Vissza a Blog főoldalra

Szituációk: ügyintéző párbeszédek a szóbeli nyelvvizsgán

Minden nap kerülünk olyan helyzetbe – anyanyelvünkön is –, amikor segítséget vagy tanácsot kell kérnünk vagy adnunk, javasolnunk kell valamit, azaz információt adunk vagy kapunk. A szóbeli nyelvvizsga beszédkészség vizsgarészén a vizsgáztatóval folytatott ügyintéző párbeszéd szintén ilyen szituáció – csak éppen a vizsga nyelvén.

Az Euroexam szóbeli nyelvvizsgáin a beszédkészség vizsgarészben négy feladattípussal találkozik a nyelvvizsgázó: a bemelegítő beszélgetés mellett egy történet rövid elmesélése is vár a vizsgázóra, ezeket követi összesen három úgynevezett ügyintéző párbeszéd is, melyet egy vita, érvelés feladattípus követ. Utóbbiról egy későbbi posztban fogunk még szólni. Az alábbiakban az ügyintéző párbeszédről lesz szó.

A feladat megoldásához összesen három szituációt (helyzetet) kell – a vizsgáztatóval együttműködve – megoldanod. Mindegyik rövid szituációhoz kapsz egy-egy úgynevezett szerepkártyát. A kártya röviden leírja az eljátszandó szerepedet: ki vagy, hol vagy, mit is kell elintézned. A vizsgáztató pedig megmondja neked, hogy ő kicsoda az adott helyzetben.

Mi a teendőd a nyelvvizsga ügyintéző párbeszédje során?

A szerepkártyákon a vizsga nyelvén olvashatod a leírást – az itt leírtakat a szerepjáték során érdemes és szükséges is alkalmaznod. Tényleg csak rövid helyzetekben gondolkozz: nincs időd és lehetőséged hosszas monológokra. Peregniük kell a mondatoknak, az eseményeknek – ahogy az jó esetben a való életben is zajlik. Összesen kétszer szólalsz meg: te nyitod a párbeszédet, a vizsgáztató reagál valamit, amire te szintén – az ő válaszának megfelelően – mondasz valamit, ami egyúttal zárja is a párbeszédet. Ahogy látható, a szerepjáték igen gyorsan lepörög.

Hogy milyen témákra kell számítanod a szituációs párbeszédek során? Olyan témákra gondolj, mint egy engedélykérés valamire; a társ sürgetése, felszólítása vagy éppen figyelmeztetése; útbaigazítás; panasz; érdeklődés; javaslattétel, segítség adása vagy kérése; tanács vagy információ; szívességkérés stb.

Persze, a párbeszéd felütésekor használandó udvariassági kifejezések nem szerepelnek a kártyán, ahogy azok a kifejezési módok sem, ahogy beszélgetőpartnerünkhöz ilyen szituációkban fordulunk. Ezeket magadtól alkalmazd.

Miután elindítottad a párbeszédet, nyugodtan tedd le a szerepkártyádat: koncentrálj inkább arra, amit a vizsgáztató (jelen esetben a szituációban a te beszélgetőpartnered) mond vagy kérdez.

Gyakorlat teszi a mestert

Miközben erre a feladatra készülsz, azt tartsd szem előtt, hogyan is reagálnál saját anyanyelveden egy hasonló helyzetben. Ehhez keresd meg még időben a megfelelő fordulatokat.

E kettő összehangolt átgondolásával már nagyobb probléma nélkül képes leszel ezt a néhány perces feladatot megoldani.

Ha pedig szívesen gyakorlnál még egy kicsit, jó hírünk van: bőven állnak rendelkezésedre további nyomtatott vagy online elérhető feladatok is. Az előző linken megtalálható oldalon ráadásul olyan mintafeladatokat találsz a leírások melllett, ahol még a vizsgáztatók lehetséges válaszai is szerepelnek. Így még azt is ellenőrizheted, valóban jól értelmezted-e az egyes szituációkat, megfelelő-e a feladatmegoldásod.

0
Hozzászólás