Vissza a Blog főoldalra

Tényleg egyre hülyébbek vagyunk? Vagy csak POST-TRUTH?

Miért szavaznak emberek a Brexit-re úgy, hogy azt hiszik, hogy az egy párt? Miért hiszünk újra a jósnőnek, aki minden évben megmondja. férjhez megyünk, pedig már tavaly sem volt esküvőnk?

Mert a post-truth korszakba lépett az emberiség, amikor úgy látszik, nem érdekelnek minket a tények, lusták vagyunk olvasni: TL vagy DR (too long; didn't read), érzelmi alapon döntünk mérlegelés helyett, és azt hisszük el, amit el akarunk hinni, ami kényelmes.

Neeeeeeeeem! Ugye nem??????

Mi most ezt itt nem tudjuk eldönteni, de mára állítólag annyira általánossá vált, hogy a jelenségre használt szó, a post-truth az év szava lett az Oxford English Dictionary szerint. Egy melléknév, magyar jelentése... hmmm... mi is? Szerencsére létezik olyan kétnyelvű szótár (tudjátok, Kedvencünk: a LázárVarga!), ami annyira naprakész, hogy egyik szerkesztője, Lázár A. Péter egy villámgyors FB kommentben wink azt is elárulta nekünk, hogy a szó annyira 2016-os (bár vagy 10 éve ismert), hogy még nem igazán szótárérett. 

A post-truth főleg politikai kontextusban bukkan fel (pl. post-truth era, post-truth politics stb.), de legyünk őszinték, nagy szükség lenne rá az élet számos más területén. wink

Ha többet szeretnél tudni róla, akkor jó szívvel ajánljuk a Newsy oldal videó összefoglalóját. Hallgasd meg, ha kell olvasd el, mit mond róla a Newsy, az angolul tanulók körében igen népszerű híroldal.

Ha ráadásul arra is fel akarod használni, hogy a beszedkészségedet vagy az íráskészségedet upgrad-eld, akkor próbáld meg összefoglalni a videókban elhangzottakat, olvasottakat. 

>>> Az Oxforddictionaries.com oldalán mindent megtudhatsz a post-truth kiválasztásáról, és az idei esélyesek shortlist-jéről. A videó hosszú és C1-es, de a szövegeket, magyarázatokat B2-eseinknek is nyugodtan ajánljuk.

0
Hozzászólás