Vissza a Blog főoldalra

X-mas vs Christmas: igazságot X-MAS-nak!

X-mas, a Karácsony gyakorta savazott elnevezése. Általában azt róják fel neki, hogy nem illeszkedik a keresztény kultúrába, néhányan sértőnek tartják, sokkal inkább a materialista, ‘fogyasztói karácsony’ elnevezésének tekintik... Mindez a reklámokat elnézve akár igaz is lehetne. Csak hát a történelmet és a kifejezés eredetét megpiszkálva valami egészen mást találunk.  A Dictionary.com karácsonyi blogbejegyése most végre fényt derít az igazságra.

Az X-mas igenis valid és tiszteletet parancsoló elnevezés! Először az 1500-as évek közepén használták, amikor ugye hirdetésekből elég kevés volt és a fogyasztói kultúra is se fertőzött még igazán durván. A titokzatos X a görög Χριστός (Krisztosz=felkent személy)  szóból jön, így méltóságteljes és elfogadott megfelelője volt a ‘Christ’-nak vallásos kontextusban is.

A cikk azt is megemlíti, hogy milyen érdekesen rugalmas betű lett mára ez az X, jelenthet valami megszenteltet épp úgy, mint valami egészen profánt (X rated) és ismeretlen dolgot is (X-ray). No meg itt az Xbox, aminek a nevéről ugyancsak megtudhatsz egy-két dolgot az oldalon.

Mindenképpen nézd meg a cikket, és ki ne hagy a kommenteket, ahol további igazságok derülhetnek ki! 

 

>>> Itt olvashatod a Doctionary.com cikkét

>>> Egy videó a témában egy másik szótár, a Merriam-Webster jóvoltából.

>>> Ha informálisabbra vágysz, itt egy vlogger, aki elmagyarázza, és egyenesen XmaX-nak ejti.

 

0
Hozzászólás