Vissza a Blog főoldalra

Tanácsok egy hónappal nyelvvizsga előtt

Már alig egy hónap maradt, mielőtt nyelvvizsgáznál? Íme, néhány jótanács az utolsó időszakra - akkor is, ha szeretsz az utolsó pillanatban dönteni fontos dolgokról.

Amikor már úgy érzed, felkészültél arra, hogy nyelvvizsgán is megméretteted nyelvtudásodat, ne felejts el néhány dolgot mérlegelni a nagy tudáspróba előtt.

Tegyük fel, hogy májust tűzted ki a nyelvvizsgára. Ha pedig már május, mit is tegyél addig? Az eredményes nyelvvizsga érdekében először is menj végig az alábbi pontokon!

Az utolsó hónap, ha már választottál

Ha már eldöntötted, hogy az Euroexam nyelvvizsgájára készülsz, be is fizetted a nyelvvizsga díját, ne feledd, hogy még ezt követően is van egy hónapod gyúrni a megmérettetésre. Annál is inkább érdemes átgondolni, hogyan töltsd ezt a hónapot, mert rengeteg eszköz áll rendelkezésedre, amivel maximalizálhatod esélyeidet egy sikeres nyelvvizsgára!

A lehetőségek tárháza igen gazdag. Nagyon sok olyan eszközt találsz az Euroexam oldalain, amelyeket úgy találtak ki a szerkesztők, hogy akár több hónapra elosztva, nyugodt, kényelmes tempóban végezhesse felkészülését a vizsgára jelentkező. De ez ne tántorítson el! Az olyan eszközöket is igénybe veheted, amelyek több hétre osztják be a teendőid, nyugodtan told le őket akár néhány hét alatt is. Különösebben nem lesz megerőltető egy hat hétre ütemezett programot négy hét alatt elvégezned, viszont összehasonlíthatatlanul többet fogsz megtudni arról, mi vár rád a vizsgán, hogyan rendszerezd a nyelvórákon tanultakat annak érdekében, hogy jól teljesíts a vizsgán.

Lássuk csak, mik azok az eszközök, amiről szó van!

Végezz el pár igen intenzív edzéstervet, aztán ne felejts el kitölteni az oldalról letölthető teszteket sem. A hallás utáni szövegértés is fontos dolog, erre szolgálnak a letölthető audio fájlok.

Ha esetleg a nyomtatott könyvek híve vagy, az Euroexamnál azt is találsz igen széles választékban. Nem utolsó ötlet (különösen meg akkor nem ha nagyon izgulós vagy) a nyelvvizsga-szimulátor sem. Ugyan ez az eszköz fizetős – ingyenesen csak pár mintafeladat érhető el róla –, viszont pontosan modellezi számodra mindazt, ami a vizsgán történik – azzal a különbséggel, hogy a végén nem a vizsga teljesítése lesz a tét, hanem egy rakás jótanács és javaslat, amikkel a vizsgaszimulátor elvégzésével lehetsz gazdagabb.

A nyelvvizsgára felkészülés utolsó hónapjában is jól jönnek a heti gyakorlófeladatok, a villámtréning, az ingyenes online felkészítő tréning. Ha pedig ezek után is van még kérdésed, nyugodtan keresd fel az Euroexam honlapján a Felkészülök menüpontot: garantáltan választ kapsz sok-sok kérdésre.

Ha az utolsó pillanatra tartogatod a választást

Ha még nem döntöttél, melyik vizsgát szeretnéd letenni, azt érdemes eldöntened, melyik nyelvvizsga szimpatikusabb neked. Nyilván sokan vannak olyanok, akik nem rajonganak a nyelvtani tesztekért. Ilyen esetben olyan nyelvvizsgát érdemes választani, ahol nem kell külön a nyelvtani tesztekkel bajlódni.

Fontos szempont, hogy mire is kell a nyelvvizsga: Magyarországon belül, vagy esetleg határainkon kívül is elismert nyelvvizsgára van szükséged? Az sem mellékes, hogy egynyelvű nyelvvizsgát szeretnél-e, vagy esetleg bevállalsz valamilyen fordítási feladatot is – utóbbi esetben esetben kétnyelvű nyelvvizsgára kell felkészülnöd. Mire eljutsz arra a gondolatra, hogy jelentkezel nyelvvizsgára, már minden bizonnyal tisztában vagy saját erősségeiddel és gyengeségeiddel: el tudod dönteni, tudsz-e, szeretsz-e fordítani, vagy sokkal inkább úgy érzed, az egynyelvű nyelvvizsga az a közeg, ami neked való.

Fontos tudnod azt is, egy adott nyelvvizsgán lehet-e szótárt használni a feladatmegoldás során, vagy sem.

Végül, de nem utolsó sorban, az sem elhanyagolandó szempont, hol tudod letenni azt a bizonyos nyelvvizsgát: muszáj-e elutaznod egy távoli helyszínre, vagy esetleg jó lesz valahol Glasgow és Vlagyivosztok között (laposföld-hívők hátrányban).

TELC?!

Ha mindezek után eddig úgy voltál vele, hogy az amúgy is igen népszerű TELC nyelvvizsgára gyúrsz, de valahogy mégis lemaradtál az utolsó időpontról, ne csüggedj! Májusig még mindig van időd, hogy felkészülj a TELC-hez leginkább hasonló Euroexam nyelvvizsgára.

Az Euroexam nyelvvizsgája kommunikáció-központú, annyival is megkönnyítve a jelentkezők életét, hogy 1) nincs nyelvtani teszt, 2) lehet választani egy- és kétnyelvű nyelvvizsga között, 3) szótárt is használhatsz.

Jelentkezz!

Ha mindezt megfontoltad, jelentkezz! Fontos tudnod, hogy a nyelvvizsgára jelentkezés naptári évében már be kell töltened a 14. életéved. Vannak még egyéb feltételek is, ezért olvasd el a vizsgaszabályzatot és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókat. Az sem árt, ha tájékozódsz a vizsga részletes menetéről.

Ha mindez megvan, már tényleg jelentkezhetsz: online vagy papíralapon, az Euroexam vizsgaközpontjában vagy vizsgapartnereinknél, rajtad áll.

A fizetési határidőt is tartsd szem előtt: ennek elmulasztása sajnos a vizsgán való részvétel lehetőségét is kizárja.

0
Hozzászólás