Vissza a Blog főoldalra

Tanulj hatékonyabban, találd meg saját tanulási stílusod!

Te hogyan szoktál nyelveket tanulni? Állandóan zenét hallgatsz, fel-alá mászkálsz vagy kézbe veszel egy vaskos angol vagy amerikai regényt? Általában 3 fő tanulási stílust különböztetnek meg a szakemberek, az auditív (hallás utáni tanulás), a vizuális és a mozgásos stílust. Egyik sem hatékonyabb a többinél, teljesen személyfüggő, hogy melyik csatornán kersztül rögzül legjobban az információ.

A magyar nyelvtanulók körében a legnépszerűbb módszer a szóbeli gyakorlás – derül ki a Flash Media Group reprezentatív felméréséből. Ezt követi az idegen nyelvű videók, filmek, zenék használata, illetve az idegen nyelvű források olvasása. Ezzel szemben nem tartják hatékonynak sok példafeladatot és az egynyelvű szótár használatát – miért is tartanák, amikor egy kattintásra van a sztaki vagy a duolingo?

Tanulási módszereidet érdemes saját stílusodnak megfelelően alakítani. Ha inkább hallás után rögzülnek az információk, de egyre csak gyűlnek a megoldandó példafeladatok, nyomj be a háttérben egy kis zenét. Könyvek helyett talán érdemesebb hangos könyvekkel próbálkoznod. Ha nagyon nem mennek a hallás utáni feladatok, nyugodtan keresd meg azok leírt változatát (pl. a www.ted.com zseniális előadásaival ezt mindig megteheted), a zenékhez nézd meg a dalszöveget, a filmekhez tegyél be eredeti feliratot - így egyszerre láthatod és hallhatod a szövegeket. Ha pedig úgy érzed, ugrálnod kell ahhoz, hogy ne essenek ki a fejedből a szavak, ne hagyd abba! Majd másnap elnézést kérsz az alsó szomszédtól.

Hasznosak voltak a tippek?

Kérlek, segítsd a munkánkat, töltsd ki nyelvtanulásra vonatkozó kérdőívünket!

Segítségedet ajándékkal viszonozzuk. Az Euroexam a kérdőívet kitöltők között 50%-os nyelvvizsga kedvezményeket és nyelvvizsga felkészítő könyvcsomagokat sorsol ki.

0
Hozzászólás