Vissza a Blog főoldalra

Melyik a legjobb brit egyetem? Attól függ,...

Ha Nagy-Britanniában akarsz tanulni, és ki szeretnéd deríteni, melyik egyetemen részesülhetsz minőségi képzésben, könnyű dolgod van nincs könnyű dolgod, hiszen több rangsor is van - melyek angol neve "league table" . A legjobb döntéshez érdemes több listát is figyelembe venni és tudni, melyik mi alapján rangsorol.

A három leginkább elfogadott globális lista a THE (Times Higher Education) World University Rankings, a QS World University Rankings és az Academic Ranking of World Universities (ARWU) vagy Shanghai Rankings. Emellett  vannak kifejezetten brit egyetemi rangsorok is, ilyen pl. a The Complete University Guide, amiben régió vagy tantárgy szerint is szűrhetsz. Az egyes egyetemekről rengeteg hasznos infót is találsz, sőt, megnézheted, hogy hogyan teljesített az egyetem az elmúlt 10 évben.

A "league table"-öket több "tudományos" szempont alapján állítják össze, ilyenek lehetnek az ott tanító professzorok vagy Nobel-díjasok száma, az oktatók és kutatók által írt cikkek és könyvek száma... De hol itt a tanítás minősége, a diákok véleménye? Na, itt jön a képbe a brit kormány által a napokban kiadott TEF (Teaching Excellence Framework - TEF) lista, melyről rengeteg szó esett ott jártunkkor a cambridge-i UCAS Exhibition-ön is. 

Már a nevéből is kiderül, hogy a TEF a tanítás hatékonysága alapján rangsorolja az angol, skót és wales-i egyetemeket. Speciális, kifejezetten az alapképzés (Bachelor szint) oktatási színvonalára  koncentráló értékelési módszere hat szempontot vesz figyelembe:

  • négy a hallgatók elégedettségét vizsgálja,
  • egy azt nézi, hogy hányan hagyjak el az adott egyetemet,
  • egy pedig azt, hogy a végzett hallgatók milyen esélyekkel helyezkednek el.

Meglepő, hogy néhány nagy presztizsű egyetem kissé rosszabb színben tűnik fel, míg eddig futottak még kategóriás egyetemek igen jó értékelést kaptak. 

>>> Ha érdekelnek a részletek, olvasd el az eredeti cikket a Times Higher Education oldalán.

>>> A Guardian elemzése a TEF-ről szintén érdekes, és persze kritikától sem mentes.

>>> Olvass el mindent, ami fontos lehet az Euroexam International go2uni programjáról! 

 

0
Hozzászólás