1. HÉT – augusztus 5. Péntek

 

Ungarnurlaub

Ennél a feladatnál egy kiindulószöveg és néhány megadott szempont alapján egy levelet/mailt kell írni, kb. 30 perc alatt. Szótár nem használható, hogy ne a keresgéléssel menjen el az idő. Az értékelésnél az a legfontosabb, mennyire jól, pontosan oldottad meg magát a feladatot, hogy válna be a leveled egy valódi helyzetben, egy anyanyelvűnek címezve. Minden nyelvi eszköz ezt a célt szolgálja, és persze minél helyesebben, változatosabban írsz, annál jobban. De felejtsd el, hogy a pontok száma a vizsgán a nyelvtani hibákon múlik! FONTOS! A feladatot beküldheted az Euroexamnak (nemet@euroexam.org), és mi segítségképpen úgy értékeljük neked, mint a vizsgán!

letoltes.jpg


A feladat megoldásánál először szánj rá pár percet, hogy átgondold, mit akarsz írni. Döntsd el előre, milyen véleményt fogsz írni, mit javasolsz, mit kérdezel. Ügyelj arra, hogy minden tartalmi szempontra kitérj. A tartalom soha nem bonyolult, hiszen 80-100 szóban meg lehet fogalmazni. Kb. egy oldalt kell írni, felesleges számolgatni a
szavakat, nálunk nem jár azért pontlevonás, ha esetleg többet írsz, vagy kevesebbet - csak rövidebben nehéz a kért tartalmat megfogalmazni. Lényegretörő légy! Fontos még, hogy ne másolj le mondatokat a kiindulószövegből, mert az nem a te produktumod - és a valóságban sem díjazná a levelezőpartnered.

 

 

Linkajánló

Dirk fenti leveléhez kapcsolódóan néhány pontban összefoglaltuk azokat a tartalmi, logikai és formai szempontokat, amelyeket mindenképpen szem előtt kellene tartanod a válasz megírásánál. Reméljük, hasznosnak bizonyulnak majd.
- Összefoglaló

Vissza a Hajrá főoldalára!