Vissza a Blog főoldalra

WordTris, avagy Tetrisz szavakkal

A Tetris eredeti változatát még anno a Szovjetunióban fejlesztették ki 1984-ben, a mára már szerencsére feledésbe merült Elektronika 60 (Электроника 60 ) típusú számítógépekre. Azóta a játék meghódította a világot, rengeteg variációja van, könnyen függőséget okoz! A WordTris is hasonlóan addiktív, nem véletlen, hogy egy hetünkbe került megírni ezt a bejegyzést, mert írás helyett újra és újra elmerültünk egy játékban.

Hogy kell játszani?

Betűsorok jönnek lentről felfelé, el kell tűntetned a blokkokat úgy, hogy Scrabble-szerűen szavakat raksz össze belőlük. Azokból a betűkből tudsz választani, amelyek legfelül vannak és világosak. Ha egy betűt már használtál egy még be nem fejezett szóban, akkor az alatta levő felszabadul, tehát használható, ettől a játék remek agytorna is. Szintet is tudsz lépni, ha teljesíted az adott kihívást, ami minden szinten más: hol meghatározott számú betűből álló szóból kell valamennyit kirakni, hol egyenesre kell gyalulni a betűsor tetejét, hol egy adott betűvel kezdődő szavakat kell alkotnod.

A konkrét feladatra vonatkozó instrukciók tulajdonképpen olvasásértés gyakorlatocskák is egyben, tehát nem a napot lopod, amikor ezeket olvasod, hanem tanulsz! (Ezt arra az esetre mondjuk, ha valaki megjegyzéseket tenne arra, hogy már megint kockulsz...) Egy idő után pedig meg fogsz lepődni, mekkora szókincsed - főleg, ha átlendülsz a hárombetűs szavak időszakán

>>> A WordTris játékot itt találod.

>>> Az eredeti Tetris jót tesz az agynak és a fogyásban is segít (???). Erről itt olvashatsz.

>>> Ha már a bevezetőben bedobtuk a mindenki által ismert Scrabble-t, itt egy online verzió azoknak, akik angolul szeretnének Scrabble-özni.

 

0
Hozzászólás