. Ha pont a szóbelin és a történetmesélésen izgulsz, jó tudni, hogy az élőben bejelentkező vizsgáztató a próbavizsga végén jó tanácsokkal is ellát majd.

3. Ne a tartalomra figyelj!

A szóbeli nyelvvizsga nem feltétlenül műveltségi vetélkedő. Senki nem fogja ellenőrizni, hogy amit mondasz, igaz-e, megfelel-e a valóságnak. A ténybeli igazságok a szóbeli nyelvvizsgán kevéssé érdekesek: sokkal inkább az az érdekes, ahogy a nyelvet használod. Nem baj, ha nem irodalmi Nobel-díjas történettel rukkolsz elő a nyelvvizsgán, a jó nyelvhasználat százszor inkább számít, a cselekményszövést pedig nem a nyelvvizsga feladata értékelni. A lényeg, ha a sztorid botladozik is, folyékonyan beszélj róla, akármennyire is fura, vagy akár nevetséges lett az előadott mese.

4. Ne félj szünetet tartani!

Beszéd közben az ember – még anyanyelvén is – számtalan olyan szituációba kerülhet, amikor nem folyamatosan fejezi ki magát, hanem szünetet tart. Ne félj a szünettől! Inkább használd ki jól: a beszéd közben tartott szünet jó a gondolkodásra, a gondolatok összeszedésére – ezért teljesen elfogadható. És miközben szünetet tartasz, simán bevethetsz olyan kifejezéseket, melyek csak arra hivatottak a célnyelven, hogy kitöltsék a látszólagos űrt: ezzel is jelezve a vizsgáztatók felé, hogy hamarosan érdemi válasz következik. Ne feledd: nem muszáj azonnal válaszolni, de túlságosan hosszú szünetet se tarts!

5. Csak semmi flancolás!

Ne öltözz ki feleslegesen! Nem kell a matrózblúz, és az érettségi öltönyödet is nyugodtan a szekrényben hagyhatod – vagyis csak akkor vedd elő ezeket, ha ezekben érzed igazán jól magad. A lényeg, hogy olyan kényelmes és rendezett kinézetű ruhát vegyél fel, amiben egyrészt jól érzed magad, másrészt meg nem kell azon agyalnod, hogy vajon mit gondolnak most rólam, hogy pont ezt a frakkot vettem fel, ezzel a jól passzoló, kockás cilinderrel. Nem kell imponálnod senkinek sem, a lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben.

A fenti tippek betartása mellett persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kellő felkészülés mindennél többet ér a sikeres nyelvvizsgához!

B2-es nyelvvizsgára készülsz? Nézd meg a szóbeli mintavideókat!

írta: Euroexam / 2020-01-18