Laptoppal a nyelvvizsgán?

Tárgyalások kezdődtek az Euroexam Nyelvvizsga Központ és a Dativus angol-magyar szótárszoftverek fejlesztője, a Dativus Consulting Kft. között. A tárgyalások célja annak lehetővé tétele, hogy a vizsgázók a vizsga alatt ne csak nyomtatott, hanem elektronikus szótárt is használhassanak.

A tárgyalások azt az ellentmondásos helyzetet igyekeznek enyhíteni, miszerint ma már a vizsgázók legnagyobb része hagyományos szótár helyett a gyorsabb keresést lehetővé tevő elektronikus szótárakat használja a tanuláshoz és a vizsgán való felkészüléshez. Ezzel szemben a nyelvvizsgákon még mindig csak papírszótárban lehet keresgélni. A jövő útja az elektronikáé, így a Dativus Consulting Kft. és az Euroexam Nyelvvizsga Központ úttörő kezdeményezésbe kezdett.

Mivel a vizsgára a diákok saját laptopot nem vihetnek be, a két cég megpróbálja a problémát úgy orvosolni, hogy a vizsga folyamán a vizsga tisztaságát nem veszélyeztető, Dativus szoftverrel ellátott netbookokat biztosítanak a vizsgázók részére. A módszer tesztelése november közepén már el is kezdődött Budapesten - egyelőre csak próbanyelvvizsgák szintjén - és elsöprő sikert aratott a diákok körében. Szándékukban áll a tesztelést tovább folytatni az éles nyelvvizsgákon is.

 

A szótárról bővebben:

A Dativus Óriásszótár egyike a napjainkban Magyarországon található legnagyobb angol-magyar, magyar-angol szótáraknak, 890.000 szót és kifejezést tartalmaz. Az általános illetve szleng szótáron kívül gazdasági (pénzügyi, kereskedelmi), politikai, jogi, műszaki, informatikai, orvosi és biológiai szakszótár is található benne.

A Dativus Óriásszótár használata annyira egyszerű, hogy a vizsgán szinte senkinek nem okozott gondot. A „szó, kifejezés” mezőbe kell beírni a keresett szót, és beállítani, hogy melyik fordításirányt szeretnénk. A „Keresés” mezőben a szócikkeken belül lehet keresni egy-egy szóra, kifejezésre, a „Szófajok” mezőben pedig az adott jelentések között lehet közvetlenül egy-egy szófajra ugrani.

Klikk Gyorsszótár

A KliKK Gyorsszótár egy, a fenti szótárra épülő egérvezérelt alkalmazás. Használatával úgy szótárazhatunk, hogy közben nem kell kilépnünk az éppen olvasott szöveg ablakából. A termék 30 napos próbaverziója letölthető a www.dativus.hu honlapról, de most olyan kivételes alkalom adódott, hogy fél áron megvásárolható vagy kipróbálható.

A szoftver használatát illusztráló felvétel itt található.

 
 
Megjegyzés: A weblapfordító modul nem része az Óriásszótár szoftvernek, és vizsgán csak az Óriásszótár részt teszteltük, a KliKK Gyorsszótárt nem.