Szituációk: ügyintéző párbeszédek a szóbeli nyelvvizsgán

szóbeliző diákok

Minden nap kerülünk olyan helyzetbe – anyanyelvünkön is –, amikor segítséget vagy tanácsot kell kérnünk vagy adnunk, javasolnunk kell valamit, azaz információt adunk vagy kapunk. A szóbeli nyelvvizsga beszédkészség vizsgarészén a vizsgáztatóval folytatott ügyintéző párbeszéd szintén ilyen szituáció – csak éppen a vizsga nyelvén.

Az Euroexam szóbeli nyelvvizsgáin a beszédkészség vizsgarészben az egyéni vizsga során három, páros vizsga esetén négy feladattípussal találkozik a nyelvvizsgázó. Egységesen, a bemelegítő beszélgetés mellett egy történet rövid elmesélése vár a vizsgázóra. Ezt követően, egyéni szóbeli vizsga során egy hétköznapi témáról kell kifejteni a véleményed érvek és ellenérvek használatával, ha pedig párban szóbelizel, először egy ügyintéző párbeszéd majd egy vita feladattípusban mutathatod meg tudásod szóbeli vizsgapartnereddel együtt.

Egyéni szóbeli vizsga esetén egy, páros szóbeli vizsgánál a feladat megoldásához összesen kettő szituációt (helyzetet) kell – a vizsgáztatóval együttműködve – megoldanod. Mindegyik rövid szituációhoz kapsz egy-egy úgynevezett szerepkártyát. A kártya röviden leírja az eljátszandó szerepedet: ki vagy, hol vagy, mit is kell elintézned. A vizsgáztató pedig megmondja neked, hogy ő kicsoda az adott helyzetben.

Mi a teendőd a nyelvvizsga ügyintéző párbeszédje során?

A szerepkártyákon a vizsga nyelvén olvashatod a leírást – az itt leírtakat a szerepjáték során érdemes és szükséges is alkalmaznod. Tényleg csak rövid helyzetekben gondolkozz: nincs időd és lehetőséged hosszas monológokra. Peregniük kell a mondatoknak, az eseményeknek – ahogy az jó esetben a való életben is zajlik. Összesen kétszer szólalsz meg: te nyitod a párbeszédet, a vizsgáztató reagál valamit, amire te szintén – az ő válaszának megfelelően – mondasz valamit, ami egyúttal zárja is a párbeszédet. Ahogy látható, a szerepjáték igen gyorsan lepörög.

Hogy milyen témákra kell számítanod a szituációs párbeszédek során? Olyan témákra gondolj, mint egy engedélykérés valamire; a társ sürgetése, felszólítása vagy éppen figyelmeztetése; útbaigazítás; panasz; érdeklődés; javaslattétel, segítség adása vagy kérése; tanács vagy információ; szívességkérés stb.

Persze, a párbeszéd felütésekor használandó udvariassági kifejezések nem szerepelnek a kártyán, ahogy azok a kifejezési módok sem, ahogy beszélgetőpartnerünkhöz ilyen szituációkban fordulunk. Ezeket magadtól alkalmazd.

Miután elindítottad a párbeszédet, nyugodtan tedd le a szerepkártyádat: koncentrálj inkább arra, amit a vizsgáztató (jelen esetben a szituációban a te beszélgetőpartnered) mond vagy kérdez.

Ha további vizsgatippekre szomjazol, nézd meg a Felkészülés az írásbelire oldalt is!

Gyakorlat teszi a mestert

Miközben erre a feladatra készülsz, azt tartsd szem előtt, hogyan is reagálnál saját anyanyelveden egy hasonló helyzetben. Ehhez keresd meg még időben a megfelelő fordulatokat.

Ha pedig szívesen gyakorolnál még egy kicsit, jó hírünk van: bőven állnak rendelkezésedre további nyomtatott vagy online elérhető feladatok is a MyEuroexam fiókodban.

írta: Euroexam / 2019-05-27